Štampaj

Pravilan izbor kvalitetne hrane za pse i mačke

Kako da izaberete pravu hranu za vašeg ljubimca?

Nekoliko saveta kako da pronadjete Idealan odnos pristupačne cene i visokog kvaliteta u odabiru hrane za životinje.

pravilan-izbor--hrane-za-pse

Svi koji imaju psa ili mačku znaju da je pravilan izbor kvalitetne hrane veoma bitan za zdravlje i dug život pasa i mačaka. Naravno, pored kvaliteta, jedan od veoma bitnih faktora je i cena.

Spremanje hrane za ljubimce kod kuće je danas sve teže s obzirom na savremeni tempo života a ujedno zahteva i poznavanje fizioloških potreba pasa i mačaka kao i određenih nutricionističkih pravila. Zbog toga se mnogi odlučuju na kupovinu gotove dehidrirane hrane koju je danas moguće naći praktično na svakom koraku. Naravno, kao i u drugim oblastima, nameće se pitanje koja je od tih hrana dobar izbor, koje su glavne razlike izmedju raznih brendova i šta je ono najvažnije što treba tražiti u kvalitetnoj hrani za životinje.

Šta je dehidrirana hrana za pse i mačke?

Uprkos mišljenju nekih, dehidrirana hrana za pse i mačke nije 'veštačka', već je u pitanju izbalansirana hrana izrađena od prirodnih sastojaka koja u potpunosti zadovoljava dnevne potrebe ljubimaca. Dehidracija, tj. oduzimanje vode, se obavlja zbog olakšanog transporta i skladištenja i nema uticaj na nutritivnu vrednost same hrane.

Šta znače i kako da protumačite oznake na deklaraciji hrane za pse i mačke?

Svaka hrana za kućne ljubimce na sebi ima deklaraciju koja sadrži zakonom propisane elemente. Svi podaci sa deklaracije su odštampani i na ambalaži. Taj zakon pisanja same deklaracije i sastava je isti svuda u svetu i svi proizvodjači i uvoznici moraju da ga primenjuju i poštuju. Podaci koji se nalaze na deklaracijama su takodje odštampani od strane proizvodjača na svakoj vreći. Pored onih za koje svi znamo: (namena, rok trajanja, podaci proizvođača i uvoznika, neto težina, uputstvo za upotrebu) postoje i neki na koje je posebno potrebno obratiti pažnju da bi odredili kakvog je kvaliteta hrana u vreći – analitički sastav kao i sastav same hrane.

Analitički sastav je samo delimična informacija koja govori o procentualnom prisustvu određenog sastojka. Zašto delimična? Zato što recimo belančevine (proteini), koje su zastupljene u određenom procentu, mogu biti poreklom iz mesa, (tj životinjskog porekla) ili iz žitarica. Ovo je veoma bitno jer izvor belančevina umnogome utiče na nutritivnu vrednost hrane. Nije svejedno da li su proteini u ishrani ljubimaca životinjskog ili biljnog porekla. Naravno da su proteini životinjskog porekla kvalitetniji za ishranu pasa i mačaka, jer su oni mesojedi. Zato je vrlo važno da pored procenta proteina obavezno pročitate i sastav hrane na deklaraciji ili vreći, da bi znali poreklo tih proteina i po tome odredili kakav je zaista kvalitet hrane kojom hranite svog ljubimca.

pravilan-izbor-kvalitetne-hrane-za-pse-i-macke1Sastav hrane za pse i mačke opisuje pojedinačne sastojke, odnosno grupe sastojaka u hrani za psa ili mačku, a najzastupljeniji sastojci u vreći su nabrojani uvek na početku nabrajanja, odnosno na prvim mestima, jer je to zakon koji moraju da poštuju i proizvodjači i uvoznici, svuda u svetu. Sastav hrane je veoma bitan i taksativno se navodi od čega je hrana u vreći napravljena, UVEK je napisan i na deklaraciji i odštampan i na samoj vreći, i uvek opadajućim redosledom. To u praksi znači da ako je na prvih nekoliko mesta na deklaraciji navedena bilo koja žitarica (npr. kukuruz, soja, pirinač itd.) onda su proteini (belančevine) u toj hrani biljnog porekla. Ukoliko su na prvim mestima nabrojani sastojci od mesa, proteini su životinjskog porekla. Ovo je vrlo pouzdan, brz i lak način da sami proverite kvalitet bilo koje hrane koju dajete psu ili mački.

Obratite pažnju na sastav hrane za životinje, ne samo na procenat proteina (belančevina)

Koliko će vaš ljubimac imati koristi od hrane kojom ga hranite je u direktnoj vezi sa kvalitetom sastojaka, mogućnošću njihovog varenja, izbalansiranosti, energetskoj vrednosti. Najbolje i najkvalitenije rešenje je odlično izbalansirana hrana za ljubimce koja ima napisane kao prve sastojke na deklaraciji i vreći proteine (belančevine) životinjskog porekla (npr, ćuretina, jagnjetina, piletina, divlja svinja, itd.), a to možete pročitati u delu pod nazivom: sastav ili sastojci. Životinje bolje apsobruju hranu bez žitarica, tj hranu u kojoj su proteini životinjskog porekla, jer su mesojedi. Psi i mačke imaju ravan i kratak digestivni trakt koji je genetski prilagodjen varenju mesa, a ne žitarica. Zato hrana sa žitaricama „protrči“ kroz njihov želudac, I JEDU JE KOLIČINSKI VIŠE, a hrana bez žitarica se bolje asopbuje u njihove organizme, pa je samim tim JEDU KOLIČINSKI MANJE.

Hrana za pse i mačke koja sadrži uglavnom žitarice se ne može ni porediti sa hranom koja sadrži veliki procenat mesa i u kojoj su proteini životinjskog porekla. Žitarice drastično umanjuje nutritivni kvalitet hrane.

NUTRIVET INNE, ultra premium hrana za pse i mačke, pored pristupačne cene u sebi ne sadrži žitarice (grain free oznaka) već kvalitetno meso i ostale neophodne izbalansirane sastojke koji su potpuno prilagođeni kvalitetnoj ishrani pasa i mačaka.

Kako štedite kupujući svom psu ili mački kvalitetnu hranu za ljubimce bez žitarica?

ustedite-kupujuci-hranu-za-pse-i-mackeZbog naizgled nižih cena nekih hrana sa žitaricama, na prvi pogled deluje da se na ovaj način štedi novac, međutim, relanost pokazuje nešto sasvim drugo. Hrana koja u sebi sadrži više mesa je neuporedivo višeg kvaliteta, životinje je količinski manje jedu jer mnogo bolje asimiluju takve sastojke, pa su zato sitiji, a zbog pozitivnog uticaja na zdravlje i imunitet odlasci kod veterinara su daleko ređi, pa i na taj način štedite (životinje su pošteđene i alergija koje žitarice vrlo često izazivaju).

Na ovaj način se u konačnom računu štedi novac, ali ne na uštrb kvaliteta i zdravlja! O vašem zadovoljstvu i sreći jer ste svom ljubimcu priuštili ono što mu omogućava kvalitetan i dug život ne moramo ni da pišemo ni naglašavamo.

Odgajivači, kao I mnogi vlasnici pasa I mačaka čiji su ljubimci na ishrani bez žitarica su primetili sledeće promene na njima: prestanak ili drastično smanjenje alergija, bolji imunitet, živahnije ponasanje, bolje desni i zube, bolju dlaku i kožu, prestanak česanja, prestanak problema sa varenjem i povraćanjem, nestanak zadaha, čistije uši i manju podložnost buvama.

Primer iz prakse: Česta je situacija da neki ljudi porede cenu suve hrane u granulama sa cenom mesa: 1 kg hrane naspram 1 kg mesa. Ovo jednostavno nije moguće porediti jer hrana za pse i mačke u granulama (tkz. suva hrana) skoro da nema vlage (ima oko 10%), dok meso sadrži i do 80% vlage.

To se u praksi veoma lako vidi - pas možda može da pojede odjednom mnogo više mesa u poredjenju sa granulama (recimo, veći pas može da pojede oko 300-400 grama granula, a duplo više mesa). Kada se izvede računica, granula je daleko jevtinija. Zato je razmišljanje „što bih kupio granule kada za taj novac mogu da kupim meso“ velika zabluda pošto jednostavno nije moguće kupiti toliko kvalitetnog mesa koliko realno takodje kvalitetne granule pružaju za isti novac.
Neka iskustva kinologa, odgajivača i vlasnika pasa i mačaka koji koriste NUTRIVET INNE, ultra premium hranu za pse i mačke, bez žitarica, možete pročitati jednostavnik klikom ovde: Preporuke korisnika

Detaljan opis NUTRIVET INNE hrane za kućne ljubimce možete pogledati u sekcijama Hrana za pse i Hrana za mačke.

INSTINCT formule za hranu pse i mačke su bez žitarica, od potpuno izbalansiranih kvalitetnih sastojaka, sa visokim procentom sastojaka životinjskog porekla. O ovom jedinstvenom konceptu zdrave ishrane pasa možete pročitati ovde: Nutrivet INNE hrana za pse, a o konceptu zdrave ishrane mačaka ovde: Nutrivet INNE hrana za mačke

nutrivet-instinct-hrana-za-pse-bez-zitarica-cinjenice
Bez žitarica - 80% životinjski sastojci + 20% voće i povrće + 0% žitarica

- garantovana visoka svarljivost i asimilacija

- nije testirano na životinjama

Pročitajte bitne činjenice o ishrani pasa i mačaka: Enciklopedija kućnih ljubimaca

Kvalitetnu hranu za vašeg psa ili mačku možete kupiti u našem E shop / Petshop >>

new-instinct-najbolje-mali

Tekst ili delove teksta je zabranjeno prepisivati, štampati, objavljivati, prodavati, bez naše pismene dozvole. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog/članak ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter i ostali dugmići…) koje se nalazi ispod svakog članka.

Preporučujemo

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu NEW INSTINCT  Beograd - Zvezdara , tel /fax . 011/ 28 31 727 , 063/ 8735 171, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MB 20842725, PIB: 107641963

Copyright © 2013 New Instinct doo, Sva prava zadržana
Ovaj veb sajt i bilo koji njegov sadržaj ne smeju se umnožavati, reprodukovati, ponovo objavljivati,
učitavati, postavljati, prenositi, distribuirati ili koristiti za kreiranje izvedenih dela,
bez prethodne pismene saglasnosti New Instinct doo.