Štampaj

Kako da u dva poteza sami proverite kvalitet hrane kojom hranite vašeg psa ili mačku

provera-kvaliteta-hrane-za-ljubimceŽelis da hranis svog psa i mačku kvalitetno? Želis da svom ljubimcu produžiš život? Želiš da tvoj izložbeni pas ili mačka izgledaju negovano i budu u top formi? BITAN JE SASTAV HRANE! Ne gubite vreme! Pročitajte sledeći tekst i naučite kako da lako i brzo SAMI odredite šta je najbolje za njih:

1). Potrebno je da obavezno pročitate sastav hrane (isključivo na: DEKLARACIJI ILI AMBALAŽI-vreći).

2). Ako je na prvih nekoliko mesta na deklaraciji navedena bilo koja žitarica (npr. kukuruz, soja, pirinač itd.) onda su proteini (belančevine) u toj hrani biljnog porekla. Ukoliko su na prvim mestima nabrojani sastojci od mesa (piletina, ćuretina, jagnjetina, divljač ili sl), proteini su životinjskog porekla.

Ovo je vrlo pouzdan, brz i lak način da sami proverite kvalitet bilo koje hrane koju dajete psu ili mački.

Sastojci nabrojani na deklaracijama moraju biti poređani po količini (ovo nalaže zakon) i ovo je jedan od najboljih načina da se utvrdi kvalitet hrane - ono čega ima više i šta je preovladjujuće u vreći hrane, mora biti na početku spiska.

Psi i mačke su mesojedi. Pas je poreklom od vuka, a mačka od divlje mačke. Od velikog je značaja da proteini u hrani koju jedu budu životinjskog porekla, tj. iz mesa- samo takva hrana odgovara mesojedima. Ako u njihovoj ishrani preovladjuju žitarice, takva im hrana ne prija, jer mesojedi imaju kratak i ravan digestivni trakt, prilagođen varenju mesa. Zato nekvalitetne granule (hrana) protrče kroz njihov organizam i izmedju ostalog je zato i jedu u većim količinama, ako poredimo sa kvalitetnom granuliranom hranom.

Pre nego što su pripitomljeni kao kućni ljubimci, psi i mačke su se u divljini hranili gotovo isključivo mesom, a biljnu hranu su unosili u tragovima, jedino ako bi je prethodno pojeo njihov plen. Pseći i mačiji organizmi ne mogu na odgovarajući način da svare pšenicu, kukuruz, soju i ostale žitarice, što može dovesti do različitih problema sa varenjem, koji se manifestuju dijarejom ili povraćanjem.

Žitarice mogu izazvati alergije, kožne reakcije, uporne ušne infekcije, često pražnjenje creva, gojenje, lošiji imunitet. Kvalitetnom ishranom omogućićete svojim ljubimcima bolji imunitet, manje alergija, kvalitetniju dlaku i zube, mnogo ređe odlaske veterinarima, duži život. Na ovaj način se u konačnom računu štedi novac, ali ne na uštrb kvaliteta i zdravlja!

Detaljan opis NUTRIVET hrane za kućne ljubimce možete pogledati u sekcijama Hrana za pse i Hrana za mačke.

Analitički sastav, tj procenti proteina i masti su samo delimična informacija koja govori o procentualnom prisustvu određenog sastojka u hrani za pse i mačke. Zašto delimična? Zato što recimo belančevine (proteini), koje su zastupljene u određenom procentu, mogu biti poreklom iz mesa, (tj životinjskog porekla) ili iz žitarica.

Zato je vrlo važno da pored procenta proteina obavezno pročitate i sastav hrane na deklaraciji ili vreći, da bi znali poreklo tih proteina i po tome odredili kakav je zaista kvalitet hrane kojom hranite svog ljubimca.

Sastav hrane za pse i mačke opisuje pojedinačne sastojke, odnosno grupe sastojaka u hrani za psa ili mačku, a najzastupljeniji sastojci u vreći su nabrojani uvek na početku nabrajanja, odnosno na prvim mestima, jer je to zakon koji moraju da poštuju i proizvodjači i uvoznici, svuda u svetu.

Sastav hrane je veoma bitan i taksativno se navodi od čega je hrana u vreći napravljena, UVEK je napisan i na deklaraciji i odštampan i na samoj vreći, i uvek opadajućim redosledom.

Klikom na sledeći link možete saznati detaljnije o načinu na koji ćete sami proceniti kvalitet bilo koje hrane za pse i mačke: Kako proveriti da li je hrana za pse i mačke koju kupujemo kvalitetna?/Pravilno čitanje deklaracije

Takodje koristan članak za vlasnike pasa i mačaka: Idealan odnos pri odabiru hrane za pse i mačke: pristupačne cene - visoki kvalitet

Pročitajte šta se sve dodaje u neke hrane za ljubimce: Šta su BHA, BHT i etoksikvin? / Veštački konzervansi u ishrani životinja

Gde kupiti ultra premium hranu za pse, bez žitarica: Prodajna mesta

** Nutrivet zvanična FB stranica: Nutrivet INNE hrana za pse i mačke

Tekst ili delove teksta je zabranjeno prepisivati, štampati, objavljivati, prodavati, bez naše pismene dozvole. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog/članak ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter i ostali dugmići…) koje se nalazi ispod svakog članka

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu NEW INSTINCT  Beograd - Zvezdara , tel /fax . 011/ 28 31 727 , 063/ 8735 171, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MB 20842725, PIB: 107641963

Copyright © 2013 New Instinct doo, Sva prava zadržana
Ovaj veb sajt i bilo koji njegov sadržaj ne smeju se umnožavati, reprodukovati, ponovo objavljivati,
učitavati, postavljati, prenositi, distribuirati ili koristiti za kreiranje izvedenih dela,
bez prethodne pismene saglasnosti New Instinct doo.