Štampaj

Zašto ne treba da udarate svog psa

Zasto-ne-treba-da-udarate-svog-psa„Neposlušni pas!" ili „Kako si nevaljao!“

Čak i ako niste vlasnik psa, kladimo se da vam je ova rečenica dobro poznata. Stroga opomena često je praćena i povlačenjem uzice ili udaranjem nekim predmetom, na primer novinama. Uz to ide i pokajničko cviljenje, uzmicanje psa i podvijanje repa. "Pas je naučio svoju lekciju", pomisliće vlasnik. Međutim, pas lekciju verovatno nije naučio.

Jedna grupa psećih trenera, među kojima je i "šaptač" Cezar Milan, toplo preporučuju upotrebu takozvane "pozitivne kazne". Ovo je teorija zasnovana na pretpostavci da kazna redukuje neželjeno ponašanje životinje.

Zamislite, na primer, da ne želite da pas skače na vaše goste. Sledeći put kad pas skoči na nekog, mogli biste da ga udarite preko njuške, u nadi da će povezati bol sa nepoželjnim ponašanjem i da stoga neće skakati na ljude. Milan ovakvu vrstu kazne ublaženo naziva "disciplinom".
„Pobrinite se da ponudite psu kompletnu sliku kada ga dovodite u svoj svet. Uz vežbu, hranu, smeštaj i privrženost, ponudite mu i zdravu dozu pravila, granica i discipline. Nemojte disciplinu smatrati kaznom, već jednim poklonom više svome najboljem prijatelju, poklonom koji će ga činiti srećnim i uravnoteženim“, piše Milan na svom blogu.

"Pozitivna kazna" donosi, međutim, brojne probleme. Pre svega, nije baš određena. Trener Pet Miler opisuje ove zablude u svojoj knjizi "Moć pozitivnog treninga kod pasa". U njoj, ukratko, govori ovako: kuca izvrši malu nuždu na tepihu dnevne sobe. Besni ste i počinjete da vičete na psa, koji se povlači. "Čestitamo", kaže Miler, "uspešno ste uplašili svog psa!" Ali, sve što ste mu zapravo rekli je da ne sme da mokri pred vama na tepih u dnevnoj sobi. Sledeći put će, možda, odabrati drugi tepih. Lekcija kojoj ste želeli da ga naučite - ne mokriti u kući - nije uspešno održana. Čak je studija sprovedena 1968. godine, koju je vodio Ričard Solomon sa Univerziteta Pensilvanija, pokazala da, ukoliko uhvatite i kaznite psa, on neće naučiti nikakvu lekciju, ali će naučiti da vas se plaši.

Zasto-ne-treba-da-udarate-svog-psa1Van svake sumnje, ako se pravilno izvede, pozitivna kazna može uspešno da redukuje nepoželjno ponašanje, ali može da rezultira i brojnim neželjenim efektima, kao što su strah i agresivnost. Istraživanje Veterinarskog fakulteta u Pensilvaniji, sprovedeno 2009. sodine, anketiralo je vlasnike koji su prethodno vodili svoje pse kod stručnjaka za rešavanje problema agresivnosti. U anonimnom upitniku od vlasnika je traženo da označe metod obuke koji su ranije koristili sa svojim psima i da opišu odgovor psa. Stručnjak za ponašanje životinja Univerziteta Viskonsin Patriša MekKonel opisala je rezultate na svom blogu:

"Najveće suprotstavljanje i, dodala bih, najagresivnije ponašanje vlasnika, rezultiralo je najvišim nivoom agresivnosti u reakciji pasa. Čak 43% pasa agresivno je reagovalo kada su ih udarili, 38% nije htelo da ispusti predmet iz usta kada je to od njih traženo, a na 35% njih morala je da bude stavljena korpa".

Nasilje izaziva nasilje, agresivnost rezultira agresivnošću, dodaje Mek Konel, potkrepljujući zaključak još jednom studijom. Belgijski naučnici analizirali su 2008. godine rad 33 tima za treniranje pasa u belgijskoj vojsci. Otkriveno je da su psi, klasifikovani kao "psi sa nezadovoljavajućim učinkom", kažnjavani češće nego oni sa visokim učinkom. Sankcije su uključile žestoko trzanje povoca i stezanje ogrlice. Naredne godine, britanski naučnici su, ispitujući ponašanje pasa u prihvatilištima, došli do zaključka da su nastojanja ljudi da ostvare dominaciju nad psima rezultirali povećanjem agresivnosti kod životinja.

"Trebalo bi da učimo svoje pse, a ne da ih prisiljavamo, niti da im pretimo", zaključuje MekKonel.

Ovo podrazumeva menjanje savijenih novina za slatkiš, preteće vikanje za vedar ton i teške udarce za blago tapšanje. Pozitivna kazna postaje pozitivno potkrepljenje, dok dobro ponašanje biva nagrađeno, radije nego što loše ponašanje biva kaznjeno. Pišući za list LiveScience, Lin Pipls opisuje ključnu studiju, koja je uporedila ova dva metoda, i u kojoj je pozitivno potkrepljenje ocenjeno kao najbolje.

Februar 2004, članak u Animal Welfare

Eli Hibi i kolege sa Univerziteta Bristol uporedili su efikasnost pozitivnih i kaznenih metoda po prvi put. Psi su bili poslušniji kada su vaspitavani metodom nagrađivanja. Kada su kažnjavani, s druge strane, jedina značajna promena bila je proporcionalna učestalost lošeg ponašanja.

"Disciplina" Cezara Milana i taj pristup mogu da produkuju naizgled čudesne rezultate na televiziji. Ali, u realnom svetu, nije efikasnia, niti održiva.

Izvor: Realclearscience.com

Tekst ili delove teksta je zabranjeno prepisivati, štampati, objavljivati, prodavati, bez naše pismene dozvole. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog/članak ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter i ostali dugmići…) koje se nalazi ispod svakog članka.

Preporučujemo

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu NEW INSTINCT  Beograd - Zvezdara , tel /fax . 011/ 28 31 727 , 063/ 8735 171, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MB 20842725, PIB: 107641963

Copyright © 2013 New Instinct doo, Sva prava zadržana
Ovaj veb sajt i bilo koji njegov sadržaj ne smeju se umnožavati, reprodukovati, ponovo objavljivati,
učitavati, postavljati, prenositi, distribuirati ili koristiti za kreiranje izvedenih dela,
bez prethodne pismene saglasnosti New Instinct doo.