Štampaj

VASPITANJE ŠTENETA - šta i kako da naučite vašeg psa

VASPITANJE-STENETA-sta-i-kako-da-naucite-vaseg-psaDolazak šteneta
(Kažnjavanje, korekcija, osnovne naredbe)

Obično se postavlja pitanje kada da počnemo da učimo psa nečemu. Odgovor je: ODMAH čim dođe u kuću, u porodicu. Zapravo mi tada ne počinjemo ništa novo, samo nastavljamo započeto.

Ispravan odnos je da se psu odmah jasno definišu pravila ponašanja. Prvo što pas mora naučiti je ono što sme a šta ne sme. Tu dolazimo do prve naredbe koju će nas psić naučiti, a to je naredba FUJ ili NE a označava zabranu. Da bi psu olakšali shvatanje uvodimo tvz .korekcijsku i apsolutnu zabranu.

Apsolutna zabrana: izriče zabranu ponašanja (radnje) koja ni u jednoj situaciju nije dozvoljena. Obično se izriče sa FUJ. Npr: to je uzimanje hrane s poda, griženje povodnika, glodanje namještaja i sve ono što ne želite da vas pas ikada radi.

Korekcijska zabrana: izriče zabranu trenutnog ponašanja (najčesće promenu položaja tela) koje u određenem trenutku nije poželjno, iako uobičajeno jeste dozvoljeno. Obicno se izriče sa NE . Npr: ovakav oblik koristimo kada psa učimo nekoj naredbi (koja označava položaj tela). Ukoliko psu naredimo SEDI a naš pas nakon nekog vremena legne (promeni položaj tela) ili ustane, onda izričemo korekcijsku zabranu i vraćamo ga u prvobitni položaj.

Način kažnjavanja: Zabrana FUJ (apsolutna zabrana) izriče se kratko, ali oštrim tonom, pa pri tome uzimamo psa rukom za vrat i 1-2 puta ga protresemo (ovako im i majka u leglu daje do znanja da su neke radnje nedozvoljene). Ukoliko štene nakon toga ponovo učini zabranjenu radnju, moramo ponoviti postupak- sve dok ne odustane od radnje koju je hteo izvršiti.

Inače, ovo je način (ispravan) na koji se štene kažnjava za neželjeno ponašanje. Metode poput udaranja psa novinama ili sl. nije primereno niti efektivno. Ovaj način je potpuno prirodan i normalan u psećem svetu, svakom psu potpuno razumljiv.

Posebno obratite pažnju na trenutak kažnjavanja za uzimanje hrane s poda. Psa je potrebno kazniti neposredno pre uzimanja hrane s poda, a ne u trenutku žvakanja hrane, jer bi ga tada kaznili za sam čin žvakanja sto je apsurdno.

VASPITANJE-STENETA-sta-i-kako-da-naucite-vaseg-psa2Način korigovanja: Kao što je već rečeno, izražava se pomoću zabrane NE, primenjuje se obično u procesu učenja naredbi (označavaju položaj tela ili radnju). Korekcija (ili zabrana) se izriče tek u trenutku kada pas pogreši, tj. promeni položaj tela. Vrši se tako da u trenutku kada pas pogreši, kratko i glasno kažemo NE i ponovimo naredbu koju zahtevamo da pas izvrši. Nakon što psić pravilno izvrši naredbu, pohvalimo ga i nagradimo.
Nakon što smo psu jasno definisali pravila ponašanja (kućni odgoj) vreme je da pas nauči prvu naredbu koja će označiti položaj tela a to je SEDI. Naredba opisuje položaj tela (sedenje) sve do trenutka dok od psa ne zahtevamo nešto drugo ili ga oslobodimo naredbe. Ovo je način kako ćemo psa naučiti toj naredbi:
Naredba SEDI: uzmemo u ruku komadić ukusnog zalogaja, pokažemo psu (moramo ga zainteresovati), pa lagano dižemo ruku iznad njegove glave. Pas će prateći pogledom ukusan zalogaj sesti. U tom trenutku psu dajemo zalogaj uz veoma veselu pohvalu. Pustimo da pas odsedi 5-10 sec. Ukoliko pas počne ustajati izrecimo glasno i oštro zabranu NE te ponovimo naredbu SEDI, vraćajući rukom lagano psa u početni položaj (ruku mu položimo na zadnji deo tela, pa ga lagano pritisnemo prema dole). Ova radnje se naziva korekcija. Korigujmo psa sve dok ne ostane sedeći u početku bar 5 sec. Nakon toga ponovo pohvalimo i nagradimo psa, pa ga oslobodimo naredbe.

Ovim osim što učimo psa da pouzdano ostane da sedi, postižemo i autoritet, dajući mu jasno do znanja da smo mi alfa koji određuje način ponašanja, što je veoma bitno u stvaranju čistog odnosa sa psom.

Naredbu SEDI takođe bi bilo dobro vežbati pre hranjenja psa i to na sledeći način: pas ostaje da sedi ispred nas sve dok ne spustimo posudu ispred njega, dok mu ne dozvolimo dolazak do posude. Ukoliko pas krene pre nego što smo mu dozvolili, potrebno ga je obavezno korigovati. I na ovaj način postavljamo našem psiću jasno do znanja ko je alfa, pošto je u čoporu, alfa (vođa) čopora taj koji određuje ko se kada hrani i dozvoljava uzimanje hrane ostalim pripadnicima čopora.

Nakon što je štene naučilo sedeti duže vremena, vreme je da krenemo s učenjem komande DOĐI. Pre toga je potrebno da sami sebi razjasnimo šta želimo od psa prilikom izdavanja komande dođi.

Standardni opis komande dođi je sledeći:
• Pas u trenutku izdavanja komande prekida sve radnje koje radi u tom trenutku (osim vršenja nužde)
• U laganom trku najkraćim putem dolazi do vodiča (bez dodatnog njuškanja, obeležavanja terena i sl.)
• Seda ispred vodiča
• Čeka na izdavanja sledeće naredbe.
Ukoliko se ne ispuni jedna od ovih tačaka, smatra se da pas nema pouzdano izrađenu naredbu dođi, koja je u određenim trenucima vrlo teška za psa (u trenutku igre s drugim psom, trčanja za mačkom i sl.)
Ovu naredbu za početak vežbamo u uslovima minimalnih ometajućih elemenata, tj. tamo gde smo sigurni da će nam pas doći, gde ne postoji ništa što bi ga moglo ometati u tome.

VASPITANJE-STENETA-sta-i-kako-da-naucite-vaseg-psa3Naredba DOĐI: Za početak pozovimo psa (IME+DOĐI) neposredno pre nego što ga hranimo (znači sa posudom u ruci punoj fine klope). Pas će tada veselo dotrčati do nas, odmah mu spustimo posudu ispred njega. Ovo ponavljajmo 2-3 dana zaredom (ne više). Kada vidimo da se pas odaziva na poziv krenimo u izradu pune naredbe DOĐI. Sada pozovimo psa (obavezno po principu IME+DOĐI), nagradimo ga kada dođe do nas, pa kažemo naredbu SEDI i ponovno nagradimo i pohvalimo psića. Ovime nastojimo da on poveže naredbu DOĐI i SEDI pa da shvati kako DOĐI završava sedanjem ispred svog vodiča tj.vlasnika.Takođe je bitno napomenuti da psa ne smemo predugo nagrađivati (2-3 dana) prilikom samog dolaska, jer će u protivnom shvatiti kako DOĐI završava samim dolaskom a ne sedanjem. Nakon par dana proverimo da li je naš psić shvatio što od njega očekujemo. Pozovimo ga; pas će tada doći do nas i očekivati nagradu (koju mu sada nećemo dati). Pričekajmo kratko vreme (pazeći da ne izgubimo koncetraciju psa). Ukoliko pas ne učini ništa, izdajmo naredbu SEDI, te nagradimo i pohvalimo psa.
Ubuduće ćemo nastaviti da učimo psa na ovaj način tj. da ga nećemo nagrađivati kada dođe nego odmah nakon sedanja, a korekciju iz stajaćeg u sedeči položaj je potrebo izvršiti što brže kako bi pas shvatio da se ne radi o odvojenoj naredbi nego samo jednoj koja uključuje i dolazak i sedanje. Ukoliko je pas seo bez naše pomoći, znaći da je shvatio te ga takođe obilno nagradimo i pohvalimo.

Ukoliko smo došli do toga da naš pas prilikom poziva dođe do nas i bez naše pomoći sedne, možemo zaključiti da je naučio značenje naredbe DOĐI. Sada je vreme da psa postepeno uvodimo na mesta sa ometajućim elementima (i to od najlakšeg do najtežeg). Za početak odvedimo ga u normalnu šetnju na njemu već poznati teren pa ga pozovimo, zatim na manje poznati teren, pa sve do pozivanja iz igre s drugim psom (o tome jos kasnije ponešto). Bitno je napomenuti da ukoliko niste sigurni da će vaš pas doći na poziv (jer će ga zainteresovati nešto drugo) a niste ga u stanju korigovati, nemojte pozivati psa. Ovo je izuzetno važno, jer ukoliko ovo ponovite par puta psu neće biti teško da zaključi da baš i ne mora da dodje svaki put kad ga pozovete, zbog toga jer vi (kao alfa, tj vođa), nakon njegovog nedolaska niste reagovali u smislu neslaganja s njegovim postupkom. Zato je potrebno pre poziva proceniti da li ćete moći da korigujete psa ukoliko ne dođe. Ako ste sigurni da jeste, učinite sledeće: pozovite psa, a ukoliko se ne odazove na poziv, dođite do njega, izrecite zabranu NE (za prekid trenutne radnje zbog koje nije došao). Prilikom toga ga obavezno protresite za vrat par puta, te se odmaknite nekoliko koraka unazad i ponovo ga pozovite. Ukoliko ni tada ne dođe, ponovimo postupak sve dok pas pravilno ne izvrši naredbu. Ovo je inače vrlo važan trenutak, jer u ovakvim situacijama ćete dokazati psu ko je alfa, time što ćete insistirati da se podredi vašoj volji. Ukoliko odustanete, a pas nastavi da radi započeto, vi za njega više niste alfa. Niste u stanju od psa da dobijete ono što želite, pa samim time gubite na vrednosti u njegovim očima.

Kada smo došli do trenutka da imamo izrađen poziv tokom šetnje, možemo početi s vežbanjem poziva iz igre sa drugim psom (psima). Za ovu vežbu će nam biti potreban još jedan pas sa već izrađenim pozivom. Vežba se izvodi tako da oba vlasnika (vodiča) puste pse u igru, pa stanu jedan nasuprot drugoga. U istom trenutku oba vodiča pozivaju svoje pse. U ovoj vežbi pas neće biti ometan od strane drugog psa, zbog toga što su oba pozvana u istom trenutku. Nakon nekoliko treninga ovog tipa, kad pas pouzdano dolazi iz igre sa drugim psom, potrebno je uvesti u vežbu još dva psa, pa takođe sva 4 psa se pozivaju u istom trenutku. Nakon što pas pouzdano izvodi ovu vežbu, prelazimo na najviši stepen ometanja, a to je kada se pas samostalno poziva iz igre, prvo s jednim psom, a zatim s više njih (može opet po principu treninga s 4 psa).

Tokom izvođenja vežbi poziva iz igre, takođe je potrebno koristiti isti princip učenja kao i na početku. Ukoliko pas ne dođe sledi korekcija, pa ponovni poziv. U slučaju jakog ometanja od strane drugog psa pri pozivu našeg psa (skakanje na njega, griženje iz igre i sl.) ukoliko pas krene prema nama, možemo ponoviti poziv te ga hvaliti dok prilazi k nama zbog nastojanja i želje da dođe). Takođe sledi nešto veća količina nagradnih zalogaja, kada pas izvrši u potpunosti naredbu.
Sledeće što ćemo naučiti psa je naredba LEZI. Pouzdanost ove naredbe je bitna zbog toga što se obično koristi u situacijama kada ćemo psa ostavljati izvan naše kontrole, te od njega očekujemo da ostane da leži bez obzira na ometanje. Psa mozemo učiti ležanju iz stajećeg ili iz sedećeg položaja. Ovde ću opisati način učenja psa naredbi LEZI iz sedećeg položaja.

VASPITANJE-STENETA-sta-i-kako-da-naucite-vaseg-psa4Naredba LEZI: Dok je pas u sedećem položaju, pokazemo mu ukusni zalogaj te mu ga spustimo medu šape ne dozvoljavajući mu da ga uzme dok ne legne. U trenutku kada pas krene iz sedećeg u ležeći položaj, izgovorimo naredbu LEZI. Kad legne, psu damo nagradni zalogaj i pohvalimo ga. Ukoliko pas pokuša da ustane, izričemo zabranu NE, te ga laganim pritiskom ili hvatanjem za obe šape i laganim povlačenjem unapred vratimo u prvobitni položaj. Nakon toga ponovno nagradimo i pohvalimo psa.

I ovu naredbu je potrebno vežbati postepeno s obzirom na elemente ometanja, pa sa postepenim odlaskom vodiča od psa. Međutim, tu moram napomenuti jednu stvar gde se obično greši. Ukoliko želimo psa naučiti da ostaje duže vremena u ležećem položaju, moramo se postepeno udaljavati od psa, pa mu se vraćati i onda nagrađivati- time ga nagrađujemo za ležanje. Česta greška je da se pas poziva (i tada nagrađuje) kada se vodič udalji, a kao rezultat toga dobijemo da pas ustaje i dolazi do vodiča (jer je i bio nagrađivan kada je došao do nas, a ne dok je ležao).

Ukoliko nam se tokom vežbanja dogodi da pas krene za nama. potrebno je reči zabranu NE, doći do njega, pa ga vratiti na mesto gde je ležao. Prilikom učenja ove naredbe potrebno je puno strpljenja i upornosti jer pas mora zadobiti poverenje da ćete se uvek vratiti po njega.

Izvor: Odgoj pasa, T-com

Tekst ili delove teksta je zabranjeno prepisivati, štampati, objavljivati, prodavati, bez naše pismene dozvole. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog/članak ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter i ostali dugmići…) koje se nalazi ispod svakog članka.

Preporučujemo

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu NEW INSTINCT  Beograd - Zvezdara , tel /fax . 011/ 28 31 727 , 063/ 8735 171, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MB 20842725, PIB: 107641963

Copyright © 2013 New Instinct doo, Sva prava zadržana
Ovaj veb sajt i bilo koji njegov sadržaj ne smeju se umnožavati, reprodukovati, ponovo objavljivati,
učitavati, postavljati, prenositi, distribuirati ili koristiti za kreiranje izvedenih dela,
bez prethodne pismene saglasnosti New Instinct doo.