Štampaj

Hrana za mačke – najbolji izbor

najbolji-izbor-hrane-za-mackeHrana koja odgovara mačkama

Zbog čega hrana koju birate za svoju mačku ima tako veliki uticaj na njeno zdravlje? Odgovor je jednostavan: mačji organizam koristi hranu kao gorivo koje ga pokreće. Ona dopire do svake ćelije u organizmu i stvara neophodnu životnu energiju. Iako jednostavno, poređenje mačje hrane sa gorivom je veoma slikovito. Kad za svoj automobil koristite pogrešni tip goriva, on će funkcionisati slabije nego kad odaberete baš ono gorivo koje mu je namenjeno.

Hrana je, pored vazduha, najčešće unošena supstanca u mačji organizam. Stoga njihov životni vek, kvalitet života, snaga imunog sistema i ponašanje zavise u velikoj meri od njihove hrane. Kao i ljudi, mačke moraju da se hrane zdravo kako bi bile zdrave i živele duže.

Usled neadekvatne ishrane telo prolazi kroz stres, a količina energije neophodne za svakodnevne aktivnosti se smanjuje. Ovo je izazvano nedostatkom hrane, njenim lošim kvalitetom, ili neadekvatnim izborom. Mačje potrebe ne može zadovoljiti hrana koja nije prilagođena njihovom organizmu.

 

Meso je osnovna mačja hrana

Da bi ste shvatili koji je tip hrane najbolji za vašu mačku, potrebno je da znate koje sastojke njihov organizam najefikasnije obrađuje. Životinje, kao i ljudi, još koriste digestivni sistem koji se razvio pre više hiljada godina. Ovaj sistem je razvijen tako da efikasno izdvoji hranljive sastojke iz hrane. Potrebno je ispitati konkretni organizam kako bi se znalo koja je hrana najbolja za njega, kaže vet. dr Brus Kobl (Bruce Cauble). Jednostavno rečeno - mačja fiziologija je ključna za izbor hrane.

Dobro pogledajte svoju mačku kad god vam se za to ukaže prilika. Ona ima oštre zube i kandže spremne za lov, koje mogu da grabe, čvrsto drže i cepaju meso. Ona ima uši usmerene napred i oči postavljene tako da se što bolje fokusiraju na plen. Njen plen, bilo da je to miš ili ptica, ima drugačiju konstituciju, pa su im oči smeštene sa strane, kako bi lakše motrili na predatora. Digestivni sistem vaše mačke, kratak je i savršeno prilagođen varenju određenog tipa hrane, bez obzira da li je u pitanju aktivni predator ili pitoma kućna maca.

Mačke su zakleti mesožderi i ne mogu bez mesa. Činjenica da ona ne lovi svoj plen, već radije provodi vreme igrajući se sa vama u dnevnoj sobi ne menjaju njenu fiziološku prirodu. Ne morate joj za večeru poslužiti živog miša, ali joj morate obezbediti hranu koju može da svari. Kada odaberete život sa mesožderom, a mačka to jeste, morate prihvatiti ovu činjenicu kako biste bili odgovoran vlasnik. Nagrada za odgovornost biće zdravlje vaše ljubimice.

Izvor: www.cats.about.com

 

najbolji-izbor-hrane-za-macke-04Kako napraviti najbolji izbor mačje hrane

Kad birate hranu za svoju mačku,
pobrinite se da to bude zdrava hrana namenjena mačjem organizmu

Zdravlje digestivnog sistema vaše mačke je osnova za njen dug i zdrav život, a ono počinje kvalitetnom ishranom. Mačke imaju drugačije potrebe od većine životinja jer su mesožderi, čije je telo strukturirano tako da vari isključivo hranu bogatu životinjskim proteinima, što meso i jeste.

Mačke nisu u stanju da se prilagode ishrani koja nije bogata proteinima, jer zavise od određenih sastojaka koji se nalaze jedino u mesu, kao što su aminokiseline, arginin i taurin, masne kiseline i vitamini. Mačkama je potreban prerađeni vitamin A, koji je prisutan samo u hrani životinjskog porekla, a u mačjoj hrani se navodi kao retinil palmitat ili acetat.

Koliko proteina je dovoljno za vašeg ljubimca? Američko udruženje za kontrolu kvaliteta hrane (AAFCO) odredilo je da je minimum proteina u hrani za odrasle mačke 26% na dnevnoj bazi, dok je ovaj minimum za mačiće i reproduktivno aktivne životinje 30%. Takođe treba obratiti pažnju i na izvor proteina. Sve prethodno se odnosi na proteine životinjskog porekla. Meso, riba i jaja su izvori koji se dobro vare i adekvatniji su za mačke od proteina biljnog porekla.
Evo kako ćete prepoznati poreklo proteina u hrani vaše mačke i kako da budete sigurni da vašem ljubimcu dajete samo proteine životinjskog porekla koji im jedino prijaju: Kako da u dva poteza sami proverite kvalitet hrane kojom hranite vašeg psa ili mačku

Veoma je važno napraviti razliku između tri kategorije hrane za mačke. To su hrana iz lokalnog supermarketa, premium hrana i zdrava hrana.

 

najbolji-izbor-hrane-za-macke-03Hrana iz supermarketa

U pitanju je hrana koja se može naći u prodavnicama koje nude robu široke potrošnje. Troškovi proizvodnje ove hrane su niži i ona je stoga lošijeg kvaliteta. Loše se vari i napravljena je od jeftinijih sastojaka. Iako je veoma prihvatljiva za vaš džep, ova vrsta hrane neće vašoj mački obezbediti najzdravije sastojke i stoga joj neće biti od velike koristi.

Energetska vrednost ove hrane je niska, a proteini su nižeg reda, što ih čini težim za varenje. Stoga ćete morati da date svojoj mački veću količinu ove hrane kako biste zadovoljili njene potrebe za hranljivim sastojcima, što će dovesti i do veće količine nesvarenih materija i češće stolice.

U ovoj hrani se nalazi mnogo veštačkih konzervansa, poput etoksikvina, BHA i BHT, kao i mnogo prerađevina i otpadaka. Proizvođači jeftinije hrane koriste jeftine sastojke, koje će organizam životinje izbaciti, jer neće uspeti iz njih da izvuče hranu koja mu je neophodna.
O veštačkim i štetnim konzervansima možete pročitati ovde: Šta su bha bht i etoksikvin veštački konzervansi u ishrani životinja

 

Premium hrana

Pod premium hranom se obično podrazumevaju poznatiji brendovi. Ova hrana se može naći u supermarketima, pet šopovima i veterinarskim ambulantama. Sadrži nešto kvalitetnije sastojke, uključujući i kvalitetne izvore proteina, ali mogu sadržati i neke od štetnih sastojaka pomenutih u delu o hrani iz supermarketa, poput veštačkih boja, pojačivača ukusa i veštačkih konzervansa. Premium hrana je skuplja od obične jer su joj sastojci kvalitetniji i mogu se lakše svariti nego kod hrane koja se prodaje isključivo u supermarketima.

 

Zdrava hrana (ultra premium)

Najnovija vrsta hrane koja se našla na tržištu proizvoda za kućne ljubimce je zdrava hrana ultra premium kvaliteta. U pitanju je hrana najvišeg kvaliteta, koja sadrži najviše hranljivih sastojaka. Ljubimac je lako vari, a u njoj nema štetnih supstanci koje se mogu naći u prethodne dve vrste. Ona sadrži meso ilii ribu kao prva dva-tri sastojka na listi sastojaka. Nakon njih na listi se nalaze voće i povrće, vitamini i minerali namenjeni uzrastu ljubimca.
Kako da sami prepoznate koja je hrana kvalitetna: Kako proveriti da li je hrana za pse i mačke koju kupujemo kvalitetna

Vlasnici kućnih ljubimaca sve su svesniji da je kvalitetna ishrana najbolje rešenje, pa je zdrava hrana sve popularnija. To znači da se svest o zdravlju i dobrobiti podiže na viši nivo, a ljubimci dobijaju adekvatnu negu i ishranu. Od zdrave hrane se može očekivati sledeće:
- Sveži, kvalitetni izvori proteina, koji uključuju meso i ribu, ali ne i mesne prerađevine, kao prva dva sastojka na listi
- Vlakna iz krompira i repe za zdravo varenje
- Voće i povrće bogato vitaminima, kao što je krompir, šargarepa, jabuka i brusnica
- Prirodni izvori masti, poput suncokreta i ribe, za energiju i zdravlje kože i krzna
- Prirodni konzervansi, kao što su vitamin E i tokoferol, koji će usporiti proces oksidacije masti i produžiti svežinu hrane

U zdravoj hrani nema veštačkih konzervansa, boja ni ukusa. Ona košta više, ali sadrži višu koncentraciju hranljivih sastojaka, pa će mačku zadovoljiti manja količina.

 

Kako pronaći zdravu mačju hranu?

Zdravu hranu možete prepoznati po sadržaju etikete. Bez obzira na to šta piše na prednjoj strani omota, lista sastojaka ne laže. Zakon nalaže da nalepnice za hranu za ljubimce moraju navoditi sastojke prema težini. Stoga se u kvalitetnoj hrani meso i riba navode u vrhu liste. Među sastojcima na listi zdrave hrane mogu se naći i probiotici i antioksidanti vitamini i minerali.

Mačke su individualci, baš kao i ljudi, pa nekad imaju posebne želje. Neke više vole piletinu, dok druge preferiraju ribu. Neke najradije jedu konzerviranu hranu, dok se drugima sviđa suva, a treće rado kombinuju ove dve vrste. Imajte na umu to da nijedna hrana nije idealna za svaku mačku. Srećom, danas se u prodaji mogu naći različite vrste hrane, prilagođene željama, potrebama i uzrastu vaše mačke.

 

najbolji-izbor-hrane-za-macke-02Kad izaberete hranu, posmatrajte svoju mačku

Kad ste učinili sve da nabavite kvalitetnu hranu koja odgovara vašoj mački, obezbedite prelazni period kako bi se ona navikla na novu hranu. Mesec dana nakon što se potpuno prebaci na novu hranu, posmatrajte je. Vedre oči, sjajno krzno i energičnost jasan su pokazatelj da ste odabrali pravu hranu za vašu ljubimicu. Ako ne umete sami da odaberete hranu, posavetujte se sa nutricionistom.

Izvor: www.drsfostersmith.com

 

Obezbedite svojoj mački kvalitetnu ishranu

Jedini način da se uverite da se određeni sastojci zaista nalaze u hrani je da pročitate sastav koji stoji na pakovanju i deklaraciji.

Lista sastojaka na etiketi

Proizvođači hrane za ljubimce imaju obavezu da navedu sastojke svojih proizvoda po opadajućem redu, od onih koji se u najvećem procentu nalaze u proizvodu, ka onima kojih ima manje. Stoga tražite meso kao izvor proteina na prvom mestu na listi. Izbegavajte hranu koja navodi kukuruz, soju i njihove prerađevine kao glavne sastojke, jer su oni česti uzročnici alergija kod životinja. Ne dozvolite da vas zavaraju sastojci koji su zdravi za ljudski organizam, jer je to još jedan trik koji će vas navesti da kupite njihov proizvod: hrana dobra za ljude ne mora biti dobra za životinje.

Proizvođači imaju obavezu da navedu procenat u kom se određeni sastojak nalazi u proizvodu. Međutim, kod proteina, vlakana, vode i masti, ovi podaci se odnose na neprerađene supstance. Imajte u vidu da se procenat ugljenih hidrata ne nalazi na etiketi, ali da ga nije teško izračunati: saberite procenat svih navedenih sastojaka i oduzmite ga od broja 100.

Izvor: www.drsfostersmith.com

Preporučujemo vam Nutrivet INNE, hranu za mačke ultra premium kvaliteta, bez žitarica! Možete je kupiti jednostavnim klikom ovde: Hrana za mačke

Tekst ili delove teksta je zabranjeno prepisivati, štampati, objavljivati, prodavati, bez naše pismene dozvole. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog/članak ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter i ostali dugmići…) koje se nalazi ispod svakog članka.

Preporučujemo

Preporučujemo

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu NEW INSTINCT  Beograd - Zvezdara , tel /fax . 011/ 28 31 727 , 063/ 8735 171, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MB 20842725, PIB: 107641963

Copyright © 2013 New Instinct doo, Sva prava zadržana
Ovaj veb sajt i bilo koji njegov sadržaj ne smeju se umnožavati, reprodukovati, ponovo objavljivati,
učitavati, postavljati, prenositi, distribuirati ili koristiti za kreiranje izvedenih dela,
bez prethodne pismene saglasnosti New Instinct doo.