Štampaj

Šta mace pokušavaju da nam kažu svojim ponašanjem?

ponasanje-macakaSvaka životinja ima svoj način komunikacije kojim želi nešto da nam saopšti. Nauka je dokazala da je spektar mačjeg "jezika", koji obuhvata zvukove i pokrete, veoma širok, i da svaka vrsta ponašanja ima svoje značenje.

Poznavaoci mačaka do sad su uspeli da utvrde čak 600 različitih signala, a svaki od njih ima određeno značenje. U ovom tekstu ćete saznati šta vaša maca pokušava da vam saopšti svojim ponašanjem.

Mjaukanje

Najčešći, ali ne i jedini oblik komunikacije kod maca je mjaukanje. Maca na ovaj način traži pažnju, bez obzira da li je u pitanju odrasla životinja ili mladunče. Međutim, postoje različiti tonaliteti mjaukanja, pa će vaša ljubimica jedan upotrebiti kad je gladna, drugi kada želi da je pustite napolje, a treći kada želi da je mazite.

Predenje

Verovatno najprijatniji zvuk za uvo svakog vlasnika je mačje predenje. Naučno je dokazano da predenje može umirujuće uticati na ljude, a uzrok tome je verovatno činjenica da maca ovim zvukom izražava zadovoljstvo. Ipak, predenje može imati i druge, manje prijatne funkcije, kao što je stres kod mace, a može biti uzrokovano i trudovima.

Studija mačjeg predenja, sprovedena u Velikoj Britaniji 2009. godine, ukazuje na to da su neke mačke naučile da predu tako da imitiraju frekvenciju dečjeg plača. Moguće je da takva zvučna sličnost kod ljudi dopire do duboko ukorenjenog nagona za negovanjem deteta, zbog čega je nemoguće odupreti se mačjim molbama.

Zvuci za zastrašivanje protivnika

Mace, kao i ljudi, menjaju raspoloženja, a to iskazuju posebnim zvucima. Ljutnju, na primer, pokazuju "vikanjem", kao i mi, a slični zvuci često se mogu čuti u vreme parenja, kad se mužjaci bore za naklonost ženki, ne bi li zastrašili protivnika: najglasniji mačak se, naime, smatra i najsnažnijim, pa se slabiji protivnici pred njegovim moćnim zavijanjem sklanjaju.

Kako vam govori da je zadovoljna?

Ugodnim, cvrkutavim zvukom, mačka zove svoje mladunce, pozdravlja svog vlasnika ili neku osobu prema kojoj oseća naklonost. Mačji pozdrav je veoma prijatan zvuk, a maca ga može upotrebiti i kad želi da privuče pažnju, ili da se pohvali, kad donese "ulov", pticu ili miša.

Tekst ili delove teksta je zabranjeno prepisivati, štampati, objavljivati, prodavati, bez naše pismene dozvole. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog/članak ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter i ostali dugmići…) koje se nalazi ispod svakog članka.

Preporučujemo

Preporučujemo

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu NEW INSTINCT  Beograd - Zvezdara , tel /fax . 011/ 28 31 727 , 063/ 8735 171, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MB 20842725, PIB: 107641963

Copyright © 2013 New Instinct doo, Sva prava zadržana
Ovaj veb sajt i bilo koji njegov sadržaj ne smeju se umnožavati, reprodukovati, ponovo objavljivati,
učitavati, postavljati, prenositi, distribuirati ili koristiti za kreiranje izvedenih dela,
bez prethodne pismene saglasnosti New Instinct doo.