Štampaj

Kako izabrati najbolju hranu za mačke?

kako-izabrati-najbolju-hranu-za-mackeMačke su mesožderi i sve njihove fiziološke potrebe su prilagodjene tome. Trebalo bi da im pružite dobro balansiranu ishranu koja će odgovoriti na zahteve njihovog organizma, a da bude najpribližnije onome što je Majka Priroda odredila ovim životinjama.

Višak ugljenih hidrata i namirnica biljnog porekla mogu se naći u mnogim proizvodima vodećih brendova hrane za mačke. Ovaj višak se može označiti kao glavni krivac za dijabetes, gojaznost i infekcije urinarnog trakta kod mačaka. Zbog toga je neophodno razdvojiti proteine iz mesa od proteina iz biljaka, a ishranu prilagoditi potrebama životinje.

Deklaracije proizvoda obezbeđuju deo informacija o sastojcima, ali sa hranom za mačke, kao i sa hranom za pse, morate biti oprezni. Pažljivo pročitajte sastav proizvoda, kako biste utvrdili sastojke hrane.

Nakon razgovora sa veterinarima i dugogodišnjim uzgajivačima mačaka, kao i čitanja brojnih stručnih članaka iz ove oblasti, kolumnista koji se bavi temama vezanim za kućne ljubimce Karen Stajnrok izdvojila je nekoliko važnih saveta pri biranju najbolje hrane za mačke.

Ona, pre svega, savetuje da sastojci životinjskog porekla, kao što su meso, jaja i riba, treba da se nalaze u vrhu liste sastojaka proizvoda. Ovo je važan indikator kvaliteta hrane. Birajte za svoju macu hranu koja sadrži visok nivo proteina.

Meso je najvažniji sastojak i mora se nalaziti na prvom mestu. Ovo uključuje piletinu, govedinu, jagnjetinu, ćuretinu i lososa. Žitarice i povrće mogu se naći na listi tek ispod ovih sastojaka. Izbegavajte hranu koja sadrži veštačke boje i konzervanse, umesto kojih je bolje izabrati hranu sa prirodnim konzervansima, kao što su vitamin E ili tokoferol.

Čuvajte se nusprodukta. Ovo se naročito odnosi na nusprodukte mesa, koji mogu sadržati prerađene iznutrice bolesnih organa raznih životinja, među kojima se nekad nađu i uginule životinje iz zoo vrta ili uspavani psi i mačke!

Smanjite unos ugljenih hidrata. Izbegavajte hranu koja u sastavu na prvom mestu navodi žitarice (kukuruz, pšenicu, soju). Izbegavajte i konzervirane soseve, jer je nivo ugljenih hidrata u njima takođe previsok. Ovi proizvodi su, istina, jeftiniji, ali nepovoljno utiču na zdravlje životinje, a sa ekonomskog stanovišta "naplaćuju" se kasnije, čestim posetama veterinara.

Tražite hranu koja sadrži taurin. Ova aminokiselina je od izuzetne važnosti za mačke, jer njihov organizam nije u stanju sam da ga proizvede.

Dr Linda Stern, veterinarski specijalista za ptice i mačke u Camp Hill-u, koja je pomogla u ovom istraživanju, tvrdi da kućna mačka uz adekvatnu ishranu može živeti čak do 30 godina. Razmislite o tome pri sledećoj kupovini hrane za vašu macu: izdvajanjem više novca za njenu ishranu svakako ćete joj "kupiti" još nekoliko godina života.

Izvor: Karen Steinrock, pet columnist, Special to The Morning Call

 

Korisni linkovi:

Kako prepoznati pravilnu hranu možete pročitati detaljnije ovde:
Kako da u dva poteza sami proverite kvalitet hrane kojom hranite vašeg psa ili mačku >>>

Ovde možete kupiti ultra premium hranu za mačke, bez žitarica: Ultra premium hrana za mačke >>>

Tekst ili delove teksta je zabranjeno prepisivati, štampati, objavljivati, prodavati, bez naše pismene dozvole. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog/članak ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter i ostali dugmići…) koje se nalazi ispod svakog članka. 

Preporučujemo

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu NEW INSTINCT  Beograd - Zvezdara , tel /fax . 011/ 28 31 727 , 063/ 8735 171, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MB 20842725, PIB: 107641963

Copyright © 2013 New Instinct doo, Sva prava zadržana
Ovaj veb sajt i bilo koji njegov sadržaj ne smeju se umnožavati, reprodukovati, ponovo objavljivati,
učitavati, postavljati, prenositi, distribuirati ili koristiti za kreiranje izvedenih dela,
bez prethodne pismene saglasnosti New Instinct doo.