Štampaj

Ne želim izložbenog psa. Želim samo kućnog ljubimca

Ne-zelim-izlozbenog-psa-zelim-samo-kucnog-ljubimcaRečenice iz naslova jedno je od najjačih osećanja koje prožima buduće vlasnike pasa, uglavnom porodičnih, u trenutku kada kupuju štene. Ono što žele da kažu je da nisu spremni da izdvoje veću sumu novca i prođu kroz kompleksne procese nabavljanja čistokrvnih pasa, a pritom smatraju i da je povoljnije kupiti rasnog psa za mnogo niže svote novca od ponude koju su dobili u nekoj renomiranoj odgajivačnici pasa.

Autorka ovog teksta želi da promeni vaše mišljenje i pomogne vam da shvatite pogodnosti koje donosi kupovina uzgajanih rasa pasa. Želim da insistirate na takvom psu.

Želim da shvatite da jeftin pas zapravo predstavlja marginalnu grupu. Želim da burno reagujete kada saznate da vaš prijatelj usvaja štene jer ih njegova komšinica deli besplatno, ili ako vaš rođak objavi da zbog dece kupuje mešanca zlatnog retrivera i pudlice.

Zbog čega?

Ako vas neko upita zašto želite maltezera, labradora, leonbergera ili kardigana, vaš odgovor se neće svesti samo na boju i šaru njegovog krzna. Objasnićete da je to zbog njegovog karaktera, sposobnosti, odnosa sa ljudima i drugim životinjama. Presudni su i veličina, krzno, temperament.

Osobine koje ćete tražiti ne mogu se jednostavno opisati kao "pas". To su stavke koje čine jednu specifičnu rasu, koja se jasno razlikuje od drugih. One čine inicijalnu odluku budućih vlasnika, koji su odvojili vreme da razmotre razlike među rasama, pa treba da odaberu onu koja je barem približna onoj slici koju imaju.

Naredni korak, na žalost, najčešće podrazumeva nabavku psa uz što manje truda i što manje troška. Autorka teksta ukazuje da je kupovina ovakvog psa ekvivalentna kupovini polovnog automobila uz uverenje da je nekorišćen.

Sa ovim stvarima nema cenkanja.

Svojstva koja razlikuju rasu koju želite od generičkog sveta "pasa" ogledaju se u činjenici da je neko uložio veliki trud i vreme u gajenje ovakvog psa. Čim taj neko prekine da ulaže trud, pas, kako god bio čistokrvan, počinje da se vraća na generički nivo. Ovo ne znači da nećete dobiti dobrog psa, ali nećete dobiti reprezentativnu vrstu. Nećete dobiti specifične osobine i sposobnosti, sklonosti i talente date rase.

Ako zaista želite psa sa ovim specifičnostima ili predvidivosti konkretne rase, ne bi trebalo ni da kupujete psa. U tom slučaju trebalo bi da usvojite napuštenog psa. Na taj način ćete spasiti jedan život, a nećete svoj novac poslati tamo gde ne pripada.

Ukoliko želite čistokrvnog, rasnog ljubimca i znate da usvajanje nije rešenje koje će vas zadovoljiti, najgore što možete da učinite je da pretpostavite da je ime rase dovoljno da nadomesti sve ostalo. Kao i pri kupovini automobila, pri kupovini ljubimca očekujete još nešto osim puke etikete.

Brinuti o grupi pasa koji izgledaju i ponašaju se kao tipični predstavnici svoje rase je veoma, veoma teško. Stoga rasnog psa treba nabavljati samo kod onog odgajivača koji ostavlja utisak posvećenosti poslu i ulaže veliki trud u odgajanje rasnih pasa koji su pravi predstavnici svoje vrste.

Autor: Joanna Kimball  
Izvor:Ruffly Speaking

Tekst ili delove teksta je zabranjeno prepisivati, štampati, objavljivati, prodavati, bez naše pismene dozvole. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog/članak ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter i ostali dugmići…) koje se nalazi ispod svakog članka.

Preporučujemo

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu NEW INSTINCT  Beograd - Zvezdara , tel /fax . 011/ 28 31 727 , 063/ 8735 171, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MB 20842725, PIB: 107641963

Copyright © 2013 New Instinct doo, Sva prava zadržana
Ovaj veb sajt i bilo koji njegov sadržaj ne smeju se umnožavati, reprodukovati, ponovo objavljivati,
učitavati, postavljati, prenositi, distribuirati ili koristiti za kreiranje izvedenih dela,
bez prethodne pismene saglasnosti New Instinct doo.