Štampaj

Koliko je vaš pas star u "psećim" godinama?

starost-pasaNajnovija naučna istraživanja pokazala su da se starost vašeg ljubimca ne može izračunati jednostavnim množenjem ljudskih godina brojem sedam. Formula je, ipak, nešto komplikovanija, ali se njom može precizno utvrditi koliko je vaš krzneni prijatelj zapravo star.

Ova metoda uzima u obzir brzi početni razvoj psa, kao i kasnije usporavanje procesa starenja. Prosečni životni vek psa iznosi 12 godina, ali treba imati u vidu da se psi različite veličine razvijaju različitom brzinom, pa krupniji stare nešto brže nego oni mali.

Psi se tokom prve godine razvijaju otprilike jednako, bez obzira na rasu i veličinu, a razlike u razvoju postaju očigledne tek nakon toga. Kada pas napuni jednu ljudsku godinu, on se već nalazi u stanju polne zrelosti, pa se može reći da je on tad ušao u pubertet i da ima otprilike 15 "psećih" godina.

Prve dve godine su ključne za razvoj i tada će vaša kuca "zaraditi" najviše psećih godina, čak 24. Nakon toga, pas će svakom dodatnom godinom "napuniti" po četiri pseće, jer se njegov razvoj ujednačava i usporava. Tako će trogodišnji pas imati 28, četvorogodišnji 32, a petogodišnji 36 godina. Ipak, ovo je prosek, jer mali psi žive znatno duže, a krupni psi kraće od toga.

Krupni pas zaći će u pozne godine već nakon 5 godina, dok oni manji postaju "stariji" tek nakon 10 godina.

Tekst ili delove teksta je zabranjeno prepisivati, štampati, objavljivati, prodavati, bez naše pismene dozvole. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog/članak ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter i ostali dugmići…) koje se nalazi ispod svakog članka.

Preporučujemo

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu NEW INSTINCT  Beograd - Zvezdara , tel /fax . 011/ 28 31 727 , 063/ 8735 171, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MB 20842725, PIB: 107641963

Copyright © 2013 New Instinct doo, Sva prava zadržana
Ovaj veb sajt i bilo koji njegov sadržaj ne smeju se umnožavati, reprodukovati, ponovo objavljivati,
učitavati, postavljati, prenositi, distribuirati ili koristiti za kreiranje izvedenih dela,
bez prethodne pismene saglasnosti New Instinct doo.