Štampaj

Toplotni udar kod pasa

TOPLOTNI-UDAR-KOD-PASAPrvi znaci sunčanice po pravilu su drhtanje, visoka temperatura tela koja može biti viša od 42 stepena celzijusa, trzanje mišića, ubrzano i plitko dahtanje, teturanje i klonulost. Ovi simptomi su posledica naglog pada krvnog pritiska i oštećenja centralnog nervnog sistema.

Toplotni udar može biti veoma opasan za pse i neophodna je brza reakcija. Životinju treba hitno premestiti u hladovinu, postaviti je na bok, izvuči joj jezik i hladiti je polivanjem ili vlažnim oblogama.

Za to vreme traba proveravati telesnu temperaturu i rashlađivati psa sve dok se ne spusti na 39,5 stepeni. Posle ukazane prve pomoći treba ga što pre odvesti kod veterinara. Psi se ne znoje i toplote se najčešće oslobađaju dahtanjem. Zato je neophodno preduzeti mere predostrožnosti da životinja ne bi doživela toplotni udar.

Nikada ne smeju da ostanu zatvorene u automobilu na velikim vrućinama. Čak i ako spoljna temperatura nije previsoka u kolima je značajno viša. Psi moraju imati dovoljno vode i trebalo bi da izbegavaju naporne aktivnosti u periodu najvećih vrućina.

Tekst ili delove teksta je zabranjeno prepisivati, štampati, objavljivati, prodavati, bez naše pismene dozvole. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog/članak ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter i ostali dugmići…) koje se nalazi ispod svakog članka.

Preporučujemo

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu NEW INSTINCT  Beograd - Zvezdara , tel /fax . 011/ 28 31 727 , 063/ 8735 171, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MB 20842725, PIB: 107641963

Copyright © 2013 New Instinct doo, Sva prava zadržana
Ovaj veb sajt i bilo koji njegov sadržaj ne smeju se umnožavati, reprodukovati, ponovo objavljivati,
učitavati, postavljati, prenositi, distribuirati ili koristiti za kreiranje izvedenih dela,
bez prethodne pismene saglasnosti New Instinct doo.