Štampaj

Zašto mačke vole da vas ližu?

Zasto-macke-vole-da-vas-lizuNeki vlasnici mačaka primetili su kod svojih ljubimica naviku da učestalo i nekontrolisano ližu svoje ili tuđe krzno, kožu vlasnika, nameštaj ili neku drugu površinu. Stručnjaci su utvrdili nekoliko razloga iz kojih mace razvijaju ovu naviku, a vlasnicima koji imaju ovaj problem sa svojom ljubimicom ponudili su nekoliko saveta.

Koji su najčešći uzrosi mačjeg lizanja?

Mačji jezik prekriven je sitnim bodljama od keratina, materije koja čini i njihove kandže. Ove bodljice maci služe kao četka, jer joj pomažu da održava i češlja svoje krzno, zadržavajući na njima višak dlake i prljavštinu.


Mačići vole da "friziraju" jedni druge, a isto čine i starije mace, čak i kad nisu u srodstvu. One se na ovaj način socijalizuju sa svojim drugarima, sa kojima provode mnogo vremena. One će često rado umivati ona mesta koja sama životinja teško može da dosegne, kao što je teme ili unutrašnjost ušiju. Socijalizacija među mačkama na ovaj način se postiže i razmenom mirisa.

Kada maca umiva jezikom svog vlasnika, ona time pokušava da saopšti da se oseća prijatno i bezbedno u društvu te osobe. Ona će na ovaj način pokazati privrženost, jer će umivati svog vlsnika onako kako je nju mama kupala kao mladunče.

Kod nekih mačaka kompulsivno lizanje može biti posledica stresa. One mace koje preteruju u "održavanju" svog krzna, koje nekad dovodi do gubitka dlake na pojedinim mestima, često na ovaj način pokušavaju da se umire, jer su pod stresom. Pored sopstvenog krzna, mace iz istog razloga mogu lizati platno, plastiku ili kožu.

Kako odvići mačku od opsesivnog lizanja?

Stručnjaci predlažu da životinje kod kojih se primećuje učestalije lizanje od uobičajenog treba odvratiti usmeravanjem pažnje na nešto drugo. Tako im treba, dok se spremaju da počnu sa "friziranjem", odvratiti pažnju igračkom ili nekom poslasticom.

Opustite svoju mačku igrom. Ona je uvek dobro došla. Ona pomaže mački da ostane hitra i čila, a jača i vezu između životinje i vlasnika. Osim toga, tokom ovakve vežbe oslobađaju se hemikalije koje maci pomažu da se opusti i bude zadovoljna.

Nije lako odvići macu od ove navike. Budite nežni i izbegavajte povišen ton ili fizičke reakcije, kao što je ispuštanje životinje iz naručja i slično.

Izvor: www.catster.com

Tekst ili delove teksta je zabranjeno prepisivati, štampati, objavljivati, prodavati, bez naše pismene dozvole. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog/članak ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter i ostali dugmići…) koje se nalazi ispod svakog članka.

Preporučujemo

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu NEW INSTINCT  Beograd - Zvezdara , tel /fax . 011/ 28 31 727 , 063/ 8735 171, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MB 20842725, PIB: 107641963

Copyright © 2013 New Instinct doo, Sva prava zadržana
Ovaj veb sajt i bilo koji njegov sadržaj ne smeju se umnožavati, reprodukovati, ponovo objavljivati,
učitavati, postavljati, prenositi, distribuirati ili koristiti za kreiranje izvedenih dela,
bez prethodne pismene saglasnosti New Instinct doo.