Štampaj

Savet stručnjaka: Šta učiniti kada izgubite psa?

Savet-strucnjaka-sta-uciniti-kada-izgubite-psa1S vremena na vreme neki vlasnici dožive neprijatnost da im se pas izgubi, ili da slučajno pobegne. Kako bi im pomogli da brzo pronađu svog ljubimca bezbedno ga vrate kući, stručnjaci predlažu nekoliko korisnih saveta koji će potragu učiniti jednostavnijom, bržom i efikasnijom.

Odmah pođite u potragu.

Krenite da tražite psa po svom kraju, a neka vam u tome pomognu prijatelji ili susedi. Što ranje počnete sa potragom, to će šanse da psa pronađete u komšiluku biti veće. Najbolje je da potragu započnete sa mesta na kom ste poslednji put videli psa, a da zatim postepeno širite krug.

Ponesite sa sobom igračke.

Ukoliko kod sebe imate omiljenu igračku svog ljubimca, stručnjaci ocenjuju da bi to moglo značajno da olakša potragu, jer psi dobro reaguju na zvuk, pa će vaš glas ili zvuk igračke moći da pomognu. Ukoliko imate više od jednog psa, povedite i njega u potragu.

Obratite se nadležnim ustanovama.

Ukoliko potraga po komšiluku ne pokaže uspeh, obratite se lokalnim azilima, kako biste proveili da li je neko pronašao vašeg ljubimca pre vas. Osim toga, kontakt sa njima je dobar jer će oni moći da vas obaveste ukoliko primete životinju koja odgovara opisu koji ste im dali.

U međuvremenu oblepite kraj flajerima sa fotografijom životinje, podacima, imenom na koje se odaziva i vašim brojem telefona. Na plakatu je važno navesti i mesto i vreme nestanka, a najbolje bi bilo da nalazaču obećate i nagradu. Ipak, stručnjaci savetuju da psa ne hvalite previše (ukoliko je reč o pobedniku na izložbama i sl.), jer bi nalazač mogao da dođe na ideju da ga unovči.

Od potrage ne odustajte ni narednog dana.

Ukoliko psa ne pronađete ni nakon 24 sata, ne treba da očajavate, već da intenzivirate potragu. Pozovite još prijatelja, vlasnike pasa kojji poznaju vašeg psa, oblepite kraj plakatima, raspitajte se kod suseda i u parkovima. Ukoliko ni posle 48 sati potraga ne urodi plodom, i dalje nije vreme da odustanete. Budite spremni na to da vaš ljubimac može pretrpeti fizičke promene, usled gladi, dehidriranosti ili prljavštine.

Ne nasedajte na lažne dojave.

Ukoliko se neki nalazač javi i kaže da ima kod sebe vašeg psa, detaljno ga ispitajte o izgledu psa, jer se može desiti da nalazač samo želi nagradu, a da pas zapravo nije pronađen.

Najvažnije od svega je da ostanete pozitivni. Nisu retki slučajevi da se životinja pojavi i nakon nekoliko godina. Ne odustajte od potrage.

Kako biste u budućnosti izbegli gubljenje ljubimca, možete preduzeti nekoliko preventivnih mera, kao što je čipovanje, ograđivanje dvorišta, stalni nadzor psa ili ID kapsula.

Tekst ili delove teksta je zabranjeno prepisivati, štampati, objavljivati, prodavati, bez naše pismene dozvole. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog/članak ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter i ostali dugmići…) koje se nalazi ispod svakog članka.

Preporučujemo

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu NEW INSTINCT  Beograd - Zvezdara , tel /fax . 011/ 28 31 727 , 063/ 8735 171, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MB 20842725, PIB: 107641963

Copyright © 2013 New Instinct doo, Sva prava zadržana
Ovaj veb sajt i bilo koji njegov sadržaj ne smeju se umnožavati, reprodukovati, ponovo objavljivati,
učitavati, postavljati, prenositi, distribuirati ili koristiti za kreiranje izvedenih dela,
bez prethodne pismene saglasnosti New Instinct doo.