Štampaj

Mačji toalet

Macji-toaletJedna od dobrih strana mačaka kao kućnih ljubimaca je, što ne moramo da ih podvrgavamo „kućnom vaspitanju“ kao pse. Mačke instinktivno sakrivaju, odnosno zakopavaju svoje ekstkremente, obično obavljajući nuždu u pesku ili rastresitoj zemlji.

One mačke, koje ne izlaze iz kuće, odnosno stana, ovo obavljaju u za to namenjenoj kutiji, u koju se tradicionalno stavljao pesak, treset ili sličan materijal, dok su danas na raspolaganju odlični komercijalni materijali, koji absorbuju mirise.

Važno je da ova kutija ne bude na prometnom mestu, jer je i mačkama potrebna privatnost. Takođe je važno čistiti je svakodnevno, što iz zdravstveno-higijenskih razloga, što zbog toga što mačke, koji su pravi čistunci, nekada izbegavaju da je koriste ako nije čista...

Jedan od najčešćih razloga izbegavanja upotrebe „mačjeg toaleta“ je bol prilikom mokrenja ili defeciranja. Pošto mačka povezuje bol sa mestom na kojem se obično javlja, počinje da izbegava kutiju, i nuždu vrši na drugim mestima: u kadi, umivaoniku, na podu... Ako, pak zapažate da mačka mokri na vaše stvari – cipele, torbe, odeću na podu, krevet itd. – moguće je da se radi o psihološkom uzroku. Ovo se nekada dešava u stresnim situacijama, kao što je drastična promena dnevne rutine, dolazak nove osobe u kuću, otsutnost osobe za koju se mačka naročito vezala i tome slično.

Iz vašeg pitanja se ne vidi da li je u pitanju problem sa mokrenjem ili defekacijom. Pošto postoji čitav niz oboljenja, kod kojih se ovakvi simptomi javljaju, trebalo bi da se obratite veterinaru. Posle uzimanja anamneze, moraju se isključiti urinarna infekcija, upala mokraćne bešike, prisustvo kristala ili mokraćnog kamenja i druga stanja, koja mogu prouzrokovati bolno mokrenje. Ako je u pitanju defekacija, valja razmotriti šta bi mogao biti uzrok – kolitis, konstipacija itd.

Mogući psihološki uzroci poremećaja se nikako ne smeju zanemariti, ali tek kada su se oni prethodni isključili.

Tibor Toman, D.V.M.

Tekst ili delove teksta je zabranjeno prepisivati, štampati, objavljivati, prodavati, bez naše pismene dozvole. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog/članak ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter i ostali dugmići…) koje se nalazi ispod svakog članka.

Preporučujemo

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu NEW INSTINCT  Beograd - Zvezdara , tel /fax . 011/ 28 31 727 , 063/ 8735 171, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MB 20842725, PIB: 107641963

Copyright © 2013 New Instinct doo, Sva prava zadržana
Ovaj veb sajt i bilo koji njegov sadržaj ne smeju se umnožavati, reprodukovati, ponovo objavljivati,
učitavati, postavljati, prenositi, distribuirati ili koristiti za kreiranje izvedenih dela,
bez prethodne pismene saglasnosti New Instinct doo.