Štampaj

Šta mačje uši govore o njenom raspoloženju?

sta-macje-usii-govore-o-njenom-raspolozenjuMnogima zvuči neverovatna činjenica da mačje uši sadrze više od 25 različitih mišića, koji im omogućuju da ih pomeraju i okreću u svim smerovima. Iako mace imaju odličan sluh, on nije jedina funkcija ovih organa: oni im, naime, pomažu u veoma složenom govoru tela i komunikaciji sa vlasnikom.

Mačje uši i rep osnovna su sredstva njihove komunikacije, a svaki vlasnik mačke treba da razume pojedinačno značenje najvažnijih signala, kako bi njegov odnos sa ljubimcem bio što kvalitetniji.

Kada je vaša maca opuštena?

Opuštena maca će najčešće drzati uši blago nagnute u stranu ili blago nakrenute ka napred. Ovo pokazuje da je zivotinja zadovoljna i opuštena, da nije uplašena niti agresivna.

Radoznala i zainteresovana maca

Kada vašoj maci nešto privuče paznju, ona će to jasno pokazati svojim pokretima. Njene uši će se u ovoj situaciji podići. Uši u ovakvom položaju takođe mogu označavati pozdrav, pa ćete ih često takve zateći kada dođete kući.

Nervozna maca

Ako uši vaše mace mrdaju, ona je nervozna ili ljuta. Možda je u ovim trenucima poželjno ponuditi maci zagrljaj ili joj na neki drugi način pomoći da se oseća sigurno. Osim toga, učestalo mrdanje ušima u nekim slučajevima moze signalizovati medicinski problem životinje.

Agresivna maca

Povlačenjem ušiju unazad maca želi da vam saopšti da je ljuta ili agresivna. Pomeranje ušiju iz uspravnog u potpuno horizontalni polozaj označava uznemirenost i strah, kao i nervozu. U ovakvim trenucima najbolje je ostaviti macu da se smiri i ne pokušavati uspostavljati kontakt sa njom protiv njene volje. Ukoliko maca isuviše često drži uši u ovom položaju, to moze biti i posledica ušne infekcije, pa u tim slučajevima treba konsultovati veterinara.

Spremnost za napad

Kada su uši potpuno spuštene i povučene unazad, to je znak da je maca uplašena i spremna za napad. Ona instinktivno drži uši uz glavu, kako bi in tokom borbe zaštitila od napada kandži i zuba svog protivnika. Važno je znati kad je maca spremna za napad, jer to vlasnika može poštedeti povrede.

Ambivalentna maca

Mačje uši, osim navedenog, imaju sposobnost i da se kreću svako za sebe. Kada se nalaze u različitim položajima, to je znak da je životinja ambivalentna i da nije sigurna kako treba da reaguje u datoj situaciji. Kada odluči kako će odreagovati, njene uši će to pokazati.

Izvor: Catster.com

Tekst ili delove teksta je zabranjeno prepisivati, štampati, objavljivati, prodavati, bez naše pismene dozvole. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog/članak ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter i ostali dugmići…) koje se nalazi ispod svakog članka.

Preporučujemo

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu NEW INSTINCT  Beograd - Zvezdara , tel /fax . 011/ 28 31 727 , 063/ 8735 171, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MB 20842725, PIB: 107641963

Copyright © 2013 New Instinct doo, Sva prava zadržana
Ovaj veb sajt i bilo koji njegov sadržaj ne smeju se umnožavati, reprodukovati, ponovo objavljivati,
učitavati, postavljati, prenositi, distribuirati ili koristiti za kreiranje izvedenih dela,
bez prethodne pismene saglasnosti New Instinct doo.