Štampaj

Trovanje kućnih ljubimaca sredstvima za čišćenje kuće

Trovanje-kucnih-ljubimaca-sredstvima-za-ciscenje-kuceDa li ste znali da većina sredstava za održavanje kućne higijene sadrže formaldehid, materiju koja može iziritirati oči, kožu i grlo vašeg ljubimca.

Šamponi za tepih sadrže perhloretilen, koji izaziva uznemirenost, premor i gubitak apetita. Neka sredstva za poliranje poda mogu imati kancerogene sastojke, kao i one koji oštećuju bubreg, jetru, srce, centralni nervni sistem.

Problem je u tome što na većini proizvoda za čišćenje čak ni ne piše koje probleme mogu da izazovu, kako kod ljudi tako i kod kućnih ljubimaca.

Tu su još i razna sredstva protiv insekata ili glodara, osveživači prostorija i dr.

Ljubimci osetljiviji od ljudi

Pas može da, zajedno sa hranom, unese štetne materije ako jede sa poda, ili mačka - ako se liže pošto se igrala na tepihu. Može se takođe desiti i da životinja u igri ili iz radoznalosti poliže ili udahne neko sredstvo za održavanje kućne higijene, kao što je tečnost za pranje ili osveživanje kupatila.

Životinje imaju brži metabolizam i manja pluća od nas. Njihovom organizmu je teže da eliminiše toksine. Bliže su zemlji, a time i direktnom kontaktu sa toksičnim materijama. To ih čini ranjivijim. Znaci trovanja mogu biti od suzenja, povraćanja, teškog disanja, do konvulzija i grčeva mišića.

Trovanje-kucnih-ljubimaca-sredstvima-za-ciscenje-kuce1Terapija

Prva pomoć bi se sastojala u izazivanju povraćanja 3% hidrogenom ili slanim vodenim rastvorom i primenom nekog od crevnih asorbenata, kao što je medicinski ugalj, ali svakako se momentalno morate obratiti veterinaru ako sumnjate da je životinja mogla doći u kontakt sa nekim od ovih otrova.

On će primeniti terapiju detoksikacije, a ako životinja ima problema sa disanjem, i terapiju kiseonikom. Ne retko ishod lečenja zavisi od toga koliko je vremena prošlo od kontakta sa otrovom.

Treba imati na umu da su naši kućni ljubimci, a posebno štenci i mačići (kao i deca), nepažljivi i radoznali. Lako se može desiti da se bezazlena igra pretvori u pravu agoniju.

To možete sprečiti tako što sva sredstva za čišćenje kuće držite odvojeno, van njihovog domašaja ili još bolje pod ključem.

Tekst ili delove teksta je zabranjeno prepisivati, štampati, objavljivati, prodavati, bez naše pismene dozvole. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog/članak ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter i ostali dugmići…) koje se nalazi ispod svakog članka.

Preporučujemo

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu NEW INSTINCT  Beograd - Zvezdara , tel /fax . 011/ 28 31 727 , 063/ 8735 171, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MB 20842725, PIB: 107641963

Copyright © 2013 New Instinct doo, Sva prava zadržana
Ovaj veb sajt i bilo koji njegov sadržaj ne smeju se umnožavati, reprodukovati, ponovo objavljivati,
učitavati, postavljati, prenositi, distribuirati ili koristiti za kreiranje izvedenih dela,
bez prethodne pismene saglasnosti New Instinct doo.