Štampaj

O psećim ušima

O-psecim-usimaČulo sluha kod pasa je veoma razvijeno i ima neke anatomske osobenosti. Pre svega, ušna školjka je relativno velika i, u zavisnosti od rase, njen oblik, veličina i položaj variraju. Ušni kanal, na dnu kojeg se nalazi bubna opna i srednje uho, duži je nego kod čoveka.

On je obložen kožom, koja je donekle modifikovana u odnosu na kožu na površini tela. Ona poseduje mnoštvo žlezda koje proizvode ušnu mast – cerumen, koji ima ulogu u zaštiti uha od spoljašnjih uticaja.

Ušni kanal ima svojevrsni mehanizam samočišćenja: pravac u kome su postavljene ćelije pokrovnog epitela je takav da se nečistoća i nakupljen cerumen postepeno, prilikom svakog pokreta glavom, pokreće prema spoljašnjosti.

Ovaj mehanizam samočišćenja može u nekim slučajevima biti poremećen, a kod nekih pasa postoji prekomerna proizvodnja cerumena koja može biti povezana i sa generalizovanim dermatološkim problemima kao što je seboreja.

Normalno, zdravo uho ima svoju normalnu floru, koja se sastoji od ograničenog broja nekih vrsta bakterija i kvasnica. One se mogu, pod njima povoljnim uslovima (vlaga, toplota, nakupljena nečistoća i ušna mast) prekomerno razmnožiti i prouzrokovati upalu uha – otitis.

Leti, ne samo zbog toplog vremena, već i zbog toga što se psi često kupaju i katkad im se voda zadrži u ušima, pojava otitisa je mnogo učestalija. Neki psi su skloniji ovom problemu i zato se higijeni ušiju mora posvetiti još više pažnje.

Uši vašeg psa nikako nemojte čistiti štapićima za uši: njih možete koristiti samo na školjci, između nabora, ali ne ulazite njima u ušni kanal. Za to se upotrebljavaju posebne tečnosti za čišćenje ušiju koji predstavljaju blage rastvore nekih organskih kiselina. Ovi rastvori rastvaraju masnoću i imaju blago isušujuće dejstvo. Time ograničavaju rast mikroorganizama.

Ovakve rastvore najbolje je nabaviti kod vašeg veterinara i on će vam dati i tačna uputstva za korišćenje. U većini slučajeva dobro ih je koristiti jednom mesečno (kod nekih pasa i nedeljno), a svakako uvek posle kupanja. Sipaju se u sam ušni kanal i potom se on kraće vreme masira da bi se postigao bolji efekat.

Upotrebom ulja u ovu svrhu uho će postati samo masnije i još više privlačiti čestice prašine, dok je alkohol efikasan ali previše agresivan. Rastvorom za čišćenje ušiju možete natopiti komadić vate i tako ćete najlakše ukloniti nečistoću sa spoljašnjih delova.

Rutinskim održavanjem higijene ušiju kod pasa najlakše će se preduprediti infekcija i druge komplikacije.

Tibor Toman, DVM

Tekst ili delove teksta je zabranjeno prepisivati, štampati, objavljivati, prodavati, bez naše pismene dozvole. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog/članak ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter i ostali dugmići…) koje se nalazi ispod svakog članka.

Preporučujemo

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu NEW INSTINCT  Beograd - Zvezdara , tel /fax . 011/ 28 31 727 , 063/ 8735 171, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MB 20842725, PIB: 107641963

Copyright © 2013 New Instinct doo, Sva prava zadržana
Ovaj veb sajt i bilo koji njegov sadržaj ne smeju se umnožavati, reprodukovati, ponovo objavljivati,
učitavati, postavljati, prenositi, distribuirati ili koristiti za kreiranje izvedenih dela,
bez prethodne pismene saglasnosti New Instinct doo.