Štampaj

Obratite pažnju na mogućnosti i ograničenja vašeg šteneta prilikom treninga

Obratite paznju na mogucnosti i ogranicenja vaseg steneta prilikom treningaUkoliko prilikom treniranja uzmete u obzir sve mogućnosti i granice vašeg psa, treniranje će biti daleko uspešnije i zabavnije!

Štenci ne treba da budu tretirani kao odrasli psi, jer se njihove emocionalni i fizički limiti veoma razlikuju. Za jedno štene, svet je pun nepoznatih stvari i pojava, pa su tek rođeni psi po prirodi radoznali i vole da istražuju svet oko sebe. Kako biste izbegli iscrpljivanje, ne bi trebalo da dopuštate svom štenetu da se ponaša kako ono želi, jer mladi psi ponekad ne znaju kada je dosta, pa ih aktivnosti mogu veoma iscrpiti.

Dajte štenetu dovoljno vremena da se prilagodi

Najčešći uzrok problema prilikom treniranja psa predstavlja nesposobnost šteneta da se brzo privikne na novu sredinu. Kao što lovački psi uhode plen dok ga ne ulove, štenci će se, vođeni radoznalošću, kretati u istom pravcu dok ne shvate da su isuviše iscrpljeni. Stoga je veoma važno da svom štenetu date dovoljno vremena da se adaptira kada prelazite na novi tip treninga. U suprotnom ćete psa zbuniti i izazvati kod njega stres. Ukoliko je neophodno, napravite pauzu, dajte kuci vode, odvratite mu pažnju drugim stvarima, dok ne napravite adekvatan prelaz ka narednoj aktivnosti.

Naučite da prepoznate znake umora kod svog psa

Obratite paznju na mogucnosti i ogranicenja vaseg steneta prilikom treninga4Kako biste bili sigurni da vaš pas nije preforsiran, važno je da znate kada je dosta vežbe. Za razliku od odraslih pasa, štenci nisu u stanju da izdrže fizički i mentalni napor većeg intenziteta. Štene će možda nastaviti da vam donosi lopticu sve dok mu je bacate, ali to ne znači da ono ima snage za dalju igru. Štenci će instinktivno nastaviti da prate igru do iznemoglosti. To može za posledicu imati psihološku traumu i fizičke probleme, između ostalog i probleme sa rastom.

Teško je obezbediti preciznu formulu za merenje koja bi pokazala kada je dosta vežbanja. To zavisi od vrste i prirode vežbe, količine uzbuđenja, od toga koliko pas u vežbi uživa, učesnika i brojnih drugih faktora. Jednostavno upotrebite zdrav razum. Ubrzo ćete dobro upoznati svog ljubimca i naučiti da kod njega prepoznajete signale umora. Ukoliko niste sigurni šta odgovara vašem psu, posavetujte se sa veterinarom.

Kada je reč o prekomernoj psihološkoj stimulaciji, lajanje, cviljenje, zevanje i lizanje mogu biti znak da je pas pod stresom i da bi trebalo da prekinete vežbu.

Dobro razmislite pre nego što ispravite psa

Obratite paznju na mogucnosti i ogranicenja vaseg steneta prilikom treninga2Pri vežbama izbegavajte ispravke kada pokušavate da zaustavite određenu aktivnost ili ponašanje. Pas ne razume zašto je trčanje ili žvakanje u određenim situacijama neprimereno, jer su ove akcije urođene svakom psu. Umesto toga, odvucite psu pažnju nečim drugim. Štenci su prirodno aktivni i uzbuđeni, pa im je lako odvući pažnju i zainteresovati ih za nešto drugo. Ukoliko vaš pas, na primer, glođe nameštaj, nabavite mu igračke različitih tekstura i nagradite ga kada žvaće igračku umesto nameštaja. Štene će na ovaj način brzo shvatiti razliku između dobrog i lošeg glodanja. Ovakav pristup ne izaziva traume i usmerava vašeg ljubimca na željeno ponašanje. Osim toga, zabavniji je i vama i vašem psu, a efektivan je i kada pas nije fokusiran na trening.

Kako biste zaista uživali u društvu svog psa, ne treba da od njega načinite polučoveka, već treba kod sebe da otvorite mogućnost da shvatite kako je to biti pas.

Izvor: newdogworld.com

Tekst ili delove teksta je zabranjeno prepisivati, štampati, objavljivati, prodavati, bez naše pismene dozvole. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog/članak ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter i ostali dugmići…) koje se nalazi ispod svakog članka.

 

 

Preporučujemo

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu NEW INSTINCT  Beograd - Zvezdara , tel /fax . 011/ 28 31 727 , 063/ 8735 171, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MB 20842725, PIB: 107641963

Copyright © 2013 New Instinct doo, Sva prava zadržana
Ovaj veb sajt i bilo koji njegov sadržaj ne smeju se umnožavati, reprodukovati, ponovo objavljivati,
učitavati, postavljati, prenositi, distribuirati ili koristiti za kreiranje izvedenih dela,
bez prethodne pismene saglasnosti New Instinct doo.