Štampaj

Intolerancija i alergija na žitarice kod pasa: Kako je prepoznati?

alergija-pasa-na-zitaricePre nego što su pripitomljeni kao kućni ljubimci, psi su se u divljini hranili gotovo isključivo mesom, a biljnu hranu su unosili u tragovima jedino ako bi je prethodno pojeo njihov plen. Iz ovoga sledi da je hrana za pse koja sadrži visok procenat žitarica, pre svega kukuruza i pšenice, štetna za njihovo zdravlje. Kako možete utvrditi da hrana koju dajete svom ljubimcu njemu ne prija?

1. Problemi sa sistemom za varenje

Pseći organizam ne može da svari pšenicu i kukuruz na način na koji to čini sa mesom, što može dovesti do različitih problema sa varenjem, koji se manifestuju dijarejom ili povraćanjem. Nažalost, mnogi faktori mogu nepovoljno uticati na rad digestivnog sistema psa, pa se intolerancija na žitarice ne uzima odmah kao konačna dijagnoza. Međutim, ovi simptomi mogu biti veoma ozbiljni za psa, pa ako se brzo ne povuku posetite veterinara.

2. Stisnute analne žlezde

Stisnute analne žlezde mogu biti jedan od znakova loše ishrane. Ako vaš pas često sedi na podu nastojeći da stvori pritisak na svoj analni otvor, to je znak da su mu analne žlezde u grču. Ovo je ozbiljan problem, pa ako se ne tretira blagovremeno može dovesti do pucanja ovih žlezda i ozbiljnih zdravstvenih problema.

3. Problemi sa kožom

Ako je vaš pas alergičan na žitarice, to se može odraziti na njegovu kožu. Stalno češanje, i lizanje, naročito u području njuške i šapa, može biti jedan od signala na alergiju na hranu. Da biste utvrdili da li je ovo u pitanju, potrebno je da stavite psa na probnu dijetu. Hranite ga određeno vreme isključivo proteinima i ugljenim hidratima koji nemaju poreklo iz žitarica, a koje do sada nije unosio. Ovo može potrajati, ali je pouzdan način da se utvrdi da li je vaš pas alergičan na hranu koju uzima.

4. Uporne ušne infekcije

Još jedan simptom alergije na žitarice je i infekcija ušiju, koja se stalno vraća. Ako vaš pas opsesivno češe uši i trlja ih šapama, to može biti znak ušne infekcije. Ako uspete da izlečite infekciju antibioticima a ona se zatim vrati - razmislite o promeni ishrane svog ljubimca.

5. Često pražnjenje creva

Uobičajeno je da pas s vremena na vreme ima stolicu nekoliko puta u istom danu. Međutim, ako vaš pas konstantno ima stolicu više od dva puta dnevno, uzrok tome može biti intolerancija na žitarice.

Dijagnostifikovanje alergije ili intolerancije na žitarice komplikuje činjenica da ovi simptomi mogu biti uzrokovani i nekim drugim faktorima. Zbog toga, kad god uočite kod svog ljubimca neki od navedenih simptoma, posavetujte se sa svojim veterinarom oko ishrane ili nekim ko se bavi nutricionizmom životinja, kako biste sačuvali zdravlje svog ljubimca.

Ovde mozete nabaviti najkvalitetniju hranu za zivotinje bez zitarica:
Hrana za pse i mačke, bez žitarica, ultra premium kvaliteta, Nutrivet Instinct >>>

Tekst ili delove teksta je zabranjeno prepisivati, štampati, objavljivati, prodavati, bez naše pismene dozvole. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog/članak ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter i ostali dugmići…) koje se nalazi ispod svakog članka. 

Preporučujemo

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu NEW INSTINCT  Beograd - Zvezdara , tel /fax . 011/ 28 31 727 , 063/ 8735 171, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MB 20842725, PIB: 107641963

Copyright © 2013 New Instinct doo, Sva prava zadržana
Ovaj veb sajt i bilo koji njegov sadržaj ne smeju se umnožavati, reprodukovati, ponovo objavljivati,
učitavati, postavljati, prenositi, distribuirati ili koristiti za kreiranje izvedenih dela,
bez prethodne pismene saglasnosti New Instinct doo.