Štampaj

Kako da zaštitite svog ljubimca od petardi tokom praznika?

psi-se-plase-petardi-ne-bacaj-petarde-new-instinct-u-borbi-protiv-petardi-s-ljubavlju1Sezona praznika se bliži, a sa novogodišnjim slavljem dolaze i logorske vatre, petarde i vatrometi, kao neizostavni elementi koji upotpunjuju prazničnu atmosferu.

Međutim, kućni ljubimci su sastavni deo vaše porodice, pa pre nego što odlučite da u svom komšiluku organizujete slavlje uz vatru, petarde i vatromet, životinjama morate posvetiti naročitu pažnju, kako ih praznična atmosfera ne bi uznemirila. Ovaj tekst donosi vam 10 saveta o tome kako da zaštitite svog ljubimca tokom praznične noći.

1. Uvedite ljubimca u stan/kuću.

Tokom ovakvih slavlja, najbolje će biti da vaš ljubimac ostane unutra i, ukoliko je to moguće, da je ne napušta dok se slavlje ne završi.

2. Blokirajte sve izlaze.

Da biste se uverili da se vaš ljubimac nalazi na sigurnom, u unutrašnjosti kuće, pobrinite se da životinja bude u kući pre nego što padne mrak. Zatim blokirajte prozore i sve druge prolaze kroz koje bi vaš ljubimac mogao ponovo da se iskrade napolje.

3. Okrenite kaveze ka zidu.

Ovo se, pre svega, odnosi na sitnije životinje koje vreme provode napolju, u kutijama ili kavezima. Da biste ih zaštitili od buke, pokrijte kavez ili kutiju ćebetom i okrenite ih prema zidu. Ukoliko je moguće, najbolje bi bilo da kavez tokom slavlja unesete u kuću.

4. Umanjite buku.

Navucite zavese, roletne i žaluzine, kako biste u što većoj meri blokirali zvuke koji dolaze spolja i zaštitili svoje ljubimce od buke.

5. Provedite vreme sa svojim ljubimcem.

Nemojte dozvoliti da vaš ljubimac čitavu noć provede sam. Proveravajte povremeno da li je sve u redu i provodite neko vreme sa njim. Ukoliko primetite da je životinja uznemirena, pokušajte nečim da joj odvratite pažnju od gužve i buke koja dolazi spolja.

6. Obezbedite ljubimcu udobno skrovište.

Kada se osećaju ugroženo ili su uznemirene, većina životinja voli da se zavuče u neki skriveni kutak u kom će se osećati zaštićeno. Kako biste obezbedili mir svom ljubimcu, obezbedite mu jedno ovakvo skrovište, u kom će mu biti udobno i gde će se osećati zaštićen od spoljnih uticaja.

ne-bacaj-petarde-psi-se-plase

7. Odvucite pažnju uobičajenim zvucima.

Nasuprot nepoznatim i za životinje zastrašujućim zvucima petardi i vatrometa, zvuk radija i televizije je nešto na šta je životinja koja provodi vreme u kući navikla. Stoga pre izlaska iz kuće uključite radio ili TV i pojačajte ton malo više od uobičajenog, kako biste zamaskirali buku koja dopire spolja.

8. Obezbedite ljubimcu obilan obrok.

Pre slavlja nahranite svog ljubimca visokokaloričnim obrokom, koji će ga zasititi, umiriti i uspavati.


9. Koristite sredstva za umirenje životinja.

Ukoliko je potrebno, koristite umirujuća sredstva, poput tableta ili sprejeva za životinje, koje će umiriti vašeg ljubimca, ukoliko ga ovo vanredno stanje vidno uznemiruje.

10. Koristite identifikacione priveske na ogrlicama životinja.

Ukoliko se dogodi da se životinja uplaši i uspe da pobegne, ona treba da poseduje jasno obeležje, kako biste je kasnije lakše našli. Stoga držite na ogrlici ljubimca jasne oznake i identifikacione priveske, pomoću kojih će vam biti lakše da je pronađete, a nalazačima da je identifikuju.

Tekst ili delove teksta je zabranjeno prepisivati, štampati, objavljivati, prodavati, bez naše pismene dozvole. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog/članak ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter i ostali dugmići…) koje se nalazi ispod svakog članka.

Preporučujemo

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu NEW INSTINCT  Beograd - Zvezdara , tel /fax . 011/ 28 31 727 , 063/ 8735 171, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MB 20842725, PIB: 107641963

Copyright © 2013 New Instinct doo, Sva prava zadržana
Ovaj veb sajt i bilo koji njegov sadržaj ne smeju se umnožavati, reprodukovati, ponovo objavljivati,
učitavati, postavljati, prenositi, distribuirati ili koristiti za kreiranje izvedenih dela,
bez prethodne pismene saglasnosti New Instinct doo.