Štampaj

Blog o psima, mačkama, ishrani ljubimaca, veterina...

Na ovim stranicama možete pročitati korisne članke o ishrani pasa i mačaka, kao i razne novosti i zanimljivosti iz životinjskog sveta.

Ako naš sajt gledate preko mobilnih telefona ili tableta, skrolujte do dna gde će vam biti ponudjena mogućnost da PREBACITE SAJT NA DESKTOP VERZIJU ( SWITCH TO DESKTOP VERSION). Kliknite na tu rečenicu i tako ćete videti sve detalje sajta mnogo preglednije.

Tekst ili delove teksta je zabranjeno prepisivati, štampati, objavljivati, prodavati, bez naše pismene dozvole. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog/članak ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter i ostali dugmići…) koje se nalazi ispod svakog članka.

Preporučujemo

O poreklu i sastavu proteina – Najbolja ishrana pasa i mačaka

O poreklu i sastavu proteina Najbolja ishrana pasa i macaka0
 Klikni na sliku da je uveličaš

Molekul proteina sačinjen je od lanaca aminokiselina. Različiti izvori proteina sadrže različite kombinacije oko 22 aminokiseline. Njih 10 smatra se "osnovnim" aminokiselinama, jer psi i mačke ne mogu da ih proizvedu same, pa one moraju biti prisutne u ishrani. Kada pas ili mačka konzumiraju protein, on se razlaže tokom procesa varenja na pojedinačne aminokiseline.

One se tada okupljaju u "blokove" koji izgrađuju tkivo, poput kože, krzna, mišića i organa. Aminokiseline takođe imaju ulogu i u proizvodnji metaboličkih enzima neophodnih za mnoge telesne funkcije, uključujući regulaciju antitela unutar imunog sistema i prenos nervnih impulsa.

 

O ugljenim hidratima u hrani za ljubimce i kako da ih pravilno hranite! Koji ugljeni hidrati su najbolji izbor za pse i mačke?

 O ugljenim hidratima u hrani za ljubimce i kako da ih pravilno hranite
Klikni na sliku da je uveličaš

Funkcija ugljenih hidrata kod pasa i mačaka je da im obezbede neophodnu energiju. Psi i mačke su mesojedi, imaju potpuno različit organizam od nas ljudi, pa im zato nije potrebno toliko ugljenih hidrata kao nama. Najbitnije je da znamo da im, obzirom da njihov DNK potiče od vuka, tj divlje mačke, više odgovaraju ugljeni hidrati poreklom iz povrća, ne iz žitarica. Izbegavajte veće količine žitarica u ishrani svojih ljubimaca jer su one izvor ugljenih hidrata koje se brzo pretvaraju u šećere, a višak šećera u masti.

Od viška ugljenih hidrata poreklom iz žitarica pas i mačka se goje, opterećuju im rad digestivnog trakta, bubrega, svih organa, takvu hranu jedu količinski više jer ne mogu da je vare i apsorbuju. Dakle, ishrana pasa i mačaka sa mnogo žitarica, a samim tim i sa mnogo ugljenih hidrata sa visokim glikemijskim indeksom je nezdrava je za njih.

Kako štedite kupujući kvalitetnu hranu svom ljubimcu?

 Kako stedite kupujuci kvalitetnu hranu svom ljubimcu 2
klikni na sliku iznad da je uveličaš

Naučite kako da uštedite kupujući svom psu ili mački kvalitetnu hranu za ljubimce!

Osnovni razlog zbog kog su neke vrste hrane za pse i mačke vrlo jeftine je činjenica da se u njihovoj proizvodnji koriste jeftiniji, što najčešće znači i manje kvalitetni, a često i vrlo štetni sastojci za životinje.

Kupovina kvalitetnije hrane omogućava vašem ljubimcu unos kvalitetnih sastojaka, što vodi boljem zdravlju životinje.Samim tim, novac se štedi i na duge staze, jer ćete kvalitetnom ishranom izbeći trošenje novca za veterinarske intervencije.

Kako da naučite da sami proverite koja je hrana za pse i mačke kvalitetna?

Kako da naucite da sami proverite koja je hrana za pse i macke kvalitetna 12
 Klikni na sliku da je uveličaš

Čitanje sastava na vreći hrane je najbolji način da se utvrdi šta dajemo našim ljubimcima. Sastojci i obavezujuća analiza tih istih sastojaka (količina proteina, masti, šećera, celuloze i drugih sastojaka) su uvek odštampani na svakoj vreći hrane a sve to isto piše i na deklaracijama. Samo treba da znamo da protumačimo.

Pravilan izbor kvalitetne hrane za pse i mačke

Kako da izaberete pravu hranu za vašeg ljubimca?

Nekoliko saveta kako da pronadjete Idealan odnos pristupačne cene i visokog kvaliteta u odabiru hrane za životinje.

pravilan-izbor--hrane-za-pse

Svi koji imaju psa ili mačku znaju da je pravilan izbor kvalitetne hrane veoma bitan za zdravlje i dug život pasa i mačaka. Naravno, pored kvaliteta, jedan od veoma bitnih faktora je i cena.

Spremanje hrane za ljubimce kod kuće je danas sve teže s obzirom na savremeni tempo života a ujedno zahteva i poznavanje fizioloških potreba pasa i mačaka kao i određenih nutricionističkih pravila. Zbog toga se mnogi odlučuju na kupovinu gotove dehidrirane hrane koju je danas moguće naći praktično na svakom koraku. Naravno, kao i u drugim oblastima, nameće se pitanje koja je od tih hrana dobar izbor, koje su glavne razlike izmedju raznih brendova i šta je ono najvažnije što treba tražiti u kvalitetnoj hrani za životinje.

Prednosti hrane za životinje koja ne sadrži žitarice - prirodna i zdrava ishrana pasa i mačaka -

Poslednjih godina, vrlo je aktuelna hrana za pse I mačke bez žitarica. Ova hrana pruža mnoge zdravstvene pogodnosti za vašeg ljubimca.

Nizak sadržaj ugljenih hidrata

hrana-za-ljubimce-bez-zitaricaKada je neka hrana bez žitarica to ne znači da je ona bez ugljenih hidrata. Oni su neophodni i svakoj granuliranoj hrani. Skrob se u ovoj vrsti hrane koja je bez žitarica, dobija uglavnom iz povrća kao što su grašak, pasulj, paradajz ili brazilska tapioka. Ovakva hrana je prirodnija za ishranu mesojeda jer su psi direktni potomci vukova, koji bi nakon lova jedino izdvojili i ostavili žitarice iz utrobe svog plena.

Šta su BHA, BHT i etoksikvin? / Veštački konzervansi u ishrani životinja

Šta su BHA, BHT i etoksikvin? – Štetni veštački konzervansi
bha-bht-etoksikvinPoznato je da bi se suva, granulirana hrana za životinje pokvarila kad joj ne bismo obezbedili optimalne uslove kao što su određena temperatura i konzervansi. BHA- Butilhidroksianizol, BHT- Butilhidroksitoluen i etoksikvin su hemijski, veštački antioksidansi koji služe da spreče kvarenje masti u hrani i poslasticama za pse. Ovakvi aditivi mogu da prouzrokuju perutanje kože, alergijske reakcije, oboljenja zuba kao i da naruše opšte zdravlje vašeg kućnog ljubimca.

Ove veštačke konzervanse koji su štetni za životinje koriste mnogi proizvodjači hrane.

Opasnost od veštačkih konzervansa u hrani za pse i mačke

Veštački konzervansi u hrani za pse i mačke koji su najviše u upotrebi su:  etoksikvin (Ethoxyquin- E324), butilni hidroksitulen (BHT) i butilni hidroksianizol (BHA). Prirodni konzervansi koji su poželjni u hrani zaivotinje su: vitamin E i vitamin C

Većina vlasnika pasa i mačaka trudi se da svom ljubimcu obezbedi najkvalitetniju moguću negu, a kada je o ishrani reč, treba biti posebno obazriv. Stoga nikako ne treba ignorisati sastav hrane koju vaš ljubimac jede, jer većina vrsta hrane za pse sadrži veštačke konzervnse, koji su naročito opasni za zdravlje životinja.

Opasnost-od-vestackih-konzervansa-u-hrani-za-pse-i-mackea) Majk Segmen: Opasni konzervansi u hrani za pse

Naročito opasan konzervans koji je sastojak većine hrana za pse je etoksikvin (Ethoxyquin- E324).

U pitanju je veoma štetan sastojak, koji se koristi kao konzervans masti u psećoj hrani, ali i kao pesticid i sastojak u proizvodnji gume.

Iako kompanija "Monsato", proizvođač etoksikvina, tvrdi da je on potpuno bezbedan za ishranu životinja, on prećutkuje ozbiljne posledice koje vaš ljubimac zbog unosa pomenutog sastojka može pretrpeti: među njima su prevremeno rođeni ili štenci sa fizičkim defektima, bolesti jetre, neplodnost i rak.

U prilog ovome ide i činjenica da je pomenuta supstanca, izuzevši pojedine začine, zabranjena u ljudskoj ishrani, ali je, uprkos navedenim opasostima, i dalje u širokoj upotrebi u ishrani životinja. Stoga, ako nešto nije bezbedno za vaše dete, zašto bi bilo za vašeg psa?

Intolerancija i alergija na žitarice kod pasa: Kako je prepoznati?

alergija-pasa-na-zitaricePre nego što su pripitomljeni kao kućni ljubimci, psi su se u divljini hranili gotovo isključivo mesom, a biljnu hranu su unosili u tragovima jedino ako bi je prethodno pojeo njihov plen. Iz ovoga sledi da je hrana za pse koja sadrži visok procenat žitarica, pre svega kukuruza i pšenice, štetna za njihovo zdravlje. Kako možete utvrditi da hrana koju dajete svom ljubimcu njemu ne prija?

Kako izabrati najbolju hranu za mačke?

kako-izabrati-najbolju-hranu-za-mackeMačke su mesožderi i sve njihove fiziološke potrebe su prilagodjene tome. Trebalo bi da im pružite dobro balansiranu ishranu koja će odgovoriti na zahteve njihovog organizma, a da bude najpribližnije onome što je Majka Priroda odredila ovim životinjama.

Višak ugljenih hidrata i namirnica biljnog porekla mogu se naći u mnogim proizvodima vodećih brendova hrane za mačke. Ovaj višak se može označiti kao glavni krivac za dijabetes, gojaznost i infekcije urinarnog trakta kod mačaka. Zbog toga je neophodno razdvojiti proteine iz mesa od proteina iz biljaka, a ishranu prilagoditi potrebama životinje.

Deklaracije proizvoda obezbeđuju deo informacija o sastojcima, ali sa hranom za mačke, kao i sa hranom za pse, morate biti oprezni. Pažljivo pročitajte sastav proizvoda, kako biste utvrdili sastojke hrane.

Upozorenje: Izbegavajte hranu za ljubimce proizvedenu u Kini

poreklo-hrane-za-ljubimceDa li ste ikada obratili pažnju na zemlju porekla hrane koju jede vaš ljubimac?

Stručnjaci upozoravaju da treba da izbegavate hranu i sastojke za hranu za ljubimce poreklom iz Kine. Hrana proizvedena u ovoj zemlji nekoliko puta je povlačena iz prodaje zbog lošeg kvaliteta, koji je izazvao masovna trovanja i smrt životinja (info: http://en.wikipedia.org/wiki/2007_pet_food_recalls ). Ni početak 2013. godine nije bio dobar za kineske proizvođače, naročito za one koji u proizvodnji koriste pileće meso.

Hrana za pse i mačke- kako birati? Ili: ono što platite, to i dobijete

hrana-za-pse-i-mackeŽelja da saznate ispravan način izbora hrane za vašeg ljubimca prvi je i osnovni korak ka odgovornom vlasništvu. Dok je cena hrane većini ključni faktor u odlučivanju i izboru, dobar deo vlasnika ubrzo shvati da kupovina kvalitetnije hrane, iako isprva paradoksalno zvuči, štedi novac, na duge staze.
Osnovni razlog iz kog su neke vrste hrane za pse jeftinije je činjenica da se u njihovoj proizvodnji koriste jeftiniji, što najčešće znači i manje kvalitetni sastojci, a često i vrlo štetni sastojci za životinje. Kupovina kvalitetnije hrane omogućava vašem ljubimcu unos kvalitetnih sastojaka, što vodi boljem zdravlju životinje. Samim tim, novac se štedi i na duge staze, jer ćete kvalitetnom ishranom izbeći trošenje novca za veterinarske intervencije.

Hrana za mačke – najbolji izbor

najbolji-izbor-hrane-za-mackeHrana koja odgovara mačkama

Zbog čega hrana koju birate za svoju mačku ima tako veliki uticaj na njeno zdravlje? Odgovor je jednostavan: mačji organizam koristi hranu kao gorivo koje ga pokreće. Ona dopire do svake ćelije u organizmu i stvara neophodnu životnu energiju. Iako jednostavno, poređenje mačje hrane sa gorivom je veoma slikovito. Kad za svoj automobil koristite pogrešni tip goriva, on će funkcionisati slabije nego kad odaberete baš ono gorivo koje mu je namenjeno.

Uloga proteina u kvalitetnoj ishrani pasa i mačaka

Uloga-proteina-u-kvalitetnoj-ishrani4Koji je nabolji izvor proteina za pse? Koji za mačke? Koliko proteina treba da bude zastupljeno u ishrani? Da li proteina može biti previše?

Protein je verovatno najvažnija komponenta pseće i mačje ishrane, a ujedno je i sastojak oko kog se vode najžešće debate. Koji je nabolji izvor proteina za pse? Koji za mačke? Koliko proteina treba da bude zastupljeno u ishrani? Da li proteina može biti previše? Kako znati koja je hrana bolji izvor proteina? Šta je sa životinjama alergičnim na neke vrste hrane?

Sve ovo daje materijal za razmišljanje i ostavlja mnoge vlasnike frustrirane i zbunjene prividno beskrajnom raznovrsnošću hrane kojom treba da hrane svog mezimca.

Ishrana štenaca / ishrana pasa prilagodjena njihovom uzrastu

Ishrana stenaca ishrana pasa prilagodjena njihovom uzrastuKućnim ljubimcima nije neophodna ishrana prilagođena njihovom uzrastu, to je mit.
Ishrana prilagođena životnom stadijumu predstavlja čisto marketinško sredstvo: što više formula proizvođjač razvije, upravljaće većim prostorom na policama.

Neki mitovi o psećoj i mačijoj hrani i ishrani

Neki-mitovi-o-psecoj-i-macijoj-hrani-i-ishraniBilo da je reč o pronalaženju "prepisanih" režima ishrane ili jednostavnom razumevanju razlike između sirove i suve hrane, razdvajanje činjenica od fikcije omogućiće vašem ljubimcu da uživa u srećnom i zdravom životu. Ovo su neki mitovi o hrani i istina koja se krije iza njih:

Zašto nikad ne smete verovati samo napisanom procentu proteina na vrećama hrane za pse (treba da pogledate i sastav)?

Zasto nikad ne smete verovati samo napisanom procentu proteina na vrecama hrane za pse2Mislite da niko ne može da vas prevari kada je reč o kupovini hrane za pse? Ne budite tako sigurni.

Recimo to ovako: kada kupujete hranu za pse, vi jednostavno ne možete da se oslonite samo na procenat proteina na vreci.

Zaista ne možete. A evo i zašto.

Recimo da imate par starih kožnih čizama, nešto korišćenog motornog ulja i recimo, šaku piljevine.

Recimo da ih sve sameljete, dobro izmešate, i pošaljete tu mešavinu u neku laboratoriju na analizu.

Šta psi nikako ne bi smeli jesti

sta-psi-nikako-ne-bi-smeli-jestiNeke vrste hrane, koje su pogodne za ljude, pa čak i druge životinje, mogu predstavljati rizik za psa zbog njegovog metabolizma koji se u mnogo čemu razlikuje od našeg. Neke namirnice izazivaju manje digestivne probleme, dok druge mogu da prouzrokuju ozbiljna oboljenja, pa čak i smrt.

Hačiko – dirljiva i istinita priča o psu i psećoj vernosti

nutrivet hrana za pse hachiko spomenik najvernijem psu new instinctDa li ste već čuli istinitu, emotivnu, potresnu, a istovremeno divnu i poučnu priču o psu rase akita, po imenu Hačiko?

Ako niste, u nastavku pročitajte ko je zapravo bio veličanstveni pas Hačiko, zašto je ušao u istoriju i zbog čega je proglašen japanskim nacionalnim simbolom odanosti. Sasvim sam sigurna da će biti vrlo malo onih koji će ostati ravnodušni na ovu dirljivu stogodišnju legendu.

Ne ostavljajte psa u vrelim kolima!

Letnje vrućine su izuzetno opasne za pse!
Kako da spasite vašeg psa od nesnosnih vrućina?

ne ostavljajte psa u vrelim kolima nutrivet new instinct
Psi se ne znoje po celom telu kao mi, već samo tamo gde nisu pokriveni krznom, na šapama i njušci. Dahtanje predstavlja dodatno hladjenje tokom vrućina. Taj način hladjenja je slab i nedovoljan i zato vlasnici moraju biti svesni toga i znati kako da prepoznaju simptome toplotnog udara da bi im pomogli.

Kako istrenirati psa za izložbu?

Poslastice isto funkcionišu za pse za izložbu kao i za kućne ljubimce

1009-bigwhitedogs

Sedeći u publici na jednoj velikoj izložbi pasa održanoj pre nekoliko dana, primetila sam ženu koja se spremala da uđe u ring sa svojom vižlom. Nakon što sam je posmatrala nekoliko minuta, prokomentarisala sam sa prijateljem da mislim da je njen pas treniran klikerom. To mi je govorilo nešto u ponašanju psa i načinu na koji je on stupao u interakciju sa vodičem (hendlerom). Pas se osećao sasvim komotno da pokaže vodiču (hendleru) šta ume i da ga impresionira. Nakon razgovora sa vodičem saznala sam da je pas treniran klikerom i da je, zapravo, treniran isključivo pozitivnim metodama nagrađivanja. Uvek mi je uzbudljivo da vidim da ljudi koriste ove metode za pripremu izložbenih pasa. 

Akupunktura za kućne ljubimce

Akupunktura-za-kucne-ljubimceDa li akupunktura može biti primenjena na životinjama? Odgovor na ovo pitanje dobićete od veterinara koji je obučen za lečenje životinja tradicionalnim kineskim metodama.

Vrućine su počele: Zaštitite svog ljubimca

Vrucine su pocele Zastitite svog ljubimcaLeto donosi sunce i zabavu, ali visoke temperature sa sobom nose i brojne opasnosti po zdravlje životinja. Kao i ljudima, vrućina može smetati psima, pa čak kod njih izazvati i zdravstvene probleme. Vrućina kao faktor stresa kod pasa može izazvati gubitak apetita, usporen rast, slabiju reprodukciju i smanjenje opštih fizičkih sposobnosti.

Pozitivno treniranje pasa za izložbe

1.smanjenaStav (Stacking)

Mnogi ljudi smatraju da je pas "pozitivno treniran" ukoliko hoda na povocu i ne ujede sudiju. Stručnjaci znaju da je treniranje psa za izložbu, zapravo, komplikovanije. Što više pas zna o načinu na koji treba da odradi svoj posao u ringu, bliže će biti osvajanju titule.

Kako pravilno negovati krzno terijera?

Kako pravilno negovati krzno terijera
Kako biste ručno ošišali svog terijera, potrebno je da uhvatite malu količinu krzna palcem i kažiprstom (kao na slici br. 1) i brzo povučete. U uklanjanju dlake veoma je koristan reckasti nož (trimer), koji vam pomaže u hvatanju dlake. Važno je da on bude tup, jer će oštro sečivo seći dlaku, umesto samo da vam samo pomogne pri zahvatanju iste.

Kako se najbolje starati o ljubimcu u poznim godinama?

Kako-se-najbolje-starati-o-ljubimcu-u-poznim-godinamaStarenje je proces kroz koji svi svakodnevno prolazimo, uključujući i naše ljubimce. Baš kao i ljudi, psi i mačke s godinama postaju podložni raznim zdravstvenim problemima. Uz adekvatnu ishranu, suplemente i posebnu negu, mnoga od ovih stanja mogu biti sprečena, odložena ili kontrolisana, a vaš ljubimac na taj način dobija mogućnost da kvalitetno živi i u poznim godinama. Pred vama je nekoliko zdravstvenih problema sa kojima se možete suočiti kada vaš ljubimac zađe u godine, a neki od njih mogu biti rešeni prirodnim putem.

Deset najčešćih zabluda o kućnim ljubimcima

Deset-najcescih-zabluda-o-kucnim-ljubimcimaIstraživanje istina i zabluda o kućnim ljubimcima može biti težak zadatak, ali razumevanje razlike između ta dva može biti od vitalnog značaja za zdravlje i dobrobit vašeg ljubimca. Ovaj tekst će vam pomoći da razdvojite činjenice od fikcije i omogućite svom mezimcu srećan i zdrav život kakav zaslužuje.

Ni ja, ni moji psi nismo ubili nijednog napuštenog psa, niti psa iz azila!

Ni-ja-ni-moji-psi-nismo-ubili-nijednog-napustenog-psa-niti-psa-iz-azilaKao reakciju na nebrojene Fejsbuk statuse "Udomi, ne kupuj, jer se kupovinom psa ubija jedan pas sa ulice ili azila" ljubiteljka pasa Mišel Gonsalves napisala je komentar kao svoju reakciju na svakodnevnu diskriminaciju rasnih pasa i odlazak u drugu krajnost.
Komentar je nastao usled višegodišnjih negativnih komentara neupućenih ljudi o izložbenim psima i odgajanju rasnih pasa.

Zašto ne treba da udarate svog psa

Zasto-ne-treba-da-udarate-svog-psa„Neposlušni pas!" ili „Kako si nevaljao!“

Čak i ako niste vlasnik psa, kladimo se da vam je ova rečenica dobro poznata. Stroga opomena često je praćena i povlačenjem uzice ili udaranjem nekim predmetom, na primer novinama. Uz to ide i pokajničko cviljenje, uzmicanje psa i podvijanje repa. "Pas je naučio svoju lekciju", pomisliće vlasnik. Međutim, pas lekciju verovatno nije naučio.

Učenje šteneta gde da obavlja nuždu

Ucenje-steneta-gde-da-obavlja-nuzduVaše štene je još uvek "beba" i nije u mogućnosti da zadrži mokraću i feces ako ide napolje samo posle obroka.
Tako mladog psa je potrebno izvoditi 5 - 6 puta dnevno (prosečno svaka 3 sata: 8h - 11h - 14h - 17h - 20h - 23h), a ni to nije garancija da se neće koja nezgoda dogoditi u kući (jer razmak između zadnje večernje šetnje i prve jutarnje je dosta veliki za tako mladog psa).

VASPITANJE ŠTENETA - šta i kako da naučite vašeg psa

VASPITANJE-STENETA-sta-i-kako-da-naucite-vaseg-psaDolazak šteneta
(Kažnjavanje, korekcija, osnovne naredbe)

Obično se postavlja pitanje kada da počnemo da učimo psa nečemu. Odgovor je: ODMAH čim dođe u kuću, u porodicu. Zapravo mi tada ne počinjemo ništa novo, samo nastavljamo započeto.

Štene i njegov dolazak u novi dom

Stene-i-njegov-dolazak-u-novi-domPogledajmo malo bliže šta štene čini štenetom.

Šta je štene? Po definiciji štene je pas mlađi od godinu dana, ali to je samo empirijska definicija, kao što se i kaže da čovek nije zreo i ne može samostalno donositi odluke dok ne napuni 18 godina. Zašto ne 16 ili 21? Zato ćemo upoznati biološke faze u razvoju šteneta.

Korisni saveti - nabavka psa

Korisni-saveti-nabavka-psaDolazak psa u kuću

Kako odabrati pravo štene?

Ukoliko ste dodro razmislili i odlučili da kupite ili usvojite štene, sigurno se pitate kako da odaberete štene u leglu­?

Novi član porodice - šta treba da znate ako vam kućni ljubimac dolazi u dom

Novi-clan-porodice-sta-treba-da-znate-ako-vam-kucni-ljubimac-dolazi-u-domNovi član u porodici

Rešili ste se da u život unesete lepotu druženja i da ga obogatitete prisustvom kućnog ljubimca. O odluci ste dobro razmislili, preispitali sebe i ukućane, i sada jedino ostaje da mala čupava pufna stigne u vašu kuću. Pre nego što odete da odaberete svog ljubimca, prethodno treba da izvršite pripreme u svojoj kući ili dvorištu.

Kastracija pasa ili mačaka - ZA ili PROTIV

Kastracija-pasa-ili-macaka-ZA-ili-PROTIVKastracija podrazumeva hirurško otklanjanje polnih organa. Stručnim rečnikom se kod ženki naziva ovariohisterektomija, a kod mužjaka orhidektomija. Tradicionalno, u većini evropskih zemalja ljubimci se kastriraju samo kada je to najnužnije, kao što je kod teških oboljenja reproduktivnih organa. Na severnoameričkom kontinentu - a ovo sve više postaje trend i u drugim zemljama - kastracija pasa i mačaka vrši se kao deo zdravstveno-preventivnih mera i smatra se nečim što savesni vlasnici treba da prihvate.

Leptospiroza pasa

Leptospiroza-pasaLeptospiroza je zarazno oboljenje mnogih toplokrvnih životinja, uključujući i čoveka, što je svrstava u grupu zoonoza - bolesti koje su zajedničke životinjama i čoveku. Prouzrokovač je svrdlasta bakterija Leptospira, sa nekoliko svojih serovara odnosno podvrsta.

O psećim ušima

O-psecim-usimaČulo sluha kod pasa je veoma razvijeno i ima neke anatomske osobenosti. Pre svega, ušna školjka je relativno velika i, u zavisnosti od rase, njen oblik, veličina i položaj variraju. Ušni kanal, na dnu kojeg se nalazi bubna opna i srednje uho, duži je nego kod čoveka.

Mačji toalet

Macji-toaletJedna od dobrih strana mačaka kao kućnih ljubimaca je, što ne moramo da ih podvrgavamo „kućnom vaspitanju“ kao pse. Mačke instinktivno sakrivaju, odnosno zakopavaju svoje ekstkremente, obično obavljajući nuždu u pesku ili rastresitoj zemlji.

Mačke i cveće - Trovanje ljiljanom

Macke-i-cvece-Trovanje-ljiljanomPolako ali sigurno stiže proleće, što (ako ne i po vremenskim prilikama) možemo zaključiti po tome što u prodavnicama ima sve više cveća. Šarenilo lala, narcisa, zumbula i drugog, što sveže sečenog, što cveća u saksijama čeka da sa njima i u svoje domove unesemo dašak novog godišnjeg doba.

Toplotni udar kod pasa

TOPLOTNI-UDAR-KOD-PASAPrvi znaci sunčanice po pravilu su drhtanje, visoka temperatura tela koja može biti viša od 42 stepena celzijusa, trzanje mišića, ubrzano i plitko dahtanje, teturanje i klonulost. Ovi simptomi su posledica naglog pada krvnog pritiska i oštećenja centralnog nervnog sistema.

Sezona krpelja stiže: Kako da zaštitite svog psa

Sezona-krpelja-stize-Kako-da-zastitite-svog-psaProleće, toplo vreme i sezona dugih šetnji uveliko je stigla, a sa njom su došli i novi problemi za vlasnike pasa: krpelji. Dok vaš pas sigurno uziva u čarima lepog vremena, sada raste opasnost od parazita koji vrebaju iz trave. Međutim, uz nekoliko mera predostrožnosti, veterinari tvrde da će vaš pas biti bezbedan tokom aktivne sezone ovih parazita, od proleća do kasne jeseni.

Kada i zbog čega treba vakcinisati psa?

Kada-i-zbog-cega-treba-vakcinisati-psaVakcinisanje pasa protiv psećih zaraznih bolesti od izuzetnog je značaja za zdravlje životinje. Neke vakcine propisane su zakonom, dok se o drugima vlasnik mora sam raspitivati i voditi računa o njima. Zbog čega je vakcinisanje važno i kada treba razmišljati o njemu?
Koliko je važno vakcinisanje protiv psećih zaraznih bolesti?

Zašto pas liže rane na telu?

Zasto-pas-lize-rane-na-teluPoznato je da rane kod pasa zarastaju pre nego rane kod ostalih domaćih životinja. Pas liže svoje rane kad se povredi kako ne bi došlo do infekcije.

Zašto psi trče za vozilima?

ZASTO-PSI-TRCE-ZA-VOZILIMASvako od nas imao je priliku da vidi psa kako trči za automobilom i želi ga ugristi, a kad mu to ne uspe, s repom među nogama vraća se natrag u svoje dvorište.

Zašto psi jedu travu?

ZASTO-PSI-JEDU-TRAVUPoznato je da se pas nekada isključivo hranio mesom životinja koje je ulovio. Životinje pri ulovu najpre pojedu iznutrice (u želucu ima trave). Primećujemo da pas jede travu, ali ne svaku već tzv. pasju travu.

4. APRIL- SVETSKI DAN NAPUŠTENIH ŽIVOTINJA

4-APRIL-SVETSKI-DAN-NAPUSTENIH-ZIVOTINJASvake godine širom sveta se 4. Aprila obeležava dan napuštenih životinja.

Nažalost, broj napuštenih životinja je svakim danom sve veći.

Neodgovorni vlasnici izbacuju svog “ljubimca” na ulicu ( ne žele ga više, nemaju dovoljno vremena ili novca, životinja je skotna, stara, bolesna ).

 

Poslednji pozdrav policijskom psu koji je zbog bolesti uspavan

uspavan-policijski-pas-01Policijski pas po imenu Kajzer, član policijske jedinice K-9 u Masačusetsu, patio je od teškog oboljenja bubrega, zbog kog je morao da bude uspavan. Neposredno pre toga članovi ovog policijskog tima okupili su se kako bi mu odali poslednju počast.

Dirljive fotografije postrojenih policajaca, koji pozdravljaju svog kolegu i drugara po poslednji put, za samo nekoliko dana preplavile su Internet i rastužile ljubitelje životinja širom sveta.

Kajzera je uspavao njegov vodič, policajac Le Breton, koji je psu odao počast i porukom na Fejsbuk stranici Fondacije radnih pasa policije Plimuta.

Pas ima dušu

Pas-ima-dusuNe možemo i ne smemo govoriti o psihologiji pasa, a da pritom nismo sasvim sigurni o čemu se, zapravo radi. Psihologija, konkretno jeste nauka o duši, odnosno o onome što se pod pojmom „duša" podrazumeva. A pod pojmom „duša" odnosno „psiha" krije se skup pojava neposrednog unutrašnjeg iskustva; onih pojava koje svaka svesna jedinka nalazi u sebi kao nešto, što joj je neposredno dato.

Da li su životinje svesna bića?

Da-li-su-zivotinje-svesna-bicaNema tog vlasnika psa koji ne veruje u to da ga njegov pas razume. Takvi ljudi su prosto ubeđeni da su psi skoro isti kao i ljudi, samo se nekako dogodilo da oni imaju četiri noge, da su obavijeni krznom i da govore drugim jezikom. Samo probajte da jednoj takvoj osobi kažete da njegov ljubimac nema emocije i da je potpuno nesvesno biće.

Pas, kao ezoterički simbol

Pas-kao-ezotericki-simbolNajbolji čovekov Prijatelj

Pas- najbolji čovekov prijatelj, prijateljstvoUvek sam smatrao da narodne poslovice sadrže veliku Skrivenu Mudrost; na primer, u poslovici "Pas je najbolji čovekov prijatelj" možemo otkriti da se ova ne odnosi samo na konkretne činjenice da je naš čuvar, pratilac, pastir, životinjska zaprega za saonice, maskota ili vodič za slepe, itd., već takođe, u dubini, odnosi se na aspekat povezan sa fundamentom integralnog razvoja ljudskog bića, jer on predstavlja, u ancestralnoj simbolistici, Seksualni instinkt, odnosno onu elektromagnetsku fohatsku silu koja se, iz grube, pretvara u našoj Psiho-fiziologiji , ako je mudro kontrolišemo, u sredstvo za osvajanje Auto-realizacije, Svesti i Moći.

Interesantne činjenice o mačkama

Interesantne-cinjenice-o-mackamaAko mislite da znate sve o mačkama– varate se! Pogledajte ove činjenice i naučite nešto novo

Većina nas voli pse i mačke ili jednu od ove dve životinjske vrste. Oni su naši najčešći kućni ljubimci i ljudi s njima žive već hiljadama godina. I ne samo to, istraživanja su pokazala kako čak 39 posto vlasnika životinja ima više fotografija svog ljubimca nego njihove "bolje" polovine. Uz to naučno je dokazano da ljudi koji imaju kućnog ljubimca duže žive, manje ih muči stres u životu te ređe imaju srčani udar.

Parenje pasa

Parenje-pasaParenje je važna odluka za vlasnika; međutim, psi se lako pare i nisu retka parenja izmedju rasnih pasa i onih koji to nisu. Da li je vaša kuja zdrava? Poznajete li rasplodnog mužjaka? Šta ćete uraditi sa štencima? Sve su to pitanja koja morate sebi da postavite pre svakog takvog poduhvata. Da bi se planiralo parenje, vaša ženka treba da je u potpunosti zrela. Bolje je da se preskoči jedno teranje, pre prvog parenja, tj najbolje posle dve ipo godine starosti, da bi se uvećale šanse za rađanje zdrave štenadi.

Interesantne činjenice o psima

Interesantne-cinjenice-o-psimaAko mislite da znate sve o psima– varate se! Pogledajte ove činjenice i naučite nešto novo

Većina nas voli pse i mačke ili jednu od ove dve životinjske vrste. Oni su naši najčešći kućni ljubimci i ljudi s njima žive već hiljadama godina. I ne samo to, istraživanja su pokazala kako čak 39 posto vlasnika životinja ima više fotografija svog ljubimca nego njihove "bolje" polovine. Uz to naučno je dokazano da ljudi koji imaju kućnog ljubimca duže žive, manje ih muči stres u životu te ređe imaju srčani udar.

Svakodnevni život pasa, korisni saveti

Svakodnevni-zivot-pasa-korisni-savetiDOBROM GAZDI, DOBAR PAS... ova ljupka izreka u isti mah je i opomena. Bila ona štene ili odrastao pas, mužjak ili ženka, velika ili mala, sa sela ili iz grada, vaša životinja će uvek od vas zahtevati redovnu negu i vašu brižnu privrženost. Naučite pre svega da je dobra higijena za svog psa sinonim dobrog zdravlja i dugovečnosti, a za vas sinonim mnogih srećnih trenuraka i ravnoteže.

Priprema psa za izložbu

6 izlozbaPas koga pripremate za izložbe treba da bude naviknut na prisustvo drugih pasa – tome ga učite mnogo pre nego što se pojavite na izložbi. Zamolite prijatelje koji imaju pse da se nađete na nekom neutralnom terenu, ali morate biti oprezni da psa - posebno dok je jos štene, ne puštate sa drugim dominantim primercima.

I psi su ljudi!

I-psi-su-ljudiTokom poslednje dve godine, moje kolege i ja smo započeli treniranje pasa koji su pripremani za magnetnu rezonancu - sasvim budni i nevezani. Naš cilj bio je da odredimo način na koji pseći mozak funkcioniše i, još važnije, da zaključimo šta oni misle o ljudima. Sada, nakon treniranja i skeniranja nekoliko desetina pasa, zaključak kome se ne mogu oteti je da su psi takođe i ljudi.

Istraživanja su pokazala da psi imaju isti nivo svesti kao deca

Istrazivanja-su-pokazala-da-psi-imaju-isti-nivo-svesti-kao-decaPomoću posebno treniranih pasa, koji su bili u stanju da mirno leže tokom magnetne rezonance, neurolozi su konačno zavirili u um čovekovog omiljenog kućnog ljubimca. Ljubitelje pasa nije iznenadila činjenica da ove životinje poseduju nivo svesti koji čoveka može navesti da preispita način na koji se prema psima ophodi.

Mahanje repom može izazvati različite emocionalne odgovore kod pasa

Mahanje-repom-moze-izazvati-razlcite-emocionalne-odgovore-kod-pasaPsi u velikoj meri komuniciraju kroz repove, bilo da na taj način žele da iskažu neizmernu radost kada ugledaju svog vlasnika ili veliki strah, kada podviju rep među noge. Nova studija sprovedena u Italiji pokazala je da psi prepoznaju načine mahanja repom i na njih umeju različito da reaguju, u zavisnosti od poruke koju primaju.

Pseći mozak je sličniji ljudskom mnogo više nego što mislite

Pseci-mozak-je-slicniji-ljudskom-mnogo-vise-nego-sto-misliteSvaki brižni vlasnik rado će potvrditi da psi razumeju šta im se govori i da mogu da osete emociju koju njima upućena poruka sadrži. Nedavno sprovedene stuije pokazale su da je ova pretpostavka tačna, ali i da je ova sposobnost kod pasa starija od njihovog prijateljstva sa čovekom.

Savet stručnjaka: Šta učiniti kada izgubite psa?

Savet-strucnjaka-sta-uciniti-kada-izgubite-psa1S vremena na vreme neki vlasnici dožive neprijatnost da im se pas izgubi, ili da slučajno pobegne. Kako bi im pomogli da brzo pronađu svog ljubimca bezbedno ga vrate kući, stručnjaci predlažu nekoliko korisnih saveta koji će potragu učiniti jednostavnijom, bržom i efikasnijom.

Kako pomoći psu da nauči da pliva?

Kako-pomoci-psu-da-nauci-da-pliva1Plivanje je jedna od najboljih vežbi za psa, a ujedno predstavlja i odličan način da se on rashladi tokom vrelih dana, ostane čist i da se, sve u svemu, dobro zabavi.

Istine i zablude o Šaptaču psima (Dog Whisperer)

Istine-i-zablude-o-Saptacu-psima-Dog-WhispererNovi vlasnici pasa često se interesuju za tehnike šaptača psima, među kojima je najpoznatiji Cezar Milan. Reč je o najuticajnijem treneru pasa, čije savete slušaju milioni vlasnika pasa širom sveta. Ipak, postoji i veliki broj stručnjaka koji Milanove tehnike ocenjuju kao neefikasne ili čak štetne po psa, jer vode destruktivnom odnosu između životinje i vlasnika.

Šta vaš pas govori o vama?

sta-vas-pas-govori-o-vamaVerovali ili ne, naučne studije su pokazale da vaš četvoronogi prijatelj može drugima reći mnogo o vašem karakteru. Razlog tome je činjenica da su među ljudima uvrežena mišljenja vezana za vlasnike određenih rasa pasa, koje mogu značajno variati između žena i muškaraca.

Ne želim izložbenog psa. Želim samo kućnog ljubimca

Ne-zelim-izlozbenog-psa-zelim-samo-kucnog-ljubimcaRečenice iz naslova jedno je od najjačih osećanja koje prožima buduće vlasnike pasa, uglavnom porodičnih, u trenutku kada kupuju štene. Ono što žele da kažu je da nisu spremni da izdvoje veću sumu novca i prođu kroz kompleksne procese nabavljanja čistokrvnih pasa, a pritom smatraju i da je povoljnije kupiti rasnog psa za mnogo niže svote novca od ponude koju su dobili u nekoj renomiranoj odgajivačnici pasa.

Heroj: Pas uhvatio provalnika i spasio porodicu

Heroj-Pas-uhvatio-provalnika-i-spasio-porodicuPatan je kuca koja je svojim herojskim gestom spasila porodicu od napadača i odbranila njihovu kuću reagujući u pravom trenutku. Time je hrabri pas još jednom dokazao da se čovek u svakom trenutku može osloniti na životinju koja je s razlogom dobila titulu “čovekovog najboljeg prijatelja”.

Šta mačje uši govore o njenom raspoloženju?

sta-macje-usii-govore-o-njenom-raspolozenjuMnogima zvuči neverovatna činjenica da mačje uši sadrze više od 25 različitih mišića, koji im omogućuju da ih pomeraju i okreću u svim smerovima. Iako mace imaju odličan sluh, on nije jedina funkcija ovih organa: oni im, naime, pomažu u veoma složenom govoru tela i komunikaciji sa vlasnikom.

Heroj: Pas spasio mačku od napada kojota

Heroj-Pas-spasio-macku-od-napada-kojotaIako nas zablude uveravaju da nije tako, životinje mogu međusobno razviti čvrste veze i neraskidiva prijateljtva onda kada se to najmanje očekuje. Tako su se zbližili pas Džek i mačka Kiti, pokazujući da je zarad dobra drugog bića nekad vredno rizikovati i sopstvenu bezbednost.

Zašto mačke vole da vas ližu?

Zasto-macke-vole-da-vas-lizuNeki vlasnici mačaka primetili su kod svojih ljubimica naviku da učestalo i nekontrolisano ližu svoje ili tuđe krzno, kožu vlasnika, nameštaj ili neku drugu površinu. Stručnjaci su utvrdili nekoliko razloga iz kojih mace razvijaju ovu naviku, a vlasnicima koji imaju ovaj problem sa svojom ljubimicom ponudili su nekoliko saveta.

Zašto je dobro da deca odrastaju uz psa?

Zasto-je-dobro-da-deca-odrastaju-uz-psa2Život sa kućnim ljubimcem i odrastanje uz njega stručnjaci vide kao stalnu mogućnost učenja o odgovornisti i saosećanju, razvijanja bezuslovne ljubavi i kontinuiranog sticanja znanja o životinjama. Osim toga, radost koju pričinjava život sa životinjama neprocenjiv je za sve one koji imaju uslova da u svoj dom dovedu novog člana.

Mačka u praznom stanu, Vislava Šimborska

Macka-u-praznom-stanu
Mačka ne bi da umre.
Jer šta da radi mačka
u praznom stanu.
Da se penje na zidove.
Da se češe o nameštaj.
Kao da je sve ostalo nedirnuto,
pa ipak izmenilo se.
Kao da ništa nije pomereno,
pa ipak ispremeštalo se.
I uveče lampa više ne gori.

Dirljivo: Pas satima čuvao zarobljenu drugaricu

dirljivo-pas-satima-cuvao-zarobljenu-drugaricuTvrdnju da je pas čovekov najbolji prijatelj ova plemenita bića su dokazala nebrojeno puta, ali ova priča pokazuje da oni ljubav i brigu dele i međusobno, dajući ljudskoj vrsti ozbiljnu temu za razmišljanje.

Da Vaš pas može da govori, šta bi rekao?

cinjenice-o-psimaPas ne ume da govori, ali njegovo ponašanje sadrži utvrđeni sistem znakova kojima on nastoji da prenese vlasniku jasnu poruku o svojim osećanjima i potrebama. Njegovo ponašanje može Vam mnogo reći. Evo šta bi Vam pas rekao da može da govori.

Nekoliko zanimljivih činjenica o mačkama

cinjenice-o-mackamaVeterinsrski stručnjak i poznavalac mačaka Džon Bredšo nedavno je objavio novu knjigu o ovim životinjama, pod nazivom “Cat Sense”. On je u njoj izložio brojne zanimljive činjenice o mačkama, koje nisu poznate svim vlasnicima ovih ljubimaca. Pred Vama su neke od najzanimljivijih.

Šta mace pokušavaju da nam kažu svojim ponašanjem?

ponasanje-macakaSvaka životinja ima svoj način komunikacije kojim želi nešto da nam saopšti. Nauka je dokazala da je spektar mačjeg "jezika", koji obuhvata zvukove i pokrete, veoma širok, i da svaka vrsta ponašanja ima svoje značenje.

Poznavaoci mačaka do sad su uspeli da utvrde čak 600 različitih signala, a svaki od njih ima određeno značenje. U ovom tekstu ćete saznati šta vaša maca pokušava da vam saopšti svojim ponašanjem.

Dirljivo: Slepi i gluvi pas postali najbolji prijatelji

slepi-i-gluvi-pas-prijateljiPseća ljubav čuvena je po nesebičnosti i privrženosti, bilo da je podeljena sa čovekom ili sa drugim psom. Ova priča o prijateljstvu dva psa je, međutim, više nego posebna.

Slepi pas Dilan spasen je kad je imao dve godine. Njegova najbolja drugarica postala je keruša po imenu Iv, koja je slepa na jedno oko, a njen sluh je potpuno oštećen kad su je kao štene ostavili napolju, po veoma hladnom vremenu, da ugine. I jedna i druga kuca našle su se upornošću dobrih ljudi i ljubitelja životinja u prihvatilištu za pse Marley's Mutts. Među njima se istog trenutka rodila ljubav.

Heroj: Pas izvukao nepokretnog vlasnika iz požara!

bella-pas-herojHrabra kuca po imenu Bela, koja je svoj život stavila u opasnost kako bi svog nepokretnog vlasnika izvukla iz kuće u plamenu i spasila od sigurne smrti, još jednom je dokazala da je pas čovekov najbolji prijatelj.

Bela je dvogodišnji bernski planinski pas koji je iz požara izvukao svog nepokretnog vlasnika. Zbog ovog nesebičnog čina, hrabra kuca je oduševila ljubitelje pasa širom sveta i dobila orden za hrabrost.

Koliko je vaš pas star u "psećim" godinama?

starost-pasaNajnovija naučna istraživanja pokazala su da se starost vašeg ljubimca ne može izračunati jednostavnim množenjem ljudskih godina brojem sedam. Formula je, ipak, nešto komplikovanija, ali se njom može precizno utvrditi koliko je vaš krzneni prijatelj zapravo star.

Ova metoda uzima u obzir brzi početni razvoj psa, kao i kasnije usporavanje procesa starenja. Prosečni životni vek psa iznosi 12 godina, ali treba imati u vidu da se psi različite veličine razvijaju različitom brzinom, pa krupniji stare nešto brže nego oni mali.

Preporučujemo

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu NEW INSTINCT  Beograd - Zvezdara , tel /fax . 011/ 28 31 727 , 063/ 8735 171, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MB 20842725, PIB: 107641963

Copyright © 2013 New Instinct doo, Sva prava zadržana
Ovaj veb sajt i bilo koji njegov sadržaj ne smeju se umnožavati, reprodukovati, ponovo objavljivati,
učitavati, postavljati, prenositi, distribuirati ili koristiti za kreiranje izvedenih dela,
bez prethodne pismene saglasnosti New Instinct doo.