Štampaj

KADA VETERINAR POGREŠI ILI SAMO ZA TEINE OČI (kako je Olgica Ivanović, vet. amb. 'Oaza', pogrešno lečila mog psa)

KADA-VETERINAR-POGRESI-ILI-SAMO-ZA-TEINE-OCI-11SVE ISTINE KOJE SE PREĆUTE POSTAJU OTROVNE. Friedrich Nietzsche
Jednoj i jedinoj, Tei: http://bit.ly/iJWV5O
Greške su svima dozvoljene...pa i veterinarima, ali NE i neodgovornost, neznanje i neprofesionalan pristup zdravstvenim problemima, do te mere da ugrožavaju opste stanje pa i život naših pasa.


Moj pas, moja voljena kuja Tea je pogresno lečena. Posle mesec ipo dana redovnh kontrola i odlazaka u ambulantu OAZA (kod Mr.Olgice Ivanović) odvela sam kuju kod drugog veta da sve proverim. Potvrdjeno je da je vet Mr.Olgica Ivanović dala pogrešne dijagnoze, naravno i pogrešne lekove i moja kuja od 10 godina je pila hormone za štitastu žlezdu, iako su joj rezultati bili potpuno u redu. Takodje je pila Rymadil koji nikako nije smela, zbog oštećenih bubrega. Veterinarka Olgica je pogrešno protumačila referentne vrednosti hormona!!! Napominjem da su te ref. vrednosti iste i nepromenljive uvek i svuda u svetu, tu nema nikakvog razmišljanja. Tu se ne greši! Pitam se...zašto nije pogledala u knjigu i proverila ako nije znala. Zašto? Zar joj je život mog psa tako malo značio? Zašto nije reagovala na moja upozorenja da nešto nije u redu sa kujom od kada prima njene terapije.

KADA VETERINAR POGRESI ILI SAMO ZA TEINE OCI 12Odvela sam kuju kod veterinara-oftamologa zbog bezazlene povrede oka, a vet joj je dijagnostificirala hipotireodizam i indolentni ulkus, trovala raznim pogrešnim lekovima, radila nepotrebne i bolne intervencije na oku. I sve ovo uredno naplatila po nimalo niskim cenama. Čak ni novac za pogrešno lečenje nije vratila. Ne, nije je ubila. Na vreme sam sve primetila. Nije je ubila, ali sam sigurna da bi Tea živela duže da sve to nije doživela od stručnog lica. Veterinarka Olgica me nije ni pozvala kasnije da me pita kako mi je pas, iako je bila obaveštena o svim svojim greškama.

To je zapravo bio nemar i neznanje, a ne greške. Veterinarka Olgica Ivanović mi je, pored mnogo neverovatnih stvari, izgovorila tada, kada sam joj javila da je pogrešila : "Nema veze i da je nastavila da pije hormone, ja znam psa koji je zbog pogrešne dijagnoze pio hormone nekoliko godina i ništa mu nije." Strašno!!! A 'grešku' sam otkrila i posumnjala jer mi je odnos veterinarke i pristup lečenju bio u najmanju ruku: čudan. Ni posle mesec ipo dana lečenja, iako sam INSISTIRALA, Olgica Ivanović NIJE uradila mojoj kuji kompletnu krvnu sliku, analizu urina, EKG, ultrazvuk, skener... (imala sam nalaze samo nekih parametara). Nikako mi nije bilo jasno kako to moja Tea ima hipotiroidizam (to je jedna od pogrešnih dijagnoza), a da nisam primetila nijednu jedinu prateću pojavu te bolesti. Veterinarka nije reagovala na moje opomene, sugestije.

Tea ima i TRAJNU "uspomenu" na Olgicu Ivanović (koja je magistrirala na Veterinarskom fakultetu, rad iz oblasti oftamologije): ožiljno tkivo na oku kao posledicu zahvata koji joj je radila u ambulanti "Oaza".O toj intervenciji (multipna linearna keratektomija) na mnogo mesta pišu oftamolozi (a naknadno su mi i rekli) da su vrlo česta stvaranja ožiljnih tkiva u procesu oporavka psa!! Neverovatna je smelost i bahatost veterinarke koja se usudila da me ne upozori da je moguće stvaranje trajnog ožiljnog tkiva, pa sam mislila da je to intervencija bez rizika- kako je TVRDILA, jer sam uporno pitala može li imati bilo kakve posledice!

KADA VETERINAR POGRESI ILI SAMO ZA TEINE OCI 131

Verujući da sam izabrala najboljeg veta za bezazlenu ogrebotinu na oku mog psa, poslušala sam je. Nažalost, bas tada kada je radjena intervencija na oku moje kuje - desna ruka mi je bila u gipsu, polomljena na dva mesta, zato nisam mogla da odmah proveravam i informišem se na internetu. Veterinarka Olgica se tako ponašala iako sam joj naglašavala da ću obezbediti sve najbolje što postoji za svoju kuju, samo da mi kaže naziv leka ili suplementa, da ću ga naći na bilo kom kraju sveta... Čak je posle mesec dana mučenja prepisala Tei RYMADIL, lek koji je kontraindikovan za životinje koje imaju bilo kakav problem sa bubrezima. Sva sreća da sam i tu informaciju sama otkrila ...Kuja je bila na infuziji zbog toga (naravno, kod drugog veta)...O sujeti, nadmenom ponasanju i ostalim greškama Olgice Ivanović...ne mogu. I ovo mi je mnogo, previse.

Kad bih samo mogla da vratim vreme...

 

 

 

Mojoj jednoj i jedinoj Tei:

Autor: Mira Tončić, vlasnica odgajivačnice erdel terijera 'Vegaskywalkers'
Napisano: 22.2.2011.

EDIT:
Moja Tea nije vise živa. Umrla je 3.6.2012. godine usled insuficijencije bubrega. To otkazivanje bubrega je ujedno bio i razlog zašto joj je banalna povreda oka zbog koje sam je vodila kod oftamologa teže zarastala, zašto joj je oko bilo ponekad crveno (dešavaju se baš ti povremeni simptomi usled naglih povišenja uree). Nažalost, zbog svog nemara, nebrige, prevelike sujete i neznanja, veterinarka Olgica Ivanovic (ambulanta Oaza), nije prepoznala nijedan simptom, a nije želela da izvrsi detaljne analize i pretrage krvi i mokrace, iako sam je molila.

Zahvaljujem se Draganu Levnaiću (ambulanta BORZOI), veterinaru homoepati Sečedi Ferencu (Europharma), koji su uz moju Teu bili do kraja i koji su nam mnogo pomogli u lečenju, koji su joj produžili život i omogućili da svoje poslednje mesece provede srećna i bez muka, uz svoju porodicu. Zahvaljujem se i mojoj tetki Bubi i sestri Maji Žilić koje su mi mnogo pomogle u lečenju Tee, slale iz inostranstva suplemente, obilazile zbog nje veterinare i klinike po svetu... Hvala i prijateljici Marijani Matković.

Pročitajte iskustva stranih državljana sa veterinarkom Olgicom Ivanović: Iskustvo stranih državljanja sa veterinarkom Olgicom Ivanović – engleska verzija ili možete pročitati to iskustvo prevedeno na srpski jezik, ovde: Iskustvo stranih državljanja sa veterinarkom Olgicom Ivanović - prevod na srpski

Nesavesno pružanje veterinarske pomoći (Član 271.)

1. Veterinar ili ovlašćeni veterinarski radnik koji pri pružanju veterinarske pomoći prepiše ili primeni očigledno nepodobno sredstvo ili očigledno nepodoban način lečenja ili uopšte nesavesno postupa pri lečenju životinja, i time prouzrokuje uginuće životinja ili drugu znatniju štetu, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.
2. Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno iz nehata, učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do 6 meseci.

Pravna zaštita životinja: http://pravnazastitazivotinja.com/krivicno-delo-nesavesnog-pruzanja-veterinarske-pomoci-u-zakonodavstvu-republike-srbije/

DISCIPLINSKO – ETIČKI PRAVILNIK- Veterinarska komora Srbije:

XV. Disciplinske mere Član 17. Nakon sprovedenog disciplinskog postupka, veterinaru, za koga jeutvrđeno da je povredio Kodeks, može se izreći neka od sledećih disciplinskihmera:1. opomena - za lakše povrede Kodeksa učinjene prvi put;2. javna opomena - za teže povrede Kodeksa i ponovljenu lakšu povredu uperiodu od prethodnih 12 meseci; 3. javna opomena sa novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 30 000 dinara -za teške povrede Kodeksa i ponovljenu težu povredu u periodu od prethodnih 12meseci; 4. privremeno oduzimanje licence u trajanju od 3 meseca – za ponovljenutešku povredu Kodeksa u periodu od prethodnih 18 meseci;5. privremeno oduzimanje licence u trajanju od 6 meseci - za naročitoteške povrede Kodeksa; 6. privremeno oduzimanje licence u trajanju od 9 meseci - za ponovljenunaročito tešku povredu Kodeksa u periodu od prethodnih 18 meseci; 7. trajno oduzimanje licence - u slučaju kada je predhodno dva putaizrečena mera privremenog oduzimanja licence, u skladu sa Zakonom o veterinarstvu. 11Član 18. Odluku o težini povrede Kodeksa, nakon sprovedenog disciplinskogpostupka, donosi Etički komitet, na način predviđen Pravilnikom o radu Etičkogkomiteta Veterinarske komore Srbije. http://www.vetks.org.rs/documents/normativna/disc-eticki%20prav.pdf

KADA VETERINAR POGRESI ILI SAMO ZA TEINE OCI

Tekst ili delove teksta je zabranjeno prepisivati, štampati, objavljivati, prodavati, bez naše pismene dozvole. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog/članak ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter i ostali dugmići…) koje se nalazi ispod svakog članka.

Preporučujemo

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu NEW INSTINCT  Beograd - Zvezdara , tel /fax . 011/ 28 31 727 , 063/ 8735 171, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MB 20842725, PIB: 107641963

Copyright © 2013 New Instinct doo, Sva prava zadržana
Ovaj veb sajt i bilo koji njegov sadržaj ne smeju se umnožavati, reprodukovati, ponovo objavljivati,
učitavati, postavljati, prenositi, distribuirati ili koristiti za kreiranje izvedenih dela,
bez prethodne pismene saglasnosti New Instinct doo.