Štampaj

Da Vaš pas može da govori, šta bi rekao?

cinjenice-o-psimaPas ne ume da govori, ali njegovo ponašanje sadrži utvrđeni sistem znakova kojima on nastoji da prenese vlasniku jasnu poruku o svojim osećanjima i potrebama. Njegovo ponašanje može Vam mnogo reći. Evo šta bi Vam pas rekao da može da govori.


Želim da te zaštitim

Iako čovek smatra da je pas, uz svu ljubav koju prema njemu oseća, u njegovom vlasništvu, pas se sa tim ne bi složio. On misli da „polaže pravo“ na čoveka i stoga nastoji da ga zaštiti. Kad pas sedne pored vaših nogu, on se zapravo ponaša vlasnički, a vas na neki način „obeležava“ kao svoje vlasništvo, kaže Dženifer Brent, stručnjak za ponašanje pasa, koja se bavi napuštenim životinjama. Ona dodaje da postoje tri razloga iz kojih pas ovo čini: prvo, želi da bude siguran da u Vašem životu ima mesta za njega. Drugo, on želi da upozori druge pse da Vas se klone i, treće, želi da Vas zaštiti. Zato će Vaš ljubimac režati na druge pse i na goste.


Osećam da si tužan

Vaša kuca zna kad ste neraspoloženi i to znatno utiče na njena osećanja i ponašanje. Veterinari kažu da stres prelazi sa čoveka na životinju, pa je velika šansa da, ukoliko ste pod stresom, i vaš ljubimac to bude. Ukoliko želite da Vaš pas bude razigraniji, budite raspoloženi i posvetite mu pažnju.


Želim više fizičke aktivnosti

Ukoliko Vaša kuca žvaće nameštaj ili trči oko stola, ona želi da Vam pošalje jasnu poruku: potrebno mu je više fizičke aktivnosti. Naročito veliku grešku prave ljudi koji nabavljaju psa rase kojoj je potrebno da pređe više kilometara dnevno, a zatim ga zatvore u stan i očekuju da sve bude u redu. Ukoliko pas uništava stvari, on time želi da kaže da mu je dosadno i teskobno u zatvorenom prostoru i da želi više vežbe.


Plašim se da se nećeš vratiti

Kad krenete da izađete iz kuće, većina pasa će lajati, kako bi Vam stavila do znanja da ste nekoga zaboravili. Pas, tvrde stručnjaci, ovako reaguje, jer se boji da se nećete vratiti. U ovom strahu oni mogu postati destruktivni i „osvetiti se“ Vašem nameštaju. U ekstremnim slučajevima treba konsultovati veterinara, ali nekoliko jednostavne vežbe navikavanja i adekvatna briga o životinji mogu rešiti ovaj problem.


Znam da si bolestan

Nije lako objasniti način na koji psi uspevaju da osete da je njihov vlasnik bolestan. Ipak, dokazano je da ova životinja može otkriti veliki broj bolesti, kao što su rak ili epilepsija, a njihova blagovremena reakcija mnogo je puta spasila ljudske živote. Stručnjaci smatraju da postoji hemijski marker koji psi mogu otkriti, kao što mogu nanjuštiti plesan, drogu ili eksploziv. Oni mogu nanjušiti pad šećera kod dijabetičara ili predvideti epileptični napad. Stoga su često angažovani kao pomoćnici u terapiji, da pomažu ljudima sa zdravstvenim tegobama.


Ne osećam se dobro

Veoma je važno voditi računa o ponašanju psa. Ukoliko Vam se učini da se Vaša kuca ne ponaša kao inače, verovatno se ne oseća dobro. Veterinari ističu da je važno uočiti ovakva odstupanja u ponašanju što pre, kako se situacija ne bi pogoršala. Neki od signala da se pas ne oseća dobro mogu biti pasivnost, agresivnost, nezainteresovanost, teška pokretljivost i gubitak apetita.

 

Volim rutinu, ali želim i raznolikost

Mentalni kapaciteti psa slični su kao i kod dece: i jedni i drugi vole rutinu. Važno je da znaju šta da očekuju, inače mogu burno reagovati. Ipak, iako je rutina za njih dobra, nekad je dobro ubaciti malo dinamike u njihove navike. Veterinari stoga savetuju da povremeno pomerate svakodnevne aktivnosti, kako ih ne biste obavljali uvek u isto vreme. Ove izmene u rasporedu stručnjaci ističu kao poželjne, jer u suprotnom pas može postati „šef kuće“.

Tekst ili delove teksta je zabranjeno prepisivati, štampati, objavljivati, prodavati, bez naše pismene dozvole. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog/članak ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter i ostali dugmići…) koje se nalazi ispod svakog članka.

Preporučujemo

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu NEW INSTINCT  Beograd - Zvezdara , tel /fax . 011/ 28 31 727 , 063/ 8735 171, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MB 20842725, PIB: 107641963

Copyright © 2013 New Instinct doo, Sva prava zadržana
Ovaj veb sajt i bilo koji njegov sadržaj ne smeju se umnožavati, reprodukovati, ponovo objavljivati,
učitavati, postavljati, prenositi, distribuirati ili koristiti za kreiranje izvedenih dela,
bez prethodne pismene saglasnosti New Instinct doo.