Štampaj

Zašto je dobro da deca odrastaju uz psa?

Zasto-je-dobro-da-deca-odrastaju-uz-psa2Život sa kućnim ljubimcem i odrastanje uz njega stručnjaci vide kao stalnu mogućnost učenja o odgovornisti i saosećanju, razvijanja bezuslovne ljubavi i kontinuiranog sticanja znanja o životinjama. Osim toga, radost koju pričinjava život sa životinjama neprocenjiv je za sve one koji imaju uslova da u svoj dom dovedu novog člana.

Mališani koji odrastaju uz kućne ljubimce, pre svega, imaju manji rizik od alergija i astme. Osim toga, oni se na ovaj način uče odgovornosti i saosećanju. Deca se uz kućnog ljubimca osećaju sigurno i zaštićeno.

Studije su pokazale da pas u kući može predstavljati veliku podršku detetu, a može mu umanjiti anksioznost pri razdvajanju od roditelja. Osim toga, životinje imaju moć da umire hiperaktivnu ili agresivnu decu, ukoliko su dete i pas naučeni da se primereno ponašaju jedno prema drugom.


Zasto-je-dobro-da-deca-odrastaju-uz-psa3Igranje sa kućnim ljubimcima pozitivno utiče na decu i odrasle, budući da ova aktivnost predstavlja izvor mentalnog i fizičkog opuštanja i stimulacije.

Druženje sa psima stručnjaci preporučuju i kod dece sa autizmom ili teškoćama u učenju. Razlog tome je činjenica da se ovakva deca naročito oslanjaju na elemente neverbalne komunikacije, pa se sa psom mogu dobro spoeazumevati, a prisustvo životinje pospešuje i interakciju ovakve dece sa ljudima.

Odrastajući sa psom, dete stiče prijatelja na kog se može osloniti i koji će ga bezuslovno voleti. Većina dece kontaktom sa životinjama od najranijih dana razvija trajnu vezu sa ljubimcem i životinjama uopšte. Na ovaj način ona se zabavljaju, ali i uče se odgovornosti i važnosti rada.

Ono što je najvažnije prilikom odabira i nabavke kućnog ljubimca je da pas i dete budu prilagođeni jedno drugome, ističu stručnjaci.

Izvor: Womansday.com

Tekst ili delove teksta je zabranjeno prepisivati, štampati, objavljivati, prodavati, bez naše pismene dozvole. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog/članak ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter i ostali dugmići…) koje se nalazi ispod svakog članka.

 

 

Preporučujemo

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu NEW INSTINCT  Beograd - Zvezdara , tel /fax . 011/ 28 31 727 , 063/ 8735 171, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MB 20842725, PIB: 107641963

Copyright © 2013 New Instinct doo, Sva prava zadržana
Ovaj veb sajt i bilo koji njegov sadržaj ne smeju se umnožavati, reprodukovati, ponovo objavljivati,
učitavati, postavljati, prenositi, distribuirati ili koristiti za kreiranje izvedenih dela,
bez prethodne pismene saglasnosti New Instinct doo.