Štampaj

Mačke i cveće - Trovanje ljiljanom

Macke-i-cvece-Trovanje-ljiljanomPolako ali sigurno stiže proleće, što (ako ne i po vremenskim prilikama) možemo zaključiti po tome što u prodavnicama ima sve više cveća. Šarenilo lala, narcisa, zumbula i drugog, što sveže sečenog, što cveća u saksijama čeka da sa njima i u svoje domove unesemo dašak novog godišnjeg doba.

I naše mačke se ovome raduju, jer samo čekaju priliku da skoče na sto kako bi obrstili cveće u vazi. Poznato je mačke rado jedu travu, mada ne znamo zašto: po nekima ona im pomaže da se reše dlaka koje su im se nakupile u želucu, a po drugima ih samo privlači sladunjavi ukus mlade trave ili možda tako dolaze do nekih vitamina koji se nalaze u zelenišu.

U nedostatku trave često se posluže sobnim biljkama ili cvećem, što može biti i te kako velik problem jer nisu u stanju da razluče koje su biljke „jestive“ a koje škodljive, odnosno otrovne.

Postoji dugačak spisak otrovnih biljaka, što sobnih, što onih koje rastu napolju. Neke od njih deluju samo iritirajuće, prouzrokuju pojačano lučenje pljuvačke ili povraćanje i proliv, dok su druge veoma toksične. Između ostalih, na ovom opširnom spisku nalaze se popularne sobne biljke poput filodendrona, raznih puzavica, difenbahije, poinsetije, paprati, pa čak i asparagusa koji je čest sastavni deo buketa.

Obzirom na približavanje Uskrsa, moramo skrenuti pažnju na ljiljane: sve vrste ovog cveća, koji se naročito kupuje i poklanja povodom ovog praznika su izuzetno toksične i mogu prouzrokovati akutno oštećenje bubrega, koje, na žalost, u većini slučajeva završava fatalno.

Unošenje ljiljana u kuću u kojoj ima mačaka trebalo bi potpuno izbegavati, jer i manje količine bilo kog dela biljke, kao na primer opale latice, su dovoljne da dovedu do teškog trovanja. Uopšte, treba se truditi da se mačkama onemogući pristup sobnim biljkama i cveću: držati ih u visećim korpama ili na mestima koja nisu pristupačna.

Možete biljke naprskati gorkim sprejom koji se kupuje u radnjama za kućne ljubimce, a ulaženje i kopanje u saksijama možete sprečiti tako što ćete zemlju u saksijama privremeno pokriti aluminijumskom folijom po kojoj mačke ne vole da hodaju.

Ukoliko imate mačku koja je „uporni biljojed“, ponudite joj travu u saksiji, odnosno sveže posejanu pšenicu. Tako će sobno bilje i cveće ostaviti na miru.

Tibor Toman, DVM

Tekst ili delove teksta je zabranjeno prepisivati, štampati, objavljivati, prodavati, bez naše pismene dozvole. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog/članak ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter i ostali dugmići…) koje se nalazi ispod svakog članka.

Preporučujemo

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu NEW INSTINCT  Beograd - Zvezdara , tel /fax . 011/ 28 31 727 , 063/ 8735 171, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MB 20842725, PIB: 107641963

Copyright © 2013 New Instinct doo, Sva prava zadržana
Ovaj veb sajt i bilo koji njegov sadržaj ne smeju se umnožavati, reprodukovati, ponovo objavljivati,
učitavati, postavljati, prenositi, distribuirati ili koristiti za kreiranje izvedenih dela,
bez prethodne pismene saglasnosti New Instinct doo.