Štampaj

Opasnost od veštačkih konzervansa u hrani za pse i mačke

Veštački konzervansi u hrani za pse i mačke koji su najviše u upotrebi su:  etoksikvin (Ethoxyquin- E324), butilni hidroksitulen (BHT) i butilni hidroksianizol (BHA). Prirodni konzervansi koji su poželjni u hrani zaivotinje su: vitamin E i vitamin C

Većina vlasnika pasa i mačaka trudi se da svom ljubimcu obezbedi najkvalitetniju moguću negu, a kada je o ishrani reč, treba biti posebno obazriv. Stoga nikako ne treba ignorisati sastav hrane koju vaš ljubimac jede, jer većina vrsta hrane za pse sadrži veštačke konzervnse, koji su naročito opasni za zdravlje životinja.

Opasnost-od-vestackih-konzervansa-u-hrani-za-pse-i-mackea) Majk Segmen: Opasni konzervansi u hrani za pse

Naročito opasan konzervans koji je sastojak većine hrana za pse je etoksikvin (Ethoxyquin- E324).

U pitanju je veoma štetan sastojak, koji se koristi kao konzervans masti u psećoj hrani, ali i kao pesticid i sastojak u proizvodnji gume.

Iako kompanija "Monsato", proizvođač etoksikvina, tvrdi da je on potpuno bezbedan za ishranu životinja, on prećutkuje ozbiljne posledice koje vaš ljubimac zbog unosa pomenutog sastojka može pretrpeti: među njima su prevremeno rođeni ili štenci sa fizičkim defektima, bolesti jetre, neplodnost i rak.

U prilog ovome ide i činjenica da je pomenuta supstanca, izuzevši pojedine začine, zabranjena u ljudskoj ishrani, ali je, uprkos navedenim opasostima, i dalje u širokoj upotrebi u ishrani životinja. Stoga, ako nešto nije bezbedno za vaše dete, zašto bi bilo za vašeg psa?

Etoksikvin se u pseću hranu unosi na dva načina: direktno u procesu proizvodnje i indirektno. Dok se nivo supstance u prvom slučaju može kontrolisati, indirektan unos je prilično čest, naročito kod hrane koja sadrži ribu, a ne može se lako detektovati.

Određene studije pokazale su da je opasnost od bolesti izazvanih ovim konzervansom zavisna od količine unete u organizam i oprez je uvek preporučljiv. Naročito ljubimci koji imaju predispoziciju za određene bolesti treba da se klone hrane koja ga sadrži.

Izvor: dogfoodadvisor.com

Hrana za pse branda NUTRIVET, francuske proizvodnje, u sebi ne sadrži veštačke konzervanse, ne sardži ni etoksikvin (Ethoxyquin- E324) a ovde možete videti i zvanični dokaz: POTVRDA PROIZVOĐAČA ZA POTREBE DISTRIBUCIJE NEW INSTINCT D.O.O. Sertifikat nutrivet new instinct
Naglašavamo da ni Atlantic Ten Fish (Nutrivet INNE), proizvod koji se sastoji od 10 vrsta okeanskih riba, u sebi nema etoksikvina.

 

b) Vetinfo: Kako etoksikvin funkcioniše u hrani?
Polemika oko štetnosti etoksikvina razvila se tokom poslednje dve decenije. Iako još nije neoborivo dokazano, ova supstanca se dovodi u direktnu vezu sa brojnim oboljenjima kod životinja.

U pitanju je antioksidant, razvijen 1950-ih kao konzervans za pseću hranu, koji sprečava razlaganje masti u suvoj hrani za ljubimce i peroksida u konzerviranoj hrani. Ovim se održava svež ukus, kao i hranljiva vrednost u hrani, kako masti ne bi užegle.

Tokom 1990-ih godina broj žalbi vlasnika pasa se značajno povećao, a utvrđena je veza između etoksikvina i sledećih oboljenja: alergija, problema sa ponašanjem, raka, deformiteta, neplodnosti, disfunkcije organa i oboljenja kože. Dodatna istraživanja pokazala su i pojačano lučenje enzima jetre kod ženki koje doje, a koje samim tim unose više hrane nego drugi psi. Kada su keruše prestale da doje smanjile su i unos hrane, a enzimi jetre su se vratili u granice normale.

Određivanje količine etoksikvina u hrani za pse ne može se jednostavno utvrditi, jer on može biti sadržan u drugim sastojcima pre nego što se nađe u gotovoj hrani. Ako proizvođač unosi sastojak direktno, on je obavezan da to navede na deklaraciji. Međutim, kada se konzervans nađe u hrani indirektnim putem, nemoguće je dobiti jasno upozorenje.

Izvor: vetinfo.com

c) dr Lisa Frimen: etoksikvin (Ethoxyquin- E324) u psećoj hrani
etoksikvin-u-psecoj-hraniSastojak hrane koji je najpodložniji propadanju je mast, a njenim propadanjem smanjuje se i hranjljiva vrednost hrane, koja postaje manje ukusna vašem ljubimcu, a može biti i opasna. Budući da većina vrsta hrane za pse sadrži visok nivo masti, ali i sastojaka koji mast razlažu (uključujući vitamine A i E), neophodno je sprečiti oksidaciju radi održanja kvaliteta. Dok je konzervirana hrana od oksidacije zaštićena vakumiranjem, kod suve hrane se javlja poseban problem, pa se u nju naročito ubacuju konzervansi. Naravno, to ne rade svi proizvođači hrane za pse.

Ukoliko želite da budete sigurni da u hrani koju konzumira vaš ljubimac nema etoksikvina, možete tražiti od proizvođača ili uvoznika pismenu potvrdu o tome.
Ako suva hrana za pse mora da sadrži konzervans, koji je najadekvatniji?

Konzervansi mogu biti prirodni ili veštački. Obe vrste funkcionišu na isti način, sprečavajući oksidaciju. Najčešće korišćeni veštački konzervansi u hrani za životinje su etoksikvin, butilni hidroksitulen (BHT) i butilni hidroksianizol (BHA), dok su prirodni konzervansi vitamin E i vitamin C.
Najviše briga vlasnicima pasa zadao je etoksikvin, čija je dozvoljena količina u hrani 150 promila. Iako se koristi u životinjskoj ishrani već 30 godina, u poslednjih 9 godina žalbe vlasnika su značajno porasle, kažu veterinari. Stručnjaci koji to ispituju smatraju da je potrebno sprovesti detaljno ispitivanje, a dozvoljeni nivo supstance je smanjen sa 150 na 75 promila, sa tendencijom da se još smanji.

Ova istraživanja pokazala su da veštački konzervansi u psećoj hrani mogu izazvati i oboljenja pankreasa i bubrega, kao i opadanje dlake.
Izvor: "Grain-Free Dog Food," VetInfo.com
"Food Allergies and Food Intolerance," PetEducation.com

Hrana za pse i mačke koja ne sadrži veštačke konzervanse ( ni etoksikvin, ni butilni hidroksitulen-BHT, kao ni butilni hidroksianizol-BHA) je NUTRIVET INNE, za šta poseduje i zvanični sertifikat proizvodjača. Konzervansi koji se koriste u Nutrivet hrani su isključivo prirodnog porekla, aditivi dozvoljeni od strane EK: ekstrakti bogati tokoferolom prirodnog porekla. To možete I pročitati u sastojcima svih formula ovog renomiranog francuskog prizvođača hrane za pse I mačke.

 ♦  Sva Nutrivet hrana je uvezena iz Francuske, nema veštačke boje i konzervanse, nema genetski modifikovane sastojke i nema etoksikvin (ethoxyquin- E324), konzervans koji je inače zabranjen za ljudsku upotrebu kao vrlo nezdrav. Ovo je francuski sertifikat koji potvrdjuje da Nutrivet nema etoksikvin, konzervans koji je štetan i kancerogen

Kako da naucite da sami proverite koja je hrana za pse i macke kvalitetna4klikni na sliku iznad da je uveličaš

POGLEDAJTE UVELIČANU POTVRDU PROIZVOĐAČA ZA POTREBE DISTRIBUCIJE NEW INSTINCT D.O.O. ►PDF logo

Prevod sertifikata na srpski jezik:

NUTRIVET hrana za pse i mačke sadrži:

- kelirane vitamine i minerale
- svi sastojci su poreklom iz Evrope (*nema sasjtojaka uvezenih iz Kine, jer su oni lošeg kvaliteta)

NUTRIVET hrana za pse i mačke ne sadrži:

- etoksikvin
- veštačke konzervanse

Tekst ili delove teksta je zabranjeno prepisivati, štampati, objavljivati, prodavati, bez naše pismene dozvole. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog/članak ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter i ostali dugmići…) koje se nalazi ispod svakog članka.

 

new-instinct-najbolje-mali

 

Preporučujemo

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu NEW INSTINCT  Beograd - Zvezdara , tel /fax . 011/ 28 31 727 , 063/ 8735 171, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MB 20842725, PIB: 107641963

Copyright © 2013 New Instinct doo, Sva prava zadržana
Ovaj veb sajt i bilo koji njegov sadržaj ne smeju se umnožavati, reprodukovati, ponovo objavljivati,
učitavati, postavljati, prenositi, distribuirati ili koristiti za kreiranje izvedenih dela,
bez prethodne pismene saglasnosti New Instinct doo.