Štampaj

Učenje šteneta gde da obavlja nuždu

Ucenje-steneta-gde-da-obavlja-nuzduVaše štene je još uvek "beba" i nije u mogućnosti da zadrži mokraću i feces ako ide napolje samo posle obroka.
Tako mladog psa je potrebno izvoditi 5 - 6 puta dnevno (prosečno svaka 3 sata: 8h - 11h - 14h - 17h - 20h - 23h), a ni to nije garancija da se neće koja nezgoda dogoditi u kući (jer razmak između zadnje večernje šetnje i prve jutarnje je dosta veliki za tako mladog psa).

Nije dobro da štene jede neposredno pre nego što ga izvedete u šetnju. Štene bi trebalo prvo voditi u šetnju, a tek nakon šetnje nahraniti ga i po mogućnosti mu omogućiti spavanje, kako ne bi došlo do izbacivanja hrane (povraćanja).

Ucenje-steneta-gde-da-obavlja-nuzdu2Savetujem Vas, ako niste u mogućnosti toliko puta dnevno izvoditi štene napolje, da štene naučite da nuždu obavlja na tzv. pelene za štence (jako apsorbujuća podloga koja se sastoji od materijala koji dobro upija i od najlonskog dela koji ne propušta mokraću). Takođe postoji i privlačni miris za vršenje nužde i odbojni miris za mesta na kojima ne želite da Vaše štene vrši nuždu. Te je pelene potrebno postaviti na određeno mesto gde želite da Vaš pas obavlja nuždu, s tim da mu je to mesto uvek dostupno.

Takođe možete nabaviti tzv. wc za štence, a to je plastična posuda sa peskom za obavljanje nužde i lopaticom kojom se odstrani pesak koji se zgrudva nakon mokrenja i takođe služi za odstranjivanje izmeta.

U načelu, štence nije dobro kažnjavati za to što ne znaju da obavljaju nuždu na mesto i u vreme koje smo mi zamislili. Radije se koristite metodom nagrade (kada obavi nuždu napolju ili na wc-u dajte mu pseći keksić). Svi psi pre ili posle nauče da obavljaju nuždu napolju, gde to rade i drugi psi, jer na taj način obeležavaju teritoriju i međusobno komuniciraju (hormoni se izlučuju mokraćom).

Autor: Aleksandra Todosijević, dr. vet. med

Tekst ili delove teksta je zabranjeno prepisivati, štampati, objavljivati, prodavati, bez naše pismene dozvole. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog/članak ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter i ostali dugmići…) koje se nalazi ispod svakog članka.

Preporučujemo

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu NEW INSTINCT  Beograd - Zvezdara , tel /fax . 011/ 28 31 727 , 063/ 8735 171, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MB 20842725, PIB: 107641963

Copyright © 2013 New Instinct doo, Sva prava zadržana
Ovaj veb sajt i bilo koji njegov sadržaj ne smeju se umnožavati, reprodukovati, ponovo objavljivati,
učitavati, postavljati, prenositi, distribuirati ili koristiti za kreiranje izvedenih dela,
bez prethodne pismene saglasnosti New Instinct doo.