Štampaj

Mahanje repom može izazvati različite emocionalne odgovore kod pasa

Mahanje-repom-moze-izazvati-razlcite-emocionalne-odgovore-kod-pasaPsi u velikoj meri komuniciraju kroz repove, bilo da na taj način žele da iskažu neizmernu radost kada ugledaju svog vlasnika ili veliki strah, kada podviju rep među noge. Nova studija sprovedena u Italiji pokazala je da psi prepoznaju načine mahanja repom i na njih umeju različito da reaguju, u zavisnosti od poruke koju primaju.

Isti istraživački tim nešto ranije je otkrio da psi mašu repom nadesno kada su srećni (kada, na primer, ugledaju vlasnika), dok će mahati repom na levu stranu kada su pod stresom ili su anksiozni (kada, na primer, ugledaju psa kog se boje). Prva studija pokazala je da desna strana mozga kontroliše mahanje repom nalevo i obrnuto, uzrokovano asimetrijama u funkcionalnosti mozga. Naučnike nije iznenadila činjenica da su asimetrije u ponašanju česta pojava u životinjskom carstvu.

Izvedena posmatranja navela su naučnike na razmišljanje da li su psi, koji primaju poruku iz mahanja repa drugog psa, u stanju da "dešifruju" poruku i daju adekvatan odgovor? Izveli su eksperiment kako bi to saznali.

Raspoloženje pokreće psa - i obrnuto

Dok su detaljno posmatrali njihove reakcije, naučnici su pokazali psima video snimke drugih pasa koji su imali asimetrično, levo ili desno orijentisano mahanje repom. Oni su kontrolisali puls životinja i zapazili da pas pokazuje znake uznemirenosti kada je mahanje levo orijentisano, dok su ostajali potpuno opušteni kada je rep mahao na drugu stranu.

Signal drugima?

Naučnici su u studiji ponudili barem dva objašnjenja. Prvo, moguće je da psi koriste smer mahanja repom kako bi drugima signalizovali stanje u kom se nalaze, kako bi izazvali slično raspoloženje kod druge životinje i postigli svojevrsni "emocionalni transfer". Psi bi, takođe, mogli da koriste ove signale kako bi upozorili druge - svesno ili nesvesno - na opasnost koja lebdi u vazduhu.

Osim toga, naučnici pretpostavljaju da bi psi mogli da koriste informaciju o mentalnom stanju drugog psa kako bi je iskoristili. Oni bi, na primer, na ovaj način mogli samouvereno da istupe i pokušaju da dominiraju nepoznatom jedinkom koja pokazuje pasivnost.

Od dve moguće teorije, istraživači naginju ka prvoj. U oba slučaja puls se ubrzava, ali su biheviorističke mere pokazale da psi očitavaju viši nivo anksioznosti i stresa kada gledaju mahanje repom u desnu stranu (odnosno kada je aktivirana desna hemisfera).

Studija je objavljena u časopisu "Current biology".
IZVOR: www.io9.com
Autor: George Dvorsky

Tekst ili delove teksta je zabranjeno prepisivati, štampati, objavljivati, prodavati, bez naše pismene dozvole. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog/članak ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter i ostali dugmići…) koje se nalazi ispod svakog članka.

Preporučujemo

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu NEW INSTINCT  Beograd - Zvezdara , tel /fax . 011/ 28 31 727 , 063/ 8735 171, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MB 20842725, PIB: 107641963

Copyright © 2013 New Instinct doo, Sva prava zadržana
Ovaj veb sajt i bilo koji njegov sadržaj ne smeju se umnožavati, reprodukovati, ponovo objavljivati,
učitavati, postavljati, prenositi, distribuirati ili koristiti za kreiranje izvedenih dela,
bez prethodne pismene saglasnosti New Instinct doo.