Štampaj

Hrana za pse i mačke- kako birati? Ili: ono što platite, to i dobijete

hrana-za-pse-i-mackeŽelja da saznate ispravan način izbora hrane za vašeg ljubimca prvi je i osnovni korak ka odgovornom vlasništvu. Dok je cena hrane većini ključni faktor u odlučivanju i izboru, dobar deo vlasnika ubrzo shvati da kupovina kvalitetnije hrane, iako isprva paradoksalno zvuči, štedi novac, na duge staze.
Osnovni razlog iz kog su neke vrste hrane za pse jeftinije je činjenica da se u njihovoj proizvodnji koriste jeftiniji, što najčešće znači i manje kvalitetni sastojci, a često i vrlo štetni sastojci za životinje. Kupovina kvalitetnije hrane omogućava vašem ljubimcu unos kvalitetnih sastojaka, što vodi boljem zdravlju životinje. Samim tim, novac se štedi i na duge staze, jer ćete kvalitetnom ishranom izbeći trošenje novca za veterinarske intervencije.

Iako ima kvalitetne hrane za pse i mačke koja se može naći po povoljnoj ceni (ne niskoj, već povoljnoj), s druge strane, visoka cena ne garantuje nužno kvalitet. Neophodno je da svaki vlasnik nauči na šta da obrati pažnju prilikom kupovine hrane za svog ljubimca. U ovom tekstu ćete pronaći nekoliko korisnih informacija koje će vam pomoći da donesete najbolje odluke pri izboru hrane za vašeg psa ili mačku.

Dobijate ono što platite - u većini slučajeva

Ako kupite najskuplju hranu za kućne ljubimce koju možete da nađete, to i dalje ne garantuje da je upravo ta hrana i najkvalitetnija. Cena je samo indikator kvaliteta hrane, ali ne i njegova garancija. Stoga je nepotrebno da plaćate onu hranu koja vašem psu ili mački nije potrebna, niti da plaćate ono što ne morate. Većina vlasnika nema novca za bacanje, naročito kada su u pitanju veliki psi ili više pasa, više mačaka- koji više i jedu.
Najjeftinija hrana u lokalnom supermarketu napravljena je od sastojaka koje sigurno ne biste želeli da vaš pas unese u organizam. Hranjenjem ljubimca ovim proizvodima rizikujete da vaš krzneni prijatelj pati od bolesti kože, ima masno krzno, kao i da ga snađu daleko ozbiljniji zdravstveni problemi. Većina nas zna ili smo čuli za nekoga čiji pas ili mačka, uprkos veoma lošoj ishrani, doživi dug životni vek: ne dozvolite da vas to zavara, jer su u pitanju najčešće i isključivo retki izuzeci sa veoma otpornim organizmom. Velika većina životinja zbog nekvalitetne ishrane poboljeva, pa u svakom slučaju novac koji ste uštedeli na hrani, kasnije dajete za lečenje, veterinarima.
Većina kvalitetnih vrsta hrane za pse i mačke danas se prodaje u specijalizovanim pet šopovima, vet. apotekama ili na Internetu, a ne u običnim supermarketima.


Uštedite novac kupujući kvalitetnu hranu za ljubimce

hrana-za-pse-i-macke-ustedaNe dozvolite da vas uplaši cena kvalitetne hrane za pse i mačke. Evo nekoliko razloga koji dokazuju njenu isplativost:
Koristićete manje količine: Izborom hrane višeg kvaliteta vaš pas i mačka će uzimati više hranljivih sastojaka iz manje količine. Jeftina hrana sadrži niskokvalitetne sastojke, koje vaš ljubimac ne može dobro svariti, pa samim tim i više jede. Biće zasićeniji kvalitetnom hranom jer ona sadrži veću koncentraciju hranljivih sastojaka koji su organizmu vašeg ljubimca neophodni. Osim toga, pas i mačka će duže ostati zdravi i vitalani kada jedu kvalitetnije.
Izbeći ćete zdravstvene problem kod vaših ljubimacae: Kvalitetnija ishrana znači bolje zdravlje. Ovo važi za ljude, ali i za pse, mačke. Kada vaš pas I mačka dobijaju bolju hranu, njihovo zdravlje se poboljšava, a rizik od određenih tegoba smanjuje. Osim toga, određeni sastojci jeftine hrane su jednostavno štetni za životinjski organizam, naročito na dugoročnom planu. Iako nisu zabranjeni, ovi sastojci ne bi trebalo da nađu mesto u ishrani vašeg ljubimca. Uz kvalitetniju ishranu možete očekivati da vaš ljubimac ima zdraviju kožu, sjajno krzno, bistre oči, energičnost, manju i čvrstu stolicu i da se generalno oseća dobro.
Postoji još mnogo prednosti koje bi trebalo da vam ukažu da je izbor kvalitetne hrane važan, od onih jasno vidljivih, poput kvaliteta krzna, do onih koje nisu tako očigledne.

Obratite pažnju na sastav hrane za pse i mačke koju kupujete

Veoma je važno znati od čega je napravljena hrana koju kupujete, jer neki proizvođači prodaju svoju robu po višoj ceni samo da bi ostavili dobar utisak. Iako ovo nije čest slučaj, uvek treba biti oprezan i uložiti tridesetak sekundi na čitanje sastava hrane.
Top 5 sastojaka u hrani za pse i mačke su ključni
Preci pasa i mačaka su mesojedi i meso bi trebalo da je najzastupljenije u njihovoj hrani, što znači da treba da predstavlja prva tri sastojka na listi. Postoji nekoliko vrsta mesnih proizvoda u hrani, a ovde ćemo dati kratak pregled najvažnijih.

Vrste mesa u hrani za pse i mačke
Mesne prerađevine i sekundarni proizvodi

Izbegavajte proizvode koji na listi sastojaka na ključnim mestima navode mesne prerađevine. Sekundarni proizvodi od mesa mogu poticati od bilo kog dela životinje: na primer, ako se na listi sastojaka navode sekundarni proizvodi od piletine, to ne znači da je u pitanju samo meso, već i perje, kljun, nokti, oči, iznutrice itd. U ovim supstancama mogu se nalaziti i ostaci životinja koje su bile bolesne ili su uginule. Jednom rečju - to su ostaci koje niko ne želi. Pobrinite se stoga da se oznaka "mesne prerađevine i sekundarni proizvodi" ne nalazi u top 5 sastojaka hrane za vašeg ljubimca.

„Obrok“ od mesa (meat meal)

hrana-za-pse-i-macke-mesoAko na listi sastojaka pronađete pileći, jagnjeći, lososov ili bilo kakav drugi „obrok“ (eng.meal), na pravom ste putu. Sastojci označeni kao "obrok" podrazumevaju isključivo meso, kožu i kosti. Naravno, uvek je bolja hrana u kojoj su pre svega odstranjene i koža i kosti. U ovakvim sastojcima nije dozvoljeno prisustvo neželjenih delova životinja. Hrana za pse i mačke mora imati visok procenat ovakvog sadržaja, jer je psećem i mačjem organizmu neophodna velika količina proteina i životinjske masti. Obroci od mesa su izuzetno hranljivi i dobri za zdravlje životinje. Najveći problem, međutim, može biti to što ovaj sastojak ne garantuje da je poreklo mesa bezbedno, odnosno, dobijeno meso može poticati od bolesnih zivotinja, a treba se informisati i da li su te životi nje hranjene genetski modifikovanim organizmima, itd. Kompanije nemaju obavezu da naglašavaju poreklo mesa u svojim proizvodima. Neki ozbiljni proizvodjači to ipak naglase. Ipak, obrok od mesa je daleko bolje resenje od sekundarnih proizvoda, a kvalitetniji proizvođaci će koristiti i kvalitetnije sirovine. Sve sto možete da učinite je da sami procenite, imajući u vidu ovo što je rečeno, koji je brend hrane najbolji za vašeg ljubimca.

"Celo" meso (whole meat)

Ako baš želite da razmazite svog ljubimca, možete da mu ponudite obrok od „celog“ mesa. Tipovi ovog mesa jednostavno su označeni kao piletina, jagnjetina itd, ali mogu nositi i naziv „sveža piletina“ itd. U pitanju su ultra premium ili premium sastojci koji se neretko nalaze i u ljudskoj ishrani. Glavna odlika ovog sastojka je da je ovo meso sadržalo i do 70 odsto vlage pre kuvanja, dok je „obrok“ pre obrade znatno suvlji. Sve dok prva tri sastojka na deklaraciji ili ambalaži hrane za ljubimce označavaju meso, na dobrom ste putu.

Među prvih pet sastojaka ne mora se ubrajati samo meso, a to često i nije slučaj, već meso treba da čini većinu. U ostalim proizvodima, međutim, ne bi trebalo da bude kukuruza. Ako se na listi nalaze ugljeni hidrati, bolje je da potiču od krompira, ovsene kaše ili eventualno pirinča. Ove namirnice će pas lakše svariti nego one kukuruznog porekla.

Kojih se sastojaka treba kloniti u ishrani pasa i mačaka?

Ključna stvar u razumevanju izbora najbolje hrane za psa ili mačku je naučiti koje sastojke treba izbegavati. Mnogi proizvođači jeftine, komercijalne hrane, koriste određene sastojke kako bi jednostavno popunili ambalažu i dobili na zapremini. Mnogi od tih sastojaka nalaze se u samom vrhu liste nepoželjnih i štetnih za životinje. Ako odlučite da promenite hranu koju vaš pas ili mačka jedu, pronađite brend koji ne sadrži nijedan od sledećih sastojaka:

Žitarice

Žitarice ponekad izazivaju alergije, životinje ih teško vare. Takodje se ne smemo zaboraviti da pšenica, kukuruz, soja i druge žitarice sadrže biljnih proteine koje pas ili mačka ne mogu dobro da svare. Žitarice nisu njihova prirodna ishrana.

Mesne prerađevine

hrana-za-pse-i-macke-2Kao što je rečeno, mesne prerađevine mogu sadržati kosti, krv, iznutrice, pluća, ligamente, glave, noge i perje. Vaš pas verovatno neće imati zamerke jedući ovo, ali je na vama da napravite bolji I kvalitetniji izbor hrane, koja neće škoditi zdravlju životinje.

Goveđi loj

Ovo je izvor masti veoma niskog kvaliteta, korišćen za poboljšanje ukusa hrane, koji, međutim, nije naročito hranljiv. Trebalo bi da tražite kvalitetne masti prirodnog porekla i visokog kvaliteta, kao što je ona od živine, koja sadrži prirodni konzervans u vidu vitamina C i E.

Mast životinjskog porekla

Kada na etiketi hrane pronađete oznaku „Mast životinjskog porekla“, to je znak da treba da je se klonite. Ovo je veoma uopšten naziv za mast, koja može poticati od živine ili sisara, koja se dobija iz različitih izvora. Vama je u interesu da meso i masti navedene u listi sastojaka budu što preciznije imenovani i navedeni.


Ostaci i otpaci hrane

Proizvodi koji sadrže ostatke i otpatke hrane niskog su kvaliteta, a dobijaju se kroz preradu otpadaka dobijenih u industriji hrane i pića. To, na primer, mogu biti ostaci žitarica korišćenih u proizvodnji alkohola. Izbegavajte hranu za ljubimce koja sadrži prerađene žitarice, mekinje, ovsene ljuske, ljuske od pirinča i kikirikija, rastvore destilovanih žitarica, pivarske žitarice i celulozu.

Šećer i veštački zaslađivači

Ne samo da treba da izbegavate šećer u ishrani vaseg ljubimca, vec treba da izbegavate i šećernu trsku, kukuruzni sirup, sorbitol, saharozu, fruktozu, glukozu, amonijačni glicirizin, prolilen glikol i ksilitol. Ovi sastojci služe da učine hranu vašeg ljubimca ukusnijom. Oni dodaju nepotrebne kalorije i nemaju nikakvu hranljivu vrednost. Šećeri mogu voditi gojaznosti, hiperaktivnosti, nervozi i propadanju zuba životinje.

Životinjske iznutrice

Delovi životinja kao što su iznutrice kuvaju se u čorbi, kojom se zatim preliva hrana za ljubimce ili se meša s njom. Ovo su sastojci koje vaš pas i mačka ne bi trebalo da jedu.

Veštačke boje

Bojenje hrane za životinje, koje uključuje boje sa oznakama plava 2, crvena 40, žuta 5, žuta 6 i titanijum-dioksid, treba strogo izbegavati. One su nepotrebne, jer psima i mačkama je svejedno kog je oblika, veličine ili boje njihova hrana. Boje se u njihovu hranu dodaju da bi je učinili privlačnijom za ljude, dok su životinje po ovom pitanju indiferentne. Budite uvereni: kada kog vidite neke granule u raznim bojama, da su sve ofarbane štetnim i nezdravim bojama.

Hlorovodonična kiselina

Određeni proizvođači hrane za pse i mačke koriste ovo jedinjenje u svojim  proizvodima, kako bi im pomogli psu bolje vare. Hlorovodonicna kiselina se, međutim, prirodno luči u psećem želucu. Svaka hrana koja mora da sadrži dodatnu kiselinu u odnosu na onu koju organizam sam proizvodi svakako je štetna, stoga je nemojte kupovati.

Sada znate kako da izaberete adekvatnu hranu za svog ljubimca. Sa ovim osnovnim znanjem umećete da odaberete ono što je najbolje za vašeg ljubimca i time ćete mu obezbediti zdrav, dug, aktivan i kvalitetan život kakav zaslužuje.

Izvor: DogFoodInsider.com

Koristan članak o tome kako da sami naučite da pravilno čitate deklaraciju hrane za ljubimce: Pročitajte Kako proveriti da li je hrana za pse i mačke koju kupujemo kvalitetna?/Pravilno čitanje deklaracije >>>

O veštačkim konzervansima u hrani za pse i mačke: Pročitajte članak: Opasnost od veštačkih konzervansa u hrani za pse i mačke >>>

Ovde možete kupiti ultra premium hranu za pse i mačke: Pogledajte ponudu u našem Online Petshop-u >>>

Tekst ili delove teksta je zabranjeno prepisivati, štampati, objavljivati, prodavati, bez naše pismene dozvole. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog/članak ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter i ostali dugmići…) koje se nalazi ispod svakog članka.

Preporučujemo

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu NEW INSTINCT  Beograd - Zvezdara , tel /fax . 011/ 28 31 727 , 063/ 8735 171, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MB 20842725, PIB: 107641963

Copyright © 2013 New Instinct doo, Sva prava zadržana
Ovaj veb sajt i bilo koji njegov sadržaj ne smeju se umnožavati, reprodukovati, ponovo objavljivati,
učitavati, postavljati, prenositi, distribuirati ili koristiti za kreiranje izvedenih dela,
bez prethodne pismene saglasnosti New Instinct doo.