Štampaj

Nekoliko zanimljivih činjenica o mačkama

cinjenice-o-mackamaVeterinsrski stručnjak i poznavalac mačaka Džon Bredšo nedavno je objavio novu knjigu o ovim životinjama, pod nazivom “Cat Sense”. On je u njoj izložio brojne zanimljive činjenice o mačkama, koje nisu poznate svim vlasnicima ovih ljubimaca. Pred Vama su neke od najzanimljivijih.

Mace imaju jednako dobar njuh kao i psi

Psi su poznati po svom dobrom njuhu, ali ovu odliku poseduju i mačke. Dok psi imaju osetljiviju njušku od mačaka, i jedna i druga vrsta životinja poseduje takozvani „drugi nos“, koji se sastoji iz dva kanala koji nosnice povezuju sa usnom dupljom. Mačke koriste „drugi nos“ kako bi analizirale i tumačile mirisne signale koje ostavljaju druge životinje, pre svega mačke. Iako nauka još nije utvrdila o kakvim je signalima reč, one umeju da ih prepoznaju i razlikuju.
Kad maca koristi svoj „drugi nos“, ona će povući svoju gornju usnu prema gore. U ovom nosu postoji oko 30 različitih receptora, koji životinji pomažu da razlikuje veliki broj različitih mirisa.

 

Mace su sklone izbegavanju opasnosti

Iako je poznata poslovica o stradanju radoznale mačke, ove životinje su zapravo veoma oprezne i izbegavaju opasnost. Mace jesu znatiželjne, ali je njihova bezbednost na prvom mestu i veoma vode računa o tome.

Mačke su retko opuštene

Iako izgledaju kao kraljice uživanja i opuštenosti, u pitanju su veoma oprezne mačke, koje su napete i kad miruju. U ekstremnim slučajevima, koji su najčešći kod uličnih mačaka, ovakva tenzija može biti posledica stresa.

Mačke se ne igraju, već love

Kućna maca važi za znatiželjno stvorenje koje obožava da juri za plišanim miševima, zvečkama, lopticama i drugim igračkama. Razlog tome nije stvarna potreba za igrom, nego prirodni lovački instinkt: jureći igračku, mačka se oseća kao da lovi. Ona će svoje kandžice i zube zariti u igračku, baš kao da lovi plen. Mačka najviše voli one igračke koje izgledaju i kreću se poput malih životinja koje predstavljaju njen prirodni plen. Držeći ih kandžama ili šapama, ona razrađuje taktiku napada kakvu koristi kod stvarnog plena, izbegavajući da je ulov napadne.
Mačke se daleko energičnije igraju kad su gladne. Čim se zalete na svoj plen, to je znak da im je sledeći korak – obrok. 

Mačke ne predu samo kad su zadovoljne

Iako većina ljudi misli da je prijatan zvuk predenja siguran znak da je njihova ljubimica zadovoljna, ovo ne mora uvek da bude tačno. Mace ne predu samo kad su srećne. One ovim putem mogu podeliti radost, ali i poslati svom vlasniku još dve vrste poruke. One predenjem mogu „saopštiti“ da su gladn i da žele hranu. Osim toga, mačke nekad imaju običaj da predu kad ih nešto boli, kao što je slučaj sa ženkama kad se omace. U svakom slučaju, mačka predenjem vlasniku šalje nedvosmislenu poruku da ne želi da ostaje sama i da vlasnik tom trenutku treba da ostane uz nju.

Mačke nisu pripitomlene u Egiptu

Iako mnoge studije tvrde da su mačke pripitomili stari Egipćani, njihov DNK je pokazao da njihova veza sa ljudima datira još od ranije. Mačke su najverovatnije pripitomljene kad je čovek počeo da se bavi poljoprivredom, pre oko 10 hiljada godina, kako bi pomogle u čuvanju žita od glodara.
Tvrdnja da su Egipćani pripitomili mačke vezana je za činjenicu da iz ovog vremena imamo prve pouzdane istorijske dokaze da su mačke i u istoriji bile gajene kao kućni ljubimci.
Mačke i psi nisu prirodni neprijatelji
Ovo je jedna od najvećih zabluda životinjskog carstva, što će potvrditi mnogi vlasnici koji imaju i psa i mačku. Potrebno je neko vreme da se ove dve vrste naviknu jedna na drugu, ali njihovo neprijateljstvo nije genetski utemeljeno.

Tekst ili delove teksta je zabranjeno prepisivati, štampati, objavljivati, prodavati, bez naše pismene dozvole. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog/članak ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter i ostali dugmići…) koje se nalazi ispod svakog članka.

Preporučujemo

Preporučujemo

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu NEW INSTINCT  Beograd - Zvezdara , tel /fax . 011/ 28 31 727 , 063/ 8735 171, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MB 20842725, PIB: 107641963

Copyright © 2013 New Instinct doo, Sva prava zadržana
Ovaj veb sajt i bilo koji njegov sadržaj ne smeju se umnožavati, reprodukovati, ponovo objavljivati,
učitavati, postavljati, prenositi, distribuirati ili koristiti za kreiranje izvedenih dela,
bez prethodne pismene saglasnosti New Instinct doo.