Štampaj

Kako pravilno negovati krzno terijera?

Kako pravilno negovati krzno terijera
Kako biste ručno ošišali svog terijera, potrebno je da uhvatite malu količinu krzna palcem i kažiprstom (kao na slici br. 1) i brzo povučete. U uklanjanju dlake veoma je koristan reckasti nož (trimer), koji vam pomaže u hvatanju dlake. Važno je da on bude tup, jer će oštro sečivo seći dlaku, umesto samo da vam samo pomogne pri zahvatanju iste.

Najbolji nož je onaj koji možete najlakše da držite. Psa možete povrediti jedino ako zahvatite previše dlake odjednom, ali mu neće smetati oštro cimanje. Razlog tome je činjenica da je njegova dlaka u osnovi opuštena, a ručno skidanje je samo "nastavak" prirodnog procesa linjanja.

Najbolje je da dlaku uklanjate na svakih nekoliko nedelja, u zavisnosti od toga kako krzno vašeg psa raste.

Šestonedeljni plan četkanja

Tempo rasta dlake varira od psa do psa, a zavisi i od starosti životinje. Štenetu će krzno u potpunosti izrasti u periodu od tri nedelje. Odraslom psu je za to, s druge strane, potrebno osam do deset nedelja. Krzno leti raste sporije nego zimi, dok je rast dlake usporen i kod skotnih ženki ili onih u teranju.sestonedeljni-plan-cetkanja

Ishrana takođe može uticati na krzno, pa na tržištu postoje brojni dodaci ishrani namenjeni poboljšanju dlake. Ove dodatke je neophodno prilagoditi individualnom psu.

Uklanjanje viška dlake psa na svakih nekoliko nedelja podrazumeva da svaki od ovih tretmana kraće traje, što će odgovarati i vama i vašem psu. Pred vama su četiri ilustracije na kojima su prikazane oblasti koje je potrebno obuhvatiti tretmanom: telo, zadnji deo vrata i rep, ramena, zadnji deo i glava, kao i obrazi i prednji deo vrata.

Prva, druga i treća nedelja

lednji-deoZapočnite od vrha prema korenu repa i niz stranu, obuhvatajući i oblast.

Uklanjanje-dlake-sa-ledjnog-delaZadnje noge moraju biti gotovo bez dlake, kao na slici, od sredine leđa do članaka. Na psu prikazanom na fotografijama, ovo je crna zona. Ukoliko krzno koje se kasnije pojavi i dalje izgleda mekano, preporučljivo je ponovo ga ukloniti nakon nekoliko nedelja, a možda čak i tri puta, ukoliko planirate da svog terijera vodite na izložbu.

Tokom ovog perioda nije neophodno obrađivati glavu, vrat, grudi, ramenai rep, osim ukoliko želite da vaš ljubimac izgleda urednije. Krzno vašeg psa treba svakodnevno četkati tokom ovog perioda, kako bi se podsticao dalji rast.

Četvrta nedelja

Druga oblast koju treba urediti je zadnji deo vrata, ceo rep i genitalna regija.deo-vrata-rep-i-genitalna-regija

Peta nedelja

U ovom periodu uređuje se spoljni deo ramena i vrh glave i uši.

Ukoliko sednete i položite glavu psa na svoje koleno dok uklanjate dlaku sa glave, ovaj položaj će ohrabriti psa da seTreca-oblast-za-tretiranje opustidok vi sređujete osetljive delove oko ušiju i očiju.

Šesta nedelja

Obraze i grlo treba ostaviti za kraj.

uklanjanje-dlake-sa-obraza-i-grlaUkoliko psa vodite na izložbu, ova oblast može biti uređena dan ili dva ranije.

Važno je da skinete dlaku sa uglova usana, ostavljajući bradu kao manje-više pravu liniju od jednog ugla usta, ispod donje Cetvrta-ili-finalna-oblast-za-tretiranjevilice, do drugog ugla. Drugim rečima, brada na dnu vilice treba da bude odvojena od dlake na gornjoj vilici. Vaš pas je sada spreman za naredni korak, fino trimovanje i oblikovanje.

uklanjanej-dlake-sa-brade
 

 

 

Izvor:Janedogs.com

Tekst ili delove teksta je zabranjeno prepisivati, štampati, objavljivati, prodavati, bez naše pismene dozvole. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog/članak ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter i ostali dugmići…) koje se nalazi ispod svakog članka.

 

Preporučujemo

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu NEW INSTINCT  Beograd - Zvezdara , tel /fax . 011/ 28 31 727 , 063/ 8735 171, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MB 20842725, PIB: 107641963

Copyright © 2013 New Instinct doo, Sva prava zadržana
Ovaj veb sajt i bilo koji njegov sadržaj ne smeju se umnožavati, reprodukovati, ponovo objavljivati,
učitavati, postavljati, prenositi, distribuirati ili koristiti za kreiranje izvedenih dela,
bez prethodne pismene saglasnosti New Instinct doo.