Štampaj

Vrućine su počele: Zaštitite svog ljubimca

Vrucine su pocele Zastitite svog ljubimcaLeto donosi sunce i zabavu, ali visoke temperature sa sobom nose i brojne opasnosti po zdravlje životinja. Kao i ljudima, vrućina može smetati psima, pa čak kod njih izazvati i zdravstvene probleme. Vrućina kao faktor stresa kod pasa može izazvati gubitak apetita, usporen rast, slabiju reprodukciju i smanjenje opštih fizičkih sposobnosti.

Međutim, ukoliko se pridržavate nekoliko važnih pravila, vaš ljubimac će leto provesti bezbedan, uživajući u njegovim čarima.

1. Nikada ne ostavljajte psa u automobilu

Iako vam se nekad može učiniti da napolju nije previše vruće, voma je opasno ostavljati psa samog u zaključanom automobilu. Bez obzira na to da li je napolju sunčano ili oblačno, da li je vozilo parkirano u hladovini i da li je vreme prijatno, temperatura u automobilu može vrlo brzo da poraste i dovede bezbednost vašeg mezimca u pitanje.
Psi, naime, dahću kada im je vruće, kako bi održali optimalnu temperaturu tela. To znači da će se zatvoreni automobil veoma brzo zagrejati, a uz to će u njemu ponestati kiseonika. Ne zaboravite, psi mogu da dožive toplotni udar od vrućine i nedostatka vazduha i vode kroz svega nekoliko minuta.

2. Šetnje su obavezne i za vreme vrućina

Vašem psu je neophodna šetnja i tokom vrelih letnjih dana. U periodu vrućina veterinari, međutim, preporučuju nekoliko kratkih dnevnih šetnji, kako bi pas obavio nuždu, dok su duže šetnje rezervisane za rane jutarnje i kasne večernje sate. Nemojte dozvoliti psu da previše trči i skače tokom vrućine i nemojte ga voditi u vožnju biciklom.

3. Ponesite sa sobom vodu

Kao i mi, životinje tokom vrućina lako gube tečnost. Zato psu treba u svakom trenutku da bude dostupna sveža voda. Postarajte se da voda ne stoji u posudi koja se lako može prevrnuti, a uvek je možete rashladiti kockicom leda. Redovno je menjajte kako bi bila sveža.

4. Redovno provetravajte prostoriju

Redovno provetravanje u letnjem periodu je veoma važno u letnjem. Osim toga, pas u svakom trenutku treba da ima mogućnost da se premesti u neku hladniju i provetrenu prostoriju, koja, ako je to moguće, nij direktno izložena suncu. Prostoriju možete rashladiti ventilatorom.

5. Izbegavajte direktnu izloženost suncu

Osim što boravak na direktnom suncu u najvrelijem delu dana nije prijatan, dobro je znati da neki psi na suncu mogu da izgore po njušci i oko ušiju. To se, pre svega, odnosi na rase koje imaju svetliju njušku i kratku dlaku. Kako biste ih zaštitili, možete, u dogovoru sa veterinarom,upotrebiti neku kremu za sunčanje koja se sme koristiti na psima. Psa ne ostavljajte napolju duže od nekoliko minuta, bez obzira da li je u hladu ili ne.

6. Redovno uklanjajte višak dlake

Kako biste olakšali vrućine svom ljubimcu, redovno uklanjjte višak dlake šišanjem ili četkanjem krzna. Čisto i uredno krzno rashladiće psa i zaštitiće ga od sunca. Ako želite da ga ošišate, uvek ostavite barem malo dlake, kako koža ne bi bila direktno izložena suncu.

7. Nemojte psa polivati vodom po glavi

Ukoliko želite, psa možete rashladiti tako što ćete ga prekriti mokrim peškirom. Nemojte ga polivati vodom po glavi. Ukoliko ga vodite na plivanje, ne dozvoljavajte mu da odmah utrči u vodu, jer nagla promena temperature može izazvati šok.

Simptomi toplotnog udara kod pasa

Mnoge kategorije pasa označene su kao posebno ranjive kada je vrućina u pitanju. Najveći rizik od toplotnog udara imaju bolesni psi i psi na terapiji, polarne rase, stari psi, štenci, dugodlaki, puniji i krupni psi, kao i oni sa kraćom njuškom.

Neki od simptoma toplotnog udara su teško disanje, ubrzan puls, crven jezik i desni, slaba koordinacija, povraćanje, proliv, nesvestica. Prate ga tri tipične pojave. To su srčani udar, grč mišića i iznurenost.

Tekst ili delove teksta je zabranjeno prepisivati, štampati, objavljivati, prodavati, bez naše pismene dozvole. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog/članak ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter i ostali dugmići…) koje se nalazi ispod svakog članka.

Preporučujemo

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu NEW INSTINCT  Beograd - Zvezdara , tel /fax . 011/ 28 31 727 , 063/ 8735 171, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MB 20842725, PIB: 107641963

Copyright © 2013 New Instinct doo, Sva prava zadržana
Ovaj veb sajt i bilo koji njegov sadržaj ne smeju se umnožavati, reprodukovati, ponovo objavljivati,
učitavati, postavljati, prenositi, distribuirati ili koristiti za kreiranje izvedenih dela,
bez prethodne pismene saglasnosti New Instinct doo.