Štampaj

O poreklu i sastavu proteina – Najbolja ishrana pasa i mačaka

O poreklu i sastavu proteina Najbolja ishrana pasa i macaka0
 Klikni na sliku da je uveličaš

Molekul proteina sačinjen je od lanaca aminokiselina. Različiti izvori proteina sadrže različite kombinacije oko 22 aminokiseline. Njih 10 smatra se "osnovnim" aminokiselinama, jer psi i mačke ne mogu da ih proizvedu same, pa one moraju biti prisutne u ishrani. Kada pas ili mačka konzumiraju protein, on se razlaže tokom procesa varenja na pojedinačne aminokiseline.

One se tada okupljaju u "blokove" koji izgrađuju tkivo, poput kože, krzna, mišića i organa. Aminokiseline takođe imaju ulogu i u proizvodnji metaboličkih enzima neophodnih za mnoge telesne funkcije, uključujući regulaciju antitela unutar imunog sistema i prenos nervnih impulsa.

 

Protein iz životinjskih izvora sadrži najkompletnije aminokiseline koje su psima i mačkama najlakše za varenje. Proteini životinjskog porekla ne samo da su dostupniji i sadrže širi rang aminokiselina, osnovnih i onih drugih, već su i ukusniji vašem mezimcu. Biološka vrednost proteina određena je time kako su razložene aminokiseline i iskorišćene u telu. Za pse i mačke, belance se nalazi na vrhu ove liste, sa biološkom vrednošću 100, praćeno mišićnim mesom (govedina, jagnjetina, piletina) čija je vrednost 92 i mesom organa sa vrednošću 90. Pšenica i kukuruz nalaze se nisko na listi i nose vrednost 60 i 54. ili manje obrađeno meso (poput smrznute ili dehidrirane hrane).

Kada procenjujete izvor proteina na vreći granula, treba da znate da ukoliko se odmah iza prvog navedenog sastojka mesa na listi nalaze žitarice, ili ako je bilo koja žitarica prva u nabrajanju, to znači da je protein iz pomenute hrane uglavnom žitaričnog porekla. Prisiljavanjem životinja da aminokiseline izvlače iz žitarica jedan je od glavnih uzroka gojaznosti kod ljubimaca sa kojom se većina njih danas suočava.

✔ POGREŠNO VEROVANJE: Proteini mogu opteretiti rad bubrega kod pasa
Pogrešno je verovanje da proteini opterećuju rad bubrega. Radi se o nekorektnoj aplikaciji istraživanja koje je sprovedeno nad pacovima.
Ovo je dovelo do potpuno pogrešne ideje da vremenom visoki nivoi proteina u ishrani dovode do preranog starenja bubrega i gubitka njihove funkcije prečišćavanja što dovodi do hronične disfunkcije ovog organa.

Istraživanja koja su se vodila u Francuskoj od 1975. godine (Paquin i Pibot, u saradnji sa École Vétérinaire u Alfortu i Royal Canin kompanije, objavljeno 1979. i 1986. godine), i SAD-u preko 15 godina (Churchill, u saradnji sa Hill's Company, objavljeno 1997. god.), su jasno dokazala da je ovo verovanje o štetnosti proteina na bubrege pogrešno. Urea, kao produkt katabolizma proteina, se eliminiše pasivno od strane bubrega i ako bubrezi izgube svoju funkciju to je jednostavno rezultat normalnog starenja ili rezultat pojave specifičnog oboljenja.

✔ NUTRIVET, najkvalitetnija francuska hrana za ljubimce: http://goo.gl/UDGMVC 

Tekst ili delove teksta je zabranjeno prepisivati, štampati, objavljivati, prodavati, bez naše pismene dozvole. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog/članak ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter i ostali dugmići…) koje se nalazi ispod svakog članka.

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu NEW INSTINCT  Beograd - Zvezdara , tel /fax . 011/ 28 31 727 , 063/ 8735 171, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MB 20842725, PIB: 107641963

Copyright © 2013 New Instinct doo, Sva prava zadržana
Ovaj veb sajt i bilo koji njegov sadržaj ne smeju se umnožavati, reprodukovati, ponovo objavljivati,
učitavati, postavljati, prenositi, distribuirati ili koristiti za kreiranje izvedenih dela,
bez prethodne pismene saglasnosti New Instinct doo.