Štampaj

Zašto nikad ne smete verovati samo napisanom procentu proteina na vrećama hrane za pse (treba da pogledate i sastav)?

Zasto nikad ne smete verovati samo napisanom procentu proteina na vrecama hrane za pse2Mislite da niko ne može da vas prevari kada je reč o kupovini hrane za pse? Ne budite tako sigurni.

Recimo to ovako: kada kupujete hranu za pse, vi jednostavno ne možete da se oslonite samo na procenat proteina na vreci.

Zaista ne možete. A evo i zašto.

Recimo da imate par starih kožnih čizama, nešto korišćenog motornog ulja i recimo, šaku piljevine.

Recimo da ih sve sameljete, dobro izmešate, i pošaljete tu mešavinu u neku laboratoriju na analizu.

I, rezultati su? Ova otrovna masa djubreta se sastoji od:
  -32% proteina
  -18% masti
  -3% vlakana

Očigledno je da, ako gledamo samo brojke, može da nam se učini da je ova ‘smeša’ prilično dobra, još gore, kvalitetna hrana za pse, kao i bilo koja druga.

Ova smeša nije baš nešto sa čime biste želeli da nahranite svog psa.
Da li vam je sad jasno koliko vas je lako prevariti?

Šta je važno pored procenta proteina?

Dodavanjem proteina sumnjive hranljive vrednosti neki proizvodjači vrlo lako zloupotrebljavaju vaše bezrezervno poverenje.
Garantovana analiza je istaknut deo na ambalaži gde proizvodjači moraju da prikažu odnos hranljivih materija u hrani.
Postoje dva jako dobra razloga zašto ne smete verovati isključivo podacima istaknutim u garantovanoj analizi.
To su:

1/ Procenat vlage u hrani za pse
2/ Kvalitet i svarljivost samih proteina, tj da li su proteini biljnog ili životinjskog porekla (treba da budu poreklom iz mesa, tj životinjskog porekla)

Hajde da se prvo pozabavimo pitanjem vlage u hrani.

Kako da ocenite sadržaj proteina?

Besmisleno je porediti procenat proteina u hranama jer hrane ne sadrže istu količinu vlage! Ovo je najjasnije kada poredite konzervu hrane sa granulama. Konzerve najčesće sadrze i do 70% vlage. Kada poredite konzervu sa suvom hranom, može da vam se učini da konzerva ima neuporedivo više proteina od suve hrane. Kada ne računate procenat vode u hrani, suva hrana može da ima znatno više proteina nego hrana iz konzerve.

Da bi napravili realno poredjenje, morate da matematički oduzmete svu vlagu iz obe hrane koje poredite. Procenat, koji dobijete kada oduzmete vlagu iz hrane se zove suva osnova, koja predstavlja proteine, masti, vlakna. Ova osnova je jedina relevantna kada poredite hrane.

Sada ćemo se pozabaviti samim proteinima i njihovim kvalitetom.

Šta je biološka vrednost proteina i zašto je bitna?

Nisu svi proteini isti. Oni se razlikuju se po hranljivim vrednostima.
Proteini su, najjednostavnije rečeno, lanci hemijski bitnih sastojaka. Ti sastojci su poznati kao amino kiseline. Postoje 22 aminokiseline koje su psima neophodne da bi preživeli. Dvanaest psi proizvode sami, preostalih deset ne mogu i one moraju da se nalaze u hrani. Zato se zovu esencijalne aminokiseline.

Odredjeni izvori proteina su, jednostavno rečeno, bolji od drugih i pružaju potpuniju,i bogatiju mešavinu aminokiselina. Ovi proteini su oni koji imaju visoku biološku vrednost.

O svarljivosti proteina ili
Kakve koristi od kupovine hrane bogate proteinima ako te proteine psi ne mogu da svare ni iskoriste?

Da bi bolje razumeli svarljivost proteina, potrebno je da se podsetimo da je varenje proces razbijanja hrane na sve sitnije i sitnije komponente, dovoljno sitne da mogu da prodju kroz organe za varenje i na kraju udju u krvotok. Hrana koja se dobro vari je ona koju psi mogu da razbiju na sitne, lako apsorbujuće komponente i to brzo, brže od drugih.

To je razlog zašto je meso dobar izvor proteina. Sistem za varenje kod pasa je predvidjen da se meso jako dobro apsorbuje. To su protein životinjskog porekla.

Proteine biljnog porekla psi jako teško vare, jer su mesojedi. Zato im hrana koja u sebi sadrži puno žiarica- ne prija, nezdrava je za njih. 

Bitno je naglasiti da sastojci koji zadovoljavaju oba uslova

 - visoku biološku vrednost i visoku svarljivost
 - uvek potiču iz mesa.

Ne dajte da vas prevari procenat proteina

Iako se hrane za pse ne sastoje od ‘cipela, ulja, piljevine’, mnogi od vas se mogu prevariti ili zbuniti, ako kvalitet hrane procenjuju isključivo na osnovu garantovane analize. Uvek pogledajte sastav hrana: prvi sastojci treba da budu meso.

Detaljnije možete pročitati ovde: Kako proveriti da li je hrana za pse i mačke koju kupujemo kvalitetna?/Pravilno čitanje deklaracije

Izvor: dogfoodadvisor.com

Ovde možete kupiti NUTRIVET INNE, hranu za pse i mačke koja je ULTRA PREMIUM kvaliteta. Bez žitarica. Uvoz iz Francuske. KLIKNI OVDE za ponudu.

Tekst ili delove teksta je zabranjeno prepisivati, štampati, objavljivati, prodavati, bez naše pismene dozvole. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog/članak ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter i ostali dugmići…) koje se nalazi ispod svakog članka.

Preporučujemo

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu NEW INSTINCT  Beograd - Zvezdara , tel /fax . 011/ 28 31 727 , 063/ 8735 171, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MB 20842725, PIB: 107641963

Copyright © 2013 New Instinct doo, Sva prava zadržana
Ovaj veb sajt i bilo koji njegov sadržaj ne smeju se umnožavati, reprodukovati, ponovo objavljivati,
učitavati, postavljati, prenositi, distribuirati ili koristiti za kreiranje izvedenih dela,
bez prethodne pismene saglasnosti New Instinct doo.