Štampaj

Kako se najbolje starati o ljubimcu u poznim godinama?

Kako-se-najbolje-starati-o-ljubimcu-u-poznim-godinamaStarenje je proces kroz koji svi svakodnevno prolazimo, uključujući i naše ljubimce. Baš kao i ljudi, psi i mačke s godinama postaju podložni raznim zdravstvenim problemima. Uz adekvatnu ishranu, suplemente i posebnu negu, mnoga od ovih stanja mogu biti sprečena, odložena ili kontrolisana, a vaš ljubimac na taj način dobija mogućnost da kvalitetno živi i u poznim godinama. Pred vama je nekoliko zdravstvenih problema sa kojima se možete suočiti kada vaš ljubimac zađe u godine, a neki od njih mogu biti rešeni prirodnim putem.

Artritis

Većina starijih životinja u nekom trenutku oboli od artritisa. Ono što je obično smatrano "usporavanjem", "blagim kočenjem", ili čak poremećajem sna (usled neudobnosti) može biti znak ove bolesti zglobova. Prekomerna telesna težina dodatno pogoršava artritis, pa je starijim psima nekad potrebna i dijeta, kako bi izgubili nekoliko kilograma. Ishrana bogata proteinima pomaže u očuvanju forme mišićne mase, dok se masno tkivo topi (hrana za ljubimce sa visokim procentom proteina koji su životinjskog porekla). Adekvatna težina i odgovarajuća vežba ključni su u borbi sa ovim oboljenjem.

Suplementi za zglobove i antiupalna sredstva, uključuju glukosamin, hondroitin sulfat i MSM (metil-sulfonil-metan), mogu biti veoma korisni; svaka od ovih supstanci može biti dodata u hranu. Druge biljke i minerali takođe mogu biti od pomoći. Antioksidanti imaju jako antiupalno dejtsvo i ublažuju bol. Može proći tri do pet nedelja da ova terapija da rezultate.

Problemi sa varenjem

Dodavanjem digestivnih enzima i probiotika u hranu pomoći će životinji da upije što više hranljivih sastojaka iz obroka, a postoje i određena sredstva za podršku digestivnom sistemu, koja mogu biti primenjena u slučaju ozbiljnijih problema. Mnoge kvalitetne hrane imaju dodate ove enzime u granule.

Oboljenja bubrega

Bubrezi obavljaju veoma odgovoran posao i rade 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji. Tokom vremena, njihove ćelije odumiru, a zamenjuju ih ožiljci. Kada se 75% funkcije bubrega nepovratno izgubi, javljaju se znaci bubrežnog oboljenja.

Često ćete od prijatelja, pa čak i od veterinara, čuti da su proteini loši za bubrege. Prirodni protein, međutim, nije povezan sa razvojem bubrežnih oboljenja (ni kod pasa, ni kod mačaka). Kod starijih životinja je, zapravo, preporučljiva ishrana bogata proteinima koji su kvalitetni (životinjski). Više o tome pročitajte ovde: Uloga proteina u kvalitetnoj ishrani

Antioksidansi i omega3 masne kiseline (na primer iz ribljeg ulja) dokazano imaju blagotvorno dejstvo na zdravlje bubrega vaših ljubimaca. Probiotici dokazano mogu pomoći. Postoje, osim toga, i posebni proizvodi za unapređenje rada bubrega.

Kako-se-najbolje-starati-o-ljubimcu-u-poznim-godinama1Zubne bolesti

Ovo je najčešći problem sa kojim se veterinari susreću kod pasa i mačaka. On se najčešće javlja u trećoj godini života, a kako vreme odmiče, postaje sve gori. Mnogi psi i većina mačaka relativno dobro podnose bol, pa vlasnici teško mogu primetiti probleme sa zubima. Jedno od rešenja je da svog ljubimca vodite na pregled dvaput godišnje, umesto samo jednom (nemojte, međutim, dopustiti da veterinar vakciniše starijeg ljubimca, osim ukoliko vakcina nije propisana zakonom). Pokušajte da životinji perete zube kod kuće, ili koristite proizvode koji pomažu u smanjenju plaka.

Senilnost

I kod pasa i kod mačaka postoji mogućnost da se u poznom dobu razviju kognitivne disfunkcije, vezane za učenje i pamćenje, koje su prepoznate kao forma demencije ili čak Alchajmerove bolesti. Antioksidansi i omega3 masne kiseline (posebno Ulje divljeg lososa) od velikog su značaja za održanje moždanih funkcija ljubimca.  

Tumori / Rak /

Zabrinjavajući je podatak da polovina pasa starijih od 10 godina oboli od neke vrste raka. Zloćudni tumor je, u osnovi, posledica disfunkcije imunog sistema, loše ishrane, preterane vakcinacije, genetike i faktora okoline. Održavanje imunog sistema u najboljem stanju je, naravno, osnova zdravlja uopšte, ali uloga koju on igra u mnogim degenerativnim bolestima, uključujući rak, od neprocenjivog je značaja. Osim vežbe, svežeg vazduha i kvalitetne ishrane, postoje i suplementi posebno kreirani za podršku imunom sistemu. Antioksidansi i omega3 masne kiseline od vitalnog su značaja za imuni sistem. Postoje i stari lekovi, poput biljaka i gljiva, koji se već generacijama ili čak vekovima koriste u borbi protiv opakih bolesti.

Izvor: Only Natural Pet

Tekst ili delove teksta je zabranjeno prepisivati, štampati, objavljivati, prodavati, bez naše pismene dozvole. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog/članak ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter i ostali dugmići…) koje se nalazi ispod svakog članka. 

Preporučujemo

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu NEW INSTINCT  Beograd - Zvezdara , tel /fax . 011/ 28 31 727 , 063/ 8735 171, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MB 20842725, PIB: 107641963

Copyright © 2013 New Instinct doo, Sva prava zadržana
Ovaj veb sajt i bilo koji njegov sadržaj ne smeju se umnožavati, reprodukovati, ponovo objavljivati,
učitavati, postavljati, prenositi, distribuirati ili koristiti za kreiranje izvedenih dela,
bez prethodne pismene saglasnosti New Instinct doo.