Štampaj

Neki mitovi o psećoj i mačijoj hrani i ishrani

Neki-mitovi-o-psecoj-i-macijoj-hrani-i-ishraniBilo da je reč o pronalaženju "prepisanih" režima ishrane ili jednostavnom razumevanju razlike između sirove i suve hrane, razdvajanje činjenica od fikcije omogućiće vašem ljubimcu da uživa u srećnom i zdravom životu. Ovo su neki mitovi o hrani i istina koja se krije iza njih:

1. Najbolja hrana je ona koju prodaju veterinari

Dok brendovi koje prodaju veterinari (među kojima su Royal Canin, Purina Veterinary i Hill'sScience Diet) mogu biti označeni kao super premium brendovi, samo jedan pogled na sastojke reći će vam drugu priču. Ove formule, koje su napravili veliki konglomerati, imaju daleko više proteina koji potiču iz žitarica ili njihovih sekundarnih proizvoda, poput kukuruznog glutena, pirinča i pšenice, nego iz zdravih mesnih izvora.

Ovi brendovi, kao i mnogi slični njima, takođe sadrže iznutrice i druge otpatke koji nastaju preradom mesa za ljudsku ishranu. Tu su i noge, kljunovi, nerazvijena jaja itd - sve osim čistog mesa. To je jeftin i manje kvalitetan izvor proteina, koji je daleko teže variti nego čisto pileće meso. Ovi sastojci glavni su marker niskog kvaliteta hrane i ne razlikuju se od jeftinih brendova koje možete pronaći u običnoj prodavnici.

Kada tražite najbolju hranu od mesa, sastojci od mesa, na primer pilećeg ili jagnjećeg, treba da budu navedeni na vrhu liste sastojaka, ispred žitarica. Priroda je načinila pse i mačke mesožderima i njima su neophodni proteini iz mesa, ne iz žitarica. Visok nivo žitarica mnogih vrsta hrane za kućne ljubimce umnogome doprinosi učestaloj gojaznosti i alergijama kod životinja (ovo, opet, ne znači da su sve žitarice štetne za pseći i mačji organizam; više o tome pogledajte u mitu br.7).

Neki-mitovi-o-psecoj-i-macijoj-hrani-i-ishrani12. Kućnim ljubimcima je neophodna ishrana prilagođena njihovom uzrastu

Ishrana prilagođena životnom stadijumu predstavlja čisto marketinško sredstvo: što više formula proizvođač razvije, upravljaće većim prostorom na policama. Tačno je da je štencima i mačićima potrebno više hrane u odnosu na njihovu veličinu nego odraslim životinjama. Njima, međutim, nije potrebna formula namenjena isključivo mladim životinjama. Visokokvalitetna i raznovrsna ishrana je najbolje rešenje za mladunce. Ona za štence može uključiti suvu hranu, konzerviranu, dehidriranu, smrznutu i sirovu hranu.
Mačke su zakleti mesožderi, što znači da najviše jedu meso i da unose vrlo malo ugljenih hidrata. Hrana bogata mesom, bez žitarica, najbolja su opcija ukoliko ih kombinujete sa granulama. Međutim, najbolji izbor predstavljaju konzervirana, dehidrirana, smrznuta i sirova hrana.

Češće hranjenje mladih životinja, triput dnevno, vrlo je korisna kada su životinje u fazi rasta. Nakon tri ili četiri meseca starosti, dva obroka dnevno su dovoljna za većinu životinja. Štenci i mačići treba da budu vitki, baš kao i odrasle životinje. Obratite pažnju na liniju svog malenog prijatelja i nemojte dopustiti da se životinja "zaokrugli".

Starije životinje imaju tendenciju da postanu sporije s godinama. Dok im potreba za kalorijama vremenom opada, njihova potreba za najkvalitetnijom hranom koju možete da im obezbedite nikada nije bila veća. Kako životinje stare, potrebna mi je savršena ishrana kako bi održale imuni sistem što jačim, a zglobove što snažnijim. Ukoliko nastavite da ih hranite visokokvalitetnom hranom, najbolje je da to bude raznovrsna ishrana,u nešto manjim količinama. Stariji psi i mačke su najviše pogođeni mnogim zdravstvenim problemima kojima gojaznost može da doprinese, uključujući dijabetes, artritis i probleme saurinarnim traktom.

3. Ostaci ljudske hrane su loši za psa ili mačku

Neki veterinari ohrabruju ljude da hrane svoje ljubimce ostacima sopstvenog obroka. Zdravi ostaci predstavljaju odličan suplement regularnoj ishrani vašeg mezimca. Postoje svega dva pravila kojih se pritom treba pridržavati:

1. Ta hrana mora biti zdrava za njih. Meso, bareno i iseckano povrće i voće, pečeni krompir, ponekad malo pirinča, bez brze hrane.
2. Ukoliko ljubimcu dajete nešto što vi jedete, zapamtite da mu date manje njihove hrane, kako se ne bi prejeli.
Veoma je važno zapamtiti da nije svaka hrana koja je zdrava za nas zdrava i za našeg ljubimca. Crni luk, sveže i suvo grožđe može biti otrovno za psa ili mačku. Ukoliko niste sigurni da vaša hrana ne sadrži sastojke štetne po životinju, nemojte joj ih davati.

4. Ishrana bogata proteinima štetna je za bubrege ljubimca, naročito u poznim godinama

Ovaj mit rezultat je niskog kvaliteta mnogih industrijskih hrana za ljubimce. Istina je da su za bubrege ljubimaca štetni obroci puni industrijskih proteina. Hrana bogata prirodnim proteinima iz mesa ne samo da je dobra za ljubimca, nego je i neophodna. Nizak kvalitet hrane iz masovne proizvodnje prepun je proteina dobijenih iz soje i kukuruza. Nažalost, vaš pas ili makčka nije u stanju da pravilno svari i asimilira ove izvore proteina. To omogućuje proizvođaču da povisi proteinski sadržaj hrane a da Vašem ljubimcu ne ponudi nikakav proteinski supstitut. Ishrana puna industrijskog proteina može izazvati dodatno naprezanje životinje jer njihova tela nisu razvijena tako da obrade te sastojke. Pokušavajući da asimiliraju protein iz ovih izvora koji nisu životinjskog porekla, njihovi organi ulažu dodatni napor.

Prvi sastojci u nabrajanju hrane na deklaraciji ili vreći treba da budu MESO: govedina, piletina, divlja svinja, jagnjetina i riba
"Protein životinjskog porekla veoma je važan našim ljubimcima tokom čitavog života. Visokokvalitetni protein iz mesa sadrži važne aminokiseline koje su vašem ljubimcu neophodne da napreduje".

Kada birate zdravu ishranu bogatu proteinima, izbegavajte proizvode koji sadrže visok stepen kukuruza i soje kao primarnih sastojaka (još bolje, izbegavajte ih u potpunosti). Tražite obroke od mesa (na primer pilećeg ili jagnjećeg) u kom se kao primarni izvor proteina navodi meso. Ovo je siguran dokaz da vaš ljubimac jede ono što mu je priroda odredila.

Neki-mitovi-o-psecoj-i-macijoj-hrani-i-ishrani25. Sadržaj pepela je važan vodič kroz izbor hrane za mačke

Briga oko sadržaja pepela u hrani za ljubimce javila se kada su veterinari i ljubitelji mačaka pokušali da nađu uzrok oboljenjima donjeg urinarnog trakta kod mačaka (Feline Lower Urinary Tract Desease - FLUTD). Tokom '70ih i '80ih godina veterinari su smatrali da je pepeo izazivač kristalizacije urina. Međutim, postoji niz uzroka ovom oboljenju, a pepeo se više ne smatra jednim od njih. Glavni problem bila je formulacija nekih nekvalitetnih komercijalnih hrana za ljubimce: većina njih je izazivala višu pH vrednost urina, što dovodi do povećane kristalizacije urina. Najsuvlje vrste granula sadrže visok stepen povrća i žitarica, što povećava pH vrednost urina. Ishrana koja se u potpunosti sastoji iz mesa, kakvu bi mačka imala u prirodi, čini urin više kiselim.

Visokoproteinska ishrana najbolji je način da održite nisku pH vrednost urina vaše mačke, odnosno u granicama normale. Mačke koje jedu hranu iz konzerve imaju manje problema sa FLUTD nego one čija je ishrana zasnovana na granulama koje nemaju dosta proteina. Ovo se događa zbog višeg sadržaja mesa u konzerviranoj hrani i njene veće vlažnosti, jer viši nivo vlažnosti takođe sprečava kristalizaciju urina. Smrznuta sirova hrana takodje je dobra za održavanje niske pH vrednosti mokraće kod mačaka. Fokusiranje na hranu sa niskim sadržajem pepela neće rešiti problem FLUTD, ali će to učiniti zdravija ishrana i odgovarajuća hidratacija.

Efikasniji način prevencije FLUTD od razmišljanja o količini pepela u hrani je fokusiranje na smanjenje stresa, kako kod ljubimca, tako i kod vlasnika. Stres je često zanemareni faktor koji doprinosi FLUTD, zajedno sa nedostatkom vežba. Kada je Vaš ljubimac pod stresom, njegov imuni sistem je ugrožen. Dalje, kada ste i sami pod stresom, i vaš ljubimac je sklon takvom stanju. Cvetne esencije sjajan su način da redukujete stres, a make naročito reaguju na cvetne mirise.

6. Menjanje proizvoda i ukusa hrane je loše za varenje životinje 

Zdrav pas ili mačka može da jede različitu hranu za svaki obrok bez problema, sve dok su ti obroci visokokvalitetni. Dobri veterinari znaju da je raznovrsnost važna iz nekoliko razloga, a najvažniji je to što se tako izbegava razvijanje osetljivosti na neki određeni tip proteina. Kada životinja mesecima i godinama jede istu hranu, kod nje se može razviti alergija ili osetljvost na određeni sastojak. Jednolična hrana, osim toga, doprinosi crevnim upalama.

Iako kupovna hrana zadovoljava propisane standarde, to ne znači da zadovoljava svakodnevne nutritivne standarde vašeg psa ili mačke. Zapravo, mnoge vrste hrane koje zadovoljavaju standarde organizmi ljubimaca ne tolerišu zbog visokog stepena žitarica (ako kupujete hranu sa žitaricama). Raznovrsna ishrana prilagodiće se vremenom potrebama životinje. Osim toga, ko želi svakog dana da jede istu hranu? Vašem ljubimcu možete davati rotacionu ishranu: različite formule jednog istog branda, ukoliko je ta hrana visoko kvalitetna.
Kada birate režim ishrane, važno je da u njega uključite i suplemente.

Digestivni enzimi veoma su važni za varenje i pomažu vašem ljubimcu da sa lakoćom pređe sa jednog tipa hrane na drugi. Oni pomažu u održanju zdravog digestivnog trakta i upijanju najvažnijih supstanci iz svake hrane. Osnovne masne kiseline, naročito iz ribljih ulja, obezbeđuju omega 3 masne kiseline koje uglavnom nedostaju industrijskoj hrani za ljubimce, a značajni su za kožu, krzno i digestivni trakt. Probiotici su važni za životinje na lekovima, ili one koje imaju problema sa varenjem, kao i za životinje kojima je neophodna veća podrška zbog hroničnih problema sa varenjem.
Neke kvalitetne hrane za ljubimce imaju probiotike i sve ove suplemente u svom sastavu, što je odlično.

Neki-mitovi-o-psecoj-i-macijoj-hrani-i-ishran88i7. Pas može jesti mačju hranu i obrnuto

Postoji svega nekoliko vrsta konzervirane hrane koja je pogodna i za pse i za mačke. Međutim, većina vrsta napravljena je posebno za jednu od ove dve vrste. Mačkama je potreban veći procenat proteina i masti nego većini pasa, a imaju i specifičnu potrebu za dodatnim taurinom. Psi koji jedu previše mačje hrane pod rizikom su da se ugoje i da dobiju oboljenje jetre. Mačke koje jedu pseću hranu pod rizikom su da se ugoje kada je hrana bogata ugljenim hidratima, a postoji rizik i od deficita važnih sastojaka, poput aminokiselina.

Izvor: Only Natural Pet

Tekst ili delove teksta je zabranjeno prepisivati, štampati, objavljivati, prodavati, bez naše pismene dozvole. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog/članak ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter i ostali dugmići…) koje se nalazi ispod svakog članka.

Preporučujemo

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu NEW INSTINCT  Beograd - Zvezdara , tel /fax . 011/ 28 31 727 , 063/ 8735 171, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MB 20842725, PIB: 107641963

Copyright © 2013 New Instinct doo, Sva prava zadržana
Ovaj veb sajt i bilo koji njegov sadržaj ne smeju se umnožavati, reprodukovati, ponovo objavljivati,
učitavati, postavljati, prenositi, distribuirati ili koristiti za kreiranje izvedenih dela,
bez prethodne pismene saglasnosti New Instinct doo.