Štampaj

Kako istrenirati psa za izložbu?

Poslastice isto funkcionišu za pse za izložbu kao i za kućne ljubimce

1009-bigwhitedogs

Sedeći u publici na jednoj velikoj izložbi pasa održanoj pre nekoliko dana, primetila sam ženu koja se spremala da uđe u ring sa svojom vižlom. Nakon što sam je posmatrala nekoliko minuta, prokomentarisala sam sa prijateljem da mislim da je njen pas treniran klikerom. To mi je govorilo nešto u ponašanju psa i načinu na koji je on stupao u interakciju sa vodičem (hendlerom). Pas se osećao sasvim komotno da pokaže vodiču (hendleru) šta ume i da ga impresionira. Nakon razgovora sa vodičem saznala sam da je pas treniran klikerom i da je, zapravo, treniran isključivo pozitivnim metodama nagrađivanja. Uvek mi je uzbudljivo da vidim da ljudi koriste ove metode za pripremu izložbenih pasa. 

Ne morate biti sudija da biste mogli da prepoznate psa koji voli ono što radi. Pas koji uživa u izložbama je očigledan, čak i za nenaviknuto oko.

Osnove izložbi pasa

Skoro svaka osoba je nekad posetila izložbu pasa, ili ju je barem videla na televiziji. Ipak, ne znaju svi kako izložba funkcioniše i zbog čega postoji. Originalna svrha izložbi bila je ocenjivanje uzgajivača. Mnogi od njih nisu parili izložbene pse sve dok oni ne osvoje nagradu. Psi koji su najbliži zadovoljavanju svih standarda rase, po strukturi i temperamentu, bili su ujedno i najpoželjniji.

Najveći registar rasnih pasa je American Kennel Club (AKC). Većinu izložbi pasa u SAD organizuju upravo oni. Tu je i United Kennel Club (UKC) i Mixed Breed Club of America, koji organizuje takmičenja za mešance.

Šta je potrebno za uspeh?

Šta obezbeđuje uspeh i pobedu na izložbi pasa? Osim što pas mora biti savršeni predstavnik svoje rase, on mora uživati u onome što radi. Deo onoga što mu obezbeđuje uspeh je opuštenost na sceni. Jedini meni poznat način da pas pokaže da voli to što radi je razvoj njegovog užitka kroz tehniku pozitivne nagrade.


1009-ribbonfinishingcroppedoutVažan deo slagalice uspeha predstavlja odnos između psa i trenera. Kako bi pas uživao u onome što radi i osećao se ugodno i opušteno u ringu, potrebno je da između njega i trenera ili hendlera postoji jaka veza, bilo da je trener/hendler njegov odgajivač, vlasnik ili profesionalni vodič/hendler. Trening metodom klikera i pozitivne nagrade može pomoći u jačanju ove veze. Metodi koji su fokusirani na pozitivnu nagradu, pre nego na fizičku kaznu, dozvoljavaju psu da veruje vodiču i da se oseća bezbedno.

Ovaj vid treniranja, kao i drugi pozitivni metodi, postao je popularan u različitim oblastima treniranja pasa, od vaspitavanja porodičnih ljubimaca do pripremanja za velika profesionalna takmičenja. Poslušnost psa je daleko kompleksnija nego ono ponašanje koje se zahteva na izložbama. Moj cilj je da ih načinim normom!

Treniranje nagradom ne samo da može da nauči psa kako da nastupa, već i da u tome uživa. Pozitivni trening omogućuje psu da isprobava stvari bez bojazni da će biti fizički kažnjen na bilo koji način. Ovo, za sebe i po sebi, predstavlja veoma moćan metod, naročito kada je deo krajnjeg cilja da pas pokaže da se zabavlja.

Postoje tri vrste ponašanja koja pas mora da savlada. On mora biti u stanju da se pravilno kreće (gait), da zauzme pravilan stav (stack) i dopusti da ga pregledaju. Gait podrazumeva kretanje određenom brzinom, u odgovarajućem položaju, bez zatezanja povoca, kako bi sudija mogao da proceni pseće pokrete.

Stack predstavlja sposobnost da pas mirno stoji, na zemlji ili stolu, tako da sudija može da ga posmatra.

Najzad, izložbeni pas mora biti sposoban da stoji mirno dok ga sudija posmatra. Sudija mora da dođe u fizički kontakt sa psom kako bi stekao uvid u njegovu građu. Ove stvari nije nemoguće postići. Zapravo, shvatila sam da su veoma jednostavni kada se koristi odgovarajuća metoda.

Oprema

Kako biste najbolje pokazali svog psa na izložbi, potrebni su vam posebna ogrlica i povodac.

Za male pse koristim Resco, ogrlicu i povodac u jednom. Za pse srednje veličine ili velike preporučujem ogrlicu koja je dovoljno čvrsta da psu ne isklizne glava iz nje, ali se ne zateže kao regularna ogrlica.

Treniranje nagrađivanjem

1009-pleasanton 3

Ja mnogo primenjujem treniranje klikerom kada radim sa izložbenim psima. Ovu metodu vidim kao slanje neemocionalnih poruka psu. Ukoliko imate dobar tajming, a vaš plan treniranja je dobro promišljen, ova metoda vam omogućuje da jasno komunicirate sa psom i saopštite mu šta želite da uradi.

Kako bi pas ovo razumeo, neophodno je da organizujete nekoliko treninga na kojima ćete psu pokazati značaj klikera. Ovo činite jednostavnim kliktanjem, nakon kog ćete psu dati nagradu. Ponovite ovo oko 10 puta u svakoj sesiji, a zatim napravite pauzu. Pobrinite se da vi i pas ne budete uvek u istoj poziciji i istoj lokaciji. Želite da ga naučite da klik rezultira nagradom, bez obzira na sve. Kada jednom to uradite, možete početi sa treniranjem ponašanja.

Neka vaši treninzi budu relativno kratki. Tri minuta je dovoljno za jednu sesiju. Nekoliko kratkih sesija dnevno je dovoljno da pas nauči osnove ponašanja na izložbi. Dobro je naučiti psa različitim vidovima ponašanja na odvojenim treninzima. Na primer, radite na kretanju, napravite pauzu, a zatim pređite na stav.

Prvo ponašanje: Kretanje (Gaiting)

Iako ovaj vid ponašanja deluje jednostavno, vrlo je kompleksan. Nije reč o običnoj šetnji: pas se mora kretati određenom brzinom, u specifičnom prostoru i odnosu prema vodiču/hendleru. Ne želite da pas zateže povodac, ali ne želite ni da kasni za vama. Rep i glava moraju biti određenog položaja. Ne želite da pas njuška zemlju ili gleda u vas. Osim toga, pas mora izgledati kao da uživa. Za sve ovo potreban je temeljan trening, korak po korak.

Ja obično počinjem bez povoca. Stavim malo poslastica u levu ruku, a kliker u desnu. Stavim psu do znanja da su poslastice kod mene, a zatim se udaljim. Kliknem ukoliko pas dođe za mnom. Nakon što kliknem, dam mu poslasticu sa svoje leve strane, a njegova glava je sve vreme okrenuta napred.

Kada psu postane jasno zbog čega ga nagrađujem, i počne samouvereno da se kreće pored mene, dodam povodac.

Ponovo počnite da hodate i kliknite i nagradite ga ukoliko krene uz vas i ako mu je glava okrenuta napred. Ukoliko pas povuče povodac, glasovnim signalima mu pokažite da je to ponašanje nepoželjno i vratite se na početak. U sledećem pokušaju kliknite i nagradite ga brzo, pre nego što dobije šansu da povuče povodac. Često klikćite i nagrađujte ga, sve dok je pored vas.

Čim vaš pas nauči da se kreće pored vas bez zatezanja, možete polako "podizati kriterijum", odnosno zahtevajte više pre nego što ga počastite. Ovo može biti izazov, tako da treba raditi postepeno, korak po korak. To je važno, jer, ako tražite previše, pas će postati frustriran, jer mu neće biti jasno šta treba da radi.

Kada pas počne da se kreće pravilno, u pravoj poziciji i pravoj brzini, počnite ređe da klikćete, dok ne smanjite učestalost nagrade, a počnite da koristite i glasovne komande.

Stav (Stacking)

1009-Joshattraining007

Stav je ponašanje u kom pas stoji mirno u određenoj poziciji propisanoj za njegovu rasu. Postoje dve vrste stava: slobodan stav (free stacking) i ručni stav (hand stacking). U slobodnom stavu pas sam pronalazi poziciju, bez vaše ručne pomoći. Ručni je kada rukama manipulišete poziciju tela psa.

Pas će morati da zauzme stav nekoliko puta pri svakom ulasku u ring. Pre grupnog kretanja; individualno za pregled; i na kraju, prilikom postrojavanja psa.

Ručni stav (Hand stacking)

Nemojte koristiti kliker za ručni stav, jer kliktanje pored psećeg uha može biti neprijatno. Osim toga, biće vam potrebne obe ruke za držanje poslastica i za pomeranje psa. Mali psi će biti postavljeni na sto, a srednji i veliki na pod.

Počnite sa nagradom. Pri ručnom stavu dajte im grickalicu koju mogu duže da žvaću. Postavite psa da stoji popreko ispred vas. Vi stanite sa njegove desne strane. Sa hranom u desnoj ruci dozvolite psu da ih uzima dok ga nameštate levom rukom.

Bilo da postavljate malog ili velikog psa, uvek započnite sa pozicioniranjem prednjih nogu. Nikada ne hvatajte psa za šape, jer će se tada pomeriti. Povucite ruke lagano preko psa, pre nego da ih čas spuštate na psa, a čas podižete. Kada se pas nađe u pravilnoj poziciji, dajte mu poslednju nagradu, a zatim napravite pauzu i ponovite postupak. Vežbajte dok pas ne navikne.

 

Naredni korak je da ga naučite da se zadrži u položaju. Postavite ga, a zatim mu reci "ostani" i sklonite hranu na trenutak. Ukoliko pas ostane u poziciji, pohvalite ga i dajte mu zalogaj. Ponovite ovo, polako povećavajući period u kom od njega zahtevate da ostane u položaju, dok mu ne postane udobno.

Neki psi će postati suviše stimulisani zalogajem hrane, pa će bolje raditi ako im hrana nije blizu usta. Za takvog psa spustite hranu na obližnji sto. Stavite desnu ruku na njegovu ogrlicu i nežno pričajte sa njim dok mu nameštate prednje noge. Dajte mu poslasticu, a zatim napravite pauzu.

Kad se pas navikne na to, uradite isto, ali popravite i zadnje noge. Postepeno oblikujte ponašanje da možete da ga postavite i da on zadrži poziciju, a zatim ga nagradite.

Slobodni stav (Free stacking)

Kao i sve ostalo, i ovo trenirajte sitnim koracima. Počnite sa nagradom i klikerom. Za početak kliknite ukoliko pas stoji, čak i ne savršeno. Ukoliko nastavi da stoji, kliknite i ponovo ga nagradite. Odmaknite se i dozvolite mu da dođe do vas, ali kliknite pre nego što on dobije priliku da uradi bilo šta drugo. Nastavite dok pas ne počne često da stoji mirno.

Zatim ga naučite da sam zauzme željenu poziciju. Ja volim da ih naučim da "odstupe" i "pristupe".

1009-hamptonexam

Da ga naučite da "odstupi", lagano se nagnite ka psu i kliknite i nagradite ga ukoliko se pomeri unazad. Ne očekujte da odmah sve uradi pravilno. Ispravite ga pomoću klikera i poslastica.

Da ga naučite da "pristupi", napravite korak unazad i kliknite i nagradite ga ukoliko se pokrene napred.

Na kraju, slobodni stav će izgledati kao vaš ples sa psom. Ukoliko ne napravi savršeni stav, „recite“ mu da odstupi ili da pristupi. Kada zauzme željeni položaj, recite „stav“, kliknite i nagradite ga. Ukoliko zadrži položaj, kliknite i ponovo ga nagradite. Obilno ga nagradite kada stane u odgovarajući položaj.

Neki ljudi smatraju da izložbeni psi ne treba da budu naučeni da sednu, jer će pas sesti u ringu. Ovo se obično dešava jer vlasnik više vežba sedenje nego stajanje. Ukoliko nagrađujete stajanje, neće biti problema da ga naučite i jedno i drugo.

Pregled sudija

Većina društvenih, dobro prilagođenih pasa neće obraćati pažnju na nežni dodir sudije. Međutim, treba da se pobrinete da je psu udobno sa ljudima koji ga pipaju. Naviknite ga na to što pre. Neka to bude deo vaše dnevne rutine. Naviknite ga na pregledanje zuba. Ukoliko imate mužjaka, naviknite ga i na dodirivanje testisa. Ukoliko imate sitnog psa, poput pekinezera, koga sudija može podići, naviknite ga i to.

Ja volim da svojim psima stavim do znanja šta je sledeće, govoreći reč pre nego što pređem na taj deo. Svaki put kad pregledam zagrižaj, ja kažem "Usta, molim", da on zna šta je sledeće. Ovo radim i u ringu. Kada je vašem pas ugodno da ga pregledate, zamolite prijatelje da to ponove, nežno i sa pažnjom.

Dobri vodiči/hendler čine izlaganje lakim. Istina je da ponašanje nije kompleksno, ali će vaš posao i posao psa biti lakši i zanimljiviji ukoliko uložite vreme u trening i naučite ga pravom ponašanju.

 

Preporučujemo

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu NEW INSTINCT  Beograd - Zvezdara , tel /fax . 011/ 28 31 727 , 063/ 8735 171, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MB 20842725, PIB: 107641963

Copyright © 2013 New Instinct doo, Sva prava zadržana
Ovaj veb sajt i bilo koji njegov sadržaj ne smeju se umnožavati, reprodukovati, ponovo objavljivati,
učitavati, postavljati, prenositi, distribuirati ili koristiti za kreiranje izvedenih dela,
bez prethodne pismene saglasnosti New Instinct doo.