Štampaj

Kako pomoći psu da nauči da pliva?

Kako-pomoci-psu-da-nauci-da-pliva1Plivanje je jedna od najboljih vežbi za psa, a ujedno predstavlja i odličan način da se on rashladi tokom vrelih dana, ostane čist i da se, sve u svemu, dobro zabavi.

Velika većina pasa će, kada jednom nauči, obožavati da pliva. Neki u vodi provode više vremena nego drugi, ali ima i onih koji nikada neće zavoleti ovu aktivnost. Ipak, uvek će biti najviše onih kojima vredi otkriti tajnu uživanja u vodi.

 

Pre svega, postoji nekoliko stvari koje treba izbegavati:

Kako-pomoci-psu-da-nauci-da-pliva21. Ne vodite svog psa u vodu - tokom prvih nekoliko puta - ukoliko neste spremni da se i sami pokvasite. Neverovatno je kako mnogi ljudi na plaži pokušavaju svakodnevno da odvedu psa na plivanje noseći obuću i bežeći od svakog nadolazećeg talasa.

Vaš pas vas vidi kao lidera, pa, ukoliko primeti da vi izbegavate vodu, i sam će to činiti. Pobrinite se da, pre nego što dođete do vode, skinete obuću, zavrnete nogavice, obučete kupaći kostim ili se na neki drugi način pripremite za kvašenje, kako bi i vaš pas pun entuzijazma uleteo u vodu.

2. Ne prisiljavajte psa - nemojte ga vući, gurati, ili na prevaru mamiti u vodu.

3. Izbegavajte slučajni ulaz - ne započinjite upoznavanje sa vodom na klizavoj obali ili na mestima gde površina vode izgleda čvrsto, jer se pas može prevariti i istrčati na nju, a zatim potonuti, pre nego što shvati šta se dešava. Pre nego što odvedete psa na plvanje, uvedite ga u plićak i prskajte ga. Topla voda u plićaku je zabavna, a tu oboje možete da se jurite, dobacujete i lepo zabavite.

Zatim stvorite optimalnu situaciju za plivanje:

Kako-pomoci-psu-da-nauci-da-pliva31. Odaberite topao dan. Neka psu bude toplo i neka se oseća komotno.

2. Odaberite vodu bez talasa. Neka voda bude optimalne temperature. Potražite mesto koje postepeno ulazi u dubinu, kako pas ne bi zastajkivao, već odjednom počeo da pliva.

3. Izbegavajte bazen. Pas se u bazenu može osećati zarobljeno i lako može početi da paniči.

4. U idealnim uslovima pas bi se najbolje osećao u vodi koja je uska, jer u tim uslovima ne bi morao da se okreće kako bi se vratio na obalu. Međutim, njih je teško naći, pa će i druge, pristupačnije vodene površine pomoći.

5. Povedite sa sobom još jednog psa koi voli vodu. Kada vaš ljubimac vidi drugog psa kako uskače u vodu, on će prevazići strah i shvatiti da je plivanje zabavno, pa će i sam poželeti odmah da uskoči.

6. Ponesite na kupanje poslastice, lopte i nekoliko omiljenih igračaka vašeg psa.

Kako-pomoci-psu-da-nauci-da-pliva4Kada stignete na obalu, uputite se ka vodi, odmah uđite i počnite da se igrate u plićaku. Stanite tamo gde i vaš pas može da stoji, a zatim ga pozovite k sebi. Neka napravi nekoliko zamaha, a zatim ga nagradite. Nakon toga zajedno otplivajte nazad ka plićaku, gde može da stoji. Ponovite ovo nekoliko puta, a zatim počnite postepeno da povećavate razdaljinu. Kasnije, kada savlada osnove plivanja, moći ćete da ga naučite različitim tehnikama.

Neki psi se pri plivanju kreću suviše vertikalno: umesto da vodu guraju zadnjim nogama krećući se napred, oni pokušavaju da plivaju nagore, izvan vode, prskajući prednjim šapama i zapravo stojeći u mestu.

Ključ uspeha u pomaganju psu je motivisanje napred: bacite loptu ili poslasticu tako da se pas na nju fokusira i ka njoj uputi. On će tako nesvesno početi da se kreće napred i samim tim naučiti da se kreće unapred umesto nagore. Ukoliko je neophodno, možete da lagano pogurate njegove zadnje noge kako biste mu pomogli.

Kako-pomoci-psu-da-nauci-da-pliva5Moguće je da neki psi, čak i kad urade sve navedeno, jednostavno ne mogu da preduzmu poslednji korak. U ovom slučaju, zavisno od psećeg karaktera, može doći trenutak da primenite jednu od ovih metoda:

1. Pronađite mesto gde vaš pas neće imati drugog izbora nego da pliva.

2. Ukoliko je moguće podići psa, ponesite ga do tačke na kojoj će morati da pliva, usmerite ga ka obali i polako ga spustite u vodu, lagano ga pridržavjući, i tako pustite da pliva ka obali. Ponovite postupak nekoliko puta.

3. Izađite iz vode i pozivajte ga da krene za vama.

Kako-pomoci-psu-da-nauci-da-pliva6Autor teksta kaže da je i sam imao mnogo pasa kojima nije bila neophodna pomoć, jer su jenostavno sami počinjali da plivaju. Nekima je bilo dovoljno nekoliko puta, a nekima je bila potrebna cela godina kako bi naučili da vole vodu.

Imao je samo jednog psa koji nikako nije voleo plivanje. Voleo je prskanje, ali ne i plivanje. Ipak, on želi da istakne da je svrha plivanja zabava, pa je, ukoliko vaš pas ne uživa u plivanju, najbolje da odaberete neku drugu aktivnost.

Ukoliko ste strpljivi i optimistični, većina pasa će zavoleti plivanje.

Tekst ili delove teksta je zabranjeno prepisivati, štampati, objavljivati, prodavati, bez naše pismene dozvole. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog/članak ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter i ostali dugmići…) koje se nalazi ispod svakog članka.

Preporučujemo

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu NEW INSTINCT  Beograd - Zvezdara , tel /fax . 011/ 28 31 727 , 063/ 8735 171, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MB 20842725, PIB: 107641963

Copyright © 2013 New Instinct doo, Sva prava zadržana
Ovaj veb sajt i bilo koji njegov sadržaj ne smeju se umnožavati, reprodukovati, ponovo objavljivati,
učitavati, postavljati, prenositi, distribuirati ili koristiti za kreiranje izvedenih dela,
bez prethodne pismene saglasnosti New Instinct doo.