Štampaj

O procentu proteina u hrani za ljubimce

procenat-proteinaPogrešno verovanje da proteini opterecuju rad bubrega kod pasa. Radi se o nekorektnoj aplikaciji istraživanja koje je sprovedeno nad pacovima. Ovo je dovelo do potpuno pogrešne ideje da vremenom visoki nivoi proteina u ishrani dovode do preranog starenja bubrega i gubitka njihove funkcije prečišćavanja što dovodi do hronične disfunkcije ovog organa. Istraživanja koja su se vodila u Francuskoj od 1975. godine (Paquin i Pibot, u saradnji sa École Vétérinaire u Alfortu i Royal Canine kompanije, objavljeno 1979. i 1986. godine), i SAD-u preko 15 godina (Churchill, u saradnji sa Hill's Company, objavljeno 1997. god.), su jasno dokazala da je ovo verovanje o štetnosti proteina na bubrege pogrešno. Urea, kao produkt katabolizma proteina, se eliminiše pasivno od strane bubrega i ako bubrezi izgube svoju funkciju to je jednostavno rezultat normalnog starenja ili rezultat pojave specifičnog oboljenja. (izvor: Zivotinjsko Carstvo)

Jednostavnim klikom na naslov clanka ispod saznaćete više o ulozi proteina u ishrani ljubimaca:

Uloga proteina u ishrani u različitim stadijumima života pasa i mit o restrikciji proteina (Odsek za kliničke studije Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Pensilvaniji, SAD)

Procenti unetog proteina zavise i od toga koliko se unese količinski hrane, kao i kako organizam ljubimca prihvati tj apsorbuje te proteine. Iako na prvi mah npr. neka formula deluje deluje proteinski jača, možda će vas pas/mačka bolje konvertirati/apsorbovati neku drugu formulu, ili obratno, pa unositi više ili manje hrane u gramima. To su individualne stvari, zavise od samog organizma životinje.

Apsobovanje i prava količina proteina zavise i od bitnih faktora: količine suve materije i vlage u hrani.

Procenti ne govore sve o hrani. Osim toga koliko proteina ima hrana, treba voditi računa kog je porekla hrana iz koje dolaze. Sastojci hrane su na deklaraciji, kao i na vreći hrane uvek poređani po tome kolika je zastupljenost određenog sastojka u hrani. Dakle, sastojci kojih ima najviše u vreći bilo koje hrane, nalaze se na samom početku nabrajanja sastava, jer je to obavezujuće za svakog proizvodjača ili uvoznika.

Listing na deklaraciji nije preveden na suvu materiju, već se odnosi na kompletnu hranu, na 100% količine.

Svu hranu koja ima dosta žitarica, životinje ne apsorbuju dobro, jer im digestivni je trakt kratak, genetski su poreklom od mesojeda - pa zato meso najbolje i vare. Dakle, treba znati kako da se razume na pravi način ono što piše na vreći hrane i kakav je kvalitet sastojaka od kojih je hrana napravljena.

Od 100 gr. proteina koji se unesu u organizam, ne iskoristi se svih 100%, nego zavisno od porekla i bioiskoristivosti sastojaka hrane, nekada se apsorbuje 20, 30, 50, 70%... Jedino jaje kao najsavrseniji izvor bioloski visokovrednih proteina ima biolosku iskoristivost od skoro 100%. Vraćamo se opet na to da je najvažniji kvalitet sastojaka od koji je hrana proizvedena.

Zbog svega ovoga mi insistiramo na svim kvalitetnim sastojcima Nutrivet INNE hrane za pse.

Tekst ili delove teksta je zabranjeno prepisivati, štampati, objavljivati, prodavati, bez naše pismene dozvole. Dozvoljeno je navođenje linka koji upućuje na ovaj blog/članak ili korištenje dugmeta “deljenje” (Facebook, Twitter i ostali dugmići…) koje se nalazi ispod svakog članka

Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu NEW INSTINCT  Beograd - Zvezdara , tel /fax . 011/ 28 31 727 , 063/ 8735 171, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MB 20842725, PIB: 107641963

Copyright © 2013 New Instinct doo, Sva prava zadržana
Ovaj veb sajt i bilo koji njegov sadržaj ne smeju se umnožavati, reprodukovati, ponovo objavljivati,
učitavati, postavljati, prenositi, distribuirati ili koristiti za kreiranje izvedenih dela,
bez prethodne pismene saglasnosti New Instinct doo.