Štampaj

O ugljenim hidratima u hrani za ljubimce i kako da ih pravilno hranite! Koji ugljeni hidrati su najbolji izbor za pse i mačke?

 O ugljenim hidratima u hrani za ljubimce i kako da ih pravilno hranite
Klikni na sliku da je uveličaš

Funkcija ugljenih hidrata kod pasa i mačaka je da im obezbede neophodnu energiju. Psi i mačke su mesojedi, imaju potpuno različit organizam od nas ljudi, pa im zato nije potrebno toliko ugljenih hidrata kao nama. Najbitnije je da znamo da im, obzirom da njihov DNK potiče od vuka, tj divlje mačke, više odgovaraju ugljeni hidrati poreklom iz povrća, ne iz žitarica. Izbegavajte veće količine žitarica u ishrani svojih ljubimaca jer su one izvor ugljenih hidrata koje se brzo pretvaraju u šećere, a višak šećera u masti.

Od viška ugljenih hidrata poreklom iz žitarica pas i mačka se goje, opterećuju im rad digestivnog trakta, bubrega, svih organa, takvu hranu jedu količinski više jer ne mogu da je vare i apsorbuju. Dakle, ishrana pasa i mačaka sa mnogo žitarica, a samim tim i sa mnogo ugljenih hidrata sa visokim glikemijskim indeksom je nezdrava je za njih.

Ugljeni hidrati treba da budu prisutni u ishrani pasa i mačaka u malim, umerenim količinama, u odgovarajućem procentu, kao i izbalansirani zajedno sa proteinima i mastima.

Pas ima kratak i ravan digestivni trakt prilagodjen varenju mesa, a ne žitarica. Zato je njima teško da vare i apsorbuju veću količinu žitarica u svojoj ishrani. Vukovi i divlji psi, kao i divlje mačke, jedu male količine ugljenih hidrata koje unose kroz povrće iz prirode ili kroz sadržaj želuca njihovog plena. Od viška žitarica se naši ljubimci samo goje, nisu siti jer ih teško apsorbuju – pa ih zato i više količinski jedu.

Svakakve žitarice se stavljaju u neke hrane za pse i mačke samo zato sto su jeftinije od mesa, tj isplativije za proizvodjače hrane (granula), nikako ne zato što su zdrave za njih. Takva hrana jeste jeftinija, ali nije zdrava.

Glikemijski indeks (slatki indeks) predstavlja brzinu kojom raste nivo šećera u krvi posle uzimanja određene hrane. Glikemijski indeks određuje vrsta šećera (koja se nalazi u odredjenoj hrani), količina dijetnih vlakana u toj hrani i način pripreme hrane. Žitarice su hrana sa visokim glikemijskim indeksom. Ugljeni hidrati iz žitarica uslovljavaju brzo i veliko otpuštanje insulina iz pankreasa. Insulin je hormon koji prenosi ovaj šećer iz krvi u ćelije, koji se koristi kao energija. Višak energije biće pretvoren u telesne masti. Obzirom da su mesojedi, psi i mačke imaju drugačiji metabolizam od ljudi, jer mogu da dobijaju energiju iz proteina i masti (tj mesa). Proteini poreklom iz mesa, jaja, povrća - najmanje povećavaju glikemijski indeks i zato su zdravi za pse i mačke. Meso i povrće, neki plodovi poput jabuke – imaju nizak glikemijski sastav, tj sadrže složene ugljene hidrate koji se duže razgrađuju, polako ulaze u krvotok, sporije povećavaju koncentraciju šećera u krvi, a mesojedi ih lakše vare.

To omogućava više vremena ćeliji da iskoriste ovu energiju, smanjujući šansu da se taloži kao telesna mast. To znači da će doći do sporijeg oslobađanja insulina i da će pas ili mačka ostati duže siti. Takodje, neće se gojiti i imaće manje predispozicija da dobiju dijabetes.

Psi i mačke mogu se hraniti zdravo sa malo ili bez žitarica u ishrani. Idealni ugljeni hidrati za pse i mačke su oni koji se lako vare, koje njihovo telo najbolje iskorištava i bogati su hranjivim sastojcima kao što su vitamini, antioksidansi i minerali. ZA PSE I MAČKE JE NAJBOLJA HRANA ONA KOJA SADRŽI VIŠE MESA, POVRĆA, A NIMALO ILI ŠTO MANJE ŽITARICA.

O ugljenim hidratima u hrani za ljubimce i kako da ih pravilno hranite 3

Klikni na sliku da je uveličaš          

Kako da uštedite kupujući kvalitenu hranu ljubimcu PROČITAJTE OVDE

Tekst ili delove teksta je zabranjeno prepisivati, štampati, objavljivati, prodavati, bez naše pismene dozvole. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog/članak ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter i ostali dugmići…) koje se nalazi ispod svakog članka.

Preporučujemo

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu NEW INSTINCT  Beograd - Zvezdara , tel /fax . 011/ 28 31 727 , 063/ 8735 171, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MB 20842725, PIB: 107641963

Copyright © 2013 New Instinct doo, Sva prava zadržana
Ovaj veb sajt i bilo koji njegov sadržaj ne smeju se umnožavati, reprodukovati, ponovo objavljivati,
učitavati, postavljati, prenositi, distribuirati ili koristiti za kreiranje izvedenih dela,
bez prethodne pismene saglasnosti New Instinct doo.